Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 26

Laikas iškapsėjo: Arūnas Leščiauskas vėluodamas, bet norą globoti seserį pagrindė

Tarptautiniam įvaikinimui į Naująją Zelandiją ruoštos devynmetės kaunietės brolis Arūnas Leščiauskas, viešai išreiškęs norą globoti seserį, Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybai savo motyvus pateikė tik antradienio vakarą, nors laiko tam buvo duota iki vasario 21-osios. Tądien buvo paskutinė diena, kai A.Leščiauskas tarnybai turėjo atsiųsti informaciją, patvirtinančią jo ketinimų tvirtumą. Tam tarnyba buvo nustačiusi 30 dienų terminą.
Arūnas Leščiauskas
Arūnas Leščiauskas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Užklausa dėl motyvų sausį A.Leščiauskui buvo išsiųsta dviem būdais – elektroniniu paštu ir adresu Jungtinėje Karalystėje, kurį brolis nurodė teikdamas prašymą nuolatinei sesers globai.

A.Leščiausko interesams atstovaujantis advokatas Bronius Varsackis prieš savaitę 15min tvirtino žinąs, kad tarnyba jo klientui yra išsiuntusi užklausą.

„Jis man skambino ir sakė, kad turi, jam yra pateiktas klausimynas. Sakė, kad atsakys. Jis rengia atsakymus. Rašo savarankiškai, jei kyla kokių nors teisinių klausimų, skambina – kalbamės, aiškinamės“, – 15min sakė B.Varsackis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Bronius Varsackis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Bronius Varsackis

Tačiau antradienį apie vidurdienį tarnyba jokių žinių iš A.Leščiausko taip ir nebuvo gavusi. „Brolis iki prašomo termino neatsakė ir nepateikė patikslinančių dokumentų“, – 15min sakė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Komunikacijos skyriaus vadovas Arūnas Malinovskis.

B.Varsackis pasakojo su A.Leščiausku bendravęs prieš kelias dienas: „Vakar ar savaitgalį... Jis man sakė, kad laišką išsiuntė. Nežinau, kaip. Gal paštu? Turėtų gauti.“

Su laiško turiniu B.Varsackis nėra susipažinęs – jo nei matė, nei skaitė.

Tačiau antradienio vakarą, prieš pat darbo pabaigą, tarnybą galų gale pasiekė A.Leščiausko siųsta informacija.

A.Malinovskis svarstė, kad laiškas paštu galėjo būti išsiųstas iki nustatytos datos, tiesiog užtruko jo pristatymo laikas.

Kreipsis į britus

A.Malinovskio teigimu, dabar tarnyba gali oficialiai kreiptis į Jungtinės Karalystės centrinę instituciją, prašydama išsiaiškinti A.Leščiausko buitines gyvenimo sąlygas, realias socialines ir ekonomines galimybes rūpintis seserimi.

Praėjusią savaitę lauktas A.Leščiausko laiškas tarnybą pasiekė antradienį vakare.

„Kreipsimės į Jungtinę Karalystę su turimais dokumentais“, – aiškino A.Malinovskis.

To padaryti anksčiau ir tokiu būdu negaišti tuščiai laiko tarnyba esą negalėjo. Atlikti kelias procedūras vienu metu nepatartina, mat britai pirmiausia irgi prašytų motyvuoto asmens atsakymo, o tik tada imtųsi veiksmų.

Skuba sulėtėjo

Civilinė byla dėl nepilnamečio vaiko tarptautinio įvaikinimo zelandų šeimai Lietuvos apeliaciniame teisme turėjo būti nagrinėjama skubos tvarka, tačiau skuba sulėtėjo.

Iki vasario 25 dienos teismas tarnybos ir mergaitės globėjo pagal įstatymą – Kauno globos namų – prašė pateikti papildomą informaciją ir pašalinti apeliacinio skundo trūkumus. Teismo posėdis turėtų įvykti kovo 7-ąją.

A.Malinovskis teigė, kad, nors vasario 25-oji jau praėjusi, tarnyba kaip papildomą medžiagą teismui pateiks iš A.Leščiausko gautus dokumentus.

Skundai teismui ir prokuratūrai

Globos namai prieš kelias savaites apskundė Vilniaus apygardos teismo sprendimą netenkinti sutuoktinių poros iš Naujosios Zelandijos prašymo leisti įvaikinti devynmetę mergaitę, globos namuose gyvenančią nuo 2009 metų. Tokį sprendimą teismas priėmė sausio 16 dieną.

Globos namai įsitikinę, kad teismo sprendimas neatitinka mergaitės interesų, mat procedūriniai dalykai buvo iškelti aukščiau vaiko valios.

Be to, jie yra viešai suabejoję ir A.Leščiausko nuoširdžiu noru globoti seserį, mat asmeninio ryšio jis su mergaite taip ir neužmezgė. Tuo metu zelandų šeima su mažamete vis dar intensyviai bendrauja –susirašinėja laiškais, siunčia nuotraukas ir vaizdo filmukus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sutuoktinių pora iš Naujosios Zelandijos
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sutuoktinių pora iš Naujosios Zelandijos

A.Leščiauskas dvejones dėl savo veiksmų sklaidė pasisakymais feisbuke ir teigė esąs šmeižiamas.

Globos namai Generalinei prokuratūrai apskundė parlamentaro Mindaugo Puidoko veiksmus tarptautinio įvaikinimo istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius