-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 17 /16:41

Blokadą skelbę lietuviai į traukinį Frankfurte sėdo vangiai: į Lietuvą išvyko pustuštis

Lietuvos piliečiams užsakytas specialus traukinys iš Frankfurto prie Oderio per Lenkiją į Lietuvą išvyko, antradienio popietę Seime pranešė susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius. Jo žiniomis, 650 vietų traukinyje – tik 61 keleivis. Lietuvos piliečių dar mažiau.

„Traukinys iš Frankfurto jau išvažiavo. Traukinyje, kuriame buvo numatyta 650 vietų, yra 61 keleivis, iš kurių – 35 Lietuvos piliečiai“, – teigė ministras.

Likę, tikėtina, yra Estijos ir Latvijos piliečiai.

Keltas, kuriuo taip pat turėtų keliauti Lietuvos piliečiai, iš Zasnico uosto į Ventspilį išvyks 22 valandą vietos laiku (23 val. Lietuvos laiku), tačiau, jei reikės, vairuotojų bus laukiama ilgiau.

Ministras priešpiet sakė, jog į keltą iš Zasnico uosto išvykti registravosi tik apie 30 automobilių, kai vietų yra apie 250. Keltu galės grįžti tik automobiliai su vairuotojais.

Gali tekti pasilikti užsienyje

Valstybėms uždarant sienas ir skelbiant karantiną dėl koronaviruso, šiuo metu užsienyje įstrigę ir namo negali sugrįžti apie 4 tūkst. Lietuvos piliečių, skaičiuoja Užsienio reikalų ministerija.

Ministras Linas Linkevičius antradienį spaudos konferencijoje tikino, kad daugiausia jų Ispanijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Indonezijoje. Ministro teigimu, apie kelionę namo pirmiausia žmonės turi galvoti patys – bent jau pasistengti kooperuotis ir atsidurti arčiau Europos, o jei įmanoma likti – pasilikti, kur yra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Kaip skelbė 15min Lenkijai nusprendus uždaryti sienas, Vokietijos-Lenkijos pasienyje pirmadienį lietuviai blokavo kelius.

Visgi protestu pasiekti savo nepavyko. Tik mikroautobusais ir autobusais keliavusieji sieną kirto ir su policijos palyda pasiekė ar dar pasieks Lietuvą.

L.Linkevičius, paklaustas, kaip vertina santykius su Lenkija po konflikto, kai lietuviai nebuvo praleisti per sieną, vylėsi, kad jie yra tvirtesni už šį konfliktą.

„Aš tikiuosi, kad mūsų santykiai yra pakankamai tvirti, kad kažkokie incidentai jų neišklibintų. Pirmiausia tikiuosi to“, – sakė jis.

Ministras tikina, kad artimiausiu metu kartu su vidaus reikalų ministre Rita Tamašuniene vyks į Varšuvą ir ieškos sutarimo, bandys draugiškai pasikalbėti apie situaciją. Kita vertus, jis tikino suprantantis ir Lenkijos nerimą.

„Norime rasti geranorišką supratimą, tikimės, kad taip ir bus. Požiūris tikrai... Na, suprantame iš vienos pusės, Lenkijos susirūpinimą. Noriu pabrėžti. Nes vis tiek, supraskite, jeigu dabar padėtis sudėtinga ir viruso grėsmė ir daug kas per teritoriją vyksta, tai galima suprasti tą susirūpinimą. Gal reikia suprasti ir, kad sankaupos ant sienos tų piktų žmonių, kurie irgi gali būti viruso nešiotojai, tai irgi nepadeda nei sanitariniu, nei medicininiu požiūriu. (...) Reikia rasti lankstų sprendimą“, – sakė jis.

Ministras kreipėsi ir į lietuvius, kurie buvo užstrigę pasienyje, kurie supykę ir pavargę: „Suprantam ir užjaučiam, bet siūlome išlaikyti, kiek įmanoma, kantrybę, žmogiškumą, neįžeidinėti kitų“.

Dabar, užstrigę pasienyje lengvieji automobiliai iš Vokietijos bus keliami keltu, keleiviai parvyks traukiniu. Daugiau skaitykite čia.

Galimybė grįžti keltais liks

L.Linkevičius dėkojo Vokietijos užsienio reikalų ministrui už tai, kad pasirūpino, jog lietuvių automobilius naktį prižiūrėtų Vokietijos policija. Dabar judėti trukdo spūstys.

„Šiuo metu ruošiamas keltas ir traukinys. Abu variantai užsidelsė dėl objektyvių priežasčių. Traukinyje šiuo metu užsiregistravusiųjų apie 100 keleivių. Tikimės, kad bus daugiau“, – tikino jis.

Keltas atvyks į uostą tik apie 16 val. Lietuvos laiku, taigi laiko registruotis ir atvykti dar yra. Traukinys ketina pajudėti 14 val., bet neatmetama, kad laikas bus dar kartą keičiamas.

Jis neatmetė, kad gali būti organizuojamas dar vienas keltas iš Kylio.

L.Linkevičius ragino nebevažiuoti link Lenkijos sienos, nes per ją lengvieji automobiliai tikrai nebus praleisti.

Pasak ministro, prie Lenkijos sienos su Vokietija jau suformuoti keturi mikroautobusų ir autobusų konvojai. Juose – 300 žmonių. Vienas konvojus jau sėkmingai kirto sieną – taip grįžo 71 žmogus.

Seime į žurnalistų klausimus atsakinėjusi vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė pažymėjo, jog tarp konvojuojamų asmenų – ne tik lietuviai, bet ir latviai, estai.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

„Estai ir latviai taip pat konvojuojami iki pasienio. Jie taip pat grįš namo ir čia yra ta gera žinia“, – sakė ji.

Sudėtinga, pasak ministrės, tiems, kurie Vokietijos pasienyje įstrigo su asmeniniais automobiliais. Jiems esą reikia rinktis kitus parkeliavimo namo būdus – minėtą traukinį, keltą.

„Keltas gali būti, kad greitai nepajudės, nes automobiliai įstrigę kamščiuose, jiems sudėtinga apsisukti ir atgal keliauti per Vokietiją, nes Vokietijoje susidarė dideli kamščiai“, – kalbėjo R.Tamašunienė.

Organizuos komercinius skrydžius

Įvairiuose oro uostuose yra dėl atšauktų skrydžių įstrigusių Lietuvos piliečių. Daugiausia jų, kaip skelbiama, Ispanijoje.

Graikijoje, pasak L.Linkevičiaus, sprendimo jau ieškoma. Apie tai bus pranešta artimiausiu metu. Ieškoma sprendimo ir sugrąžinti lietuvius iš Tenerifės.

Tiesa, piliečiai turi suvokti, kad jiems taip pat teks dalinti išlaidas.

„Tai bus komerciniai skrydžiai, bet galbūt tai nebūtų komercinė kaina. Čia priklausomai nuo kiekvienos situacijos. Tiesa, piliečiai turi suvokti, kad jiems taip pat teks dalinti išlaidas“, – teigė ministras.

Jis ragino keliones iš užsienio piliečiams organizuotis patiems, ypač, jei lietuviai įstrigę grupelėmis. Tai nėra privaloma, jei piliečiai gali likti ten, kur yra, rekomenduojama pasilikti. Pavyzdžiui, galbūt Tailande pagyventi bus pigiau nei dabar grįžti į Europą.

Tačiau, jei tokios galimybės nėra, raginama skristi arčiau Europos, pavyzdžiui, į Stambulo oro uostą, kur būtų paprasčiau atsiųsti Lietuvos lėktuvą. Tačiau netrukus jis patikslino, kad nieko nežada – tik samprotauja, kad su Stambulu susisiekimas gali būti lengvesnis.

„Sankaupa tam tikruose taškuose palengvintų mums planuoti komercinius skrydžius“, – sakė L.Linkevičius.

Tiksliai rekomenduoti, kur kooperuotis saugiau, jis sakė negalintis.

Ministras pavyzdžiu pateikė situaciją, kai 60 žmonių įstrigę Maroke.Į Maskvą jau ketinama organizuoti ir siųsti lėktuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius