Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 16

Laipiojimo centre „Miegantys drambliai“ pagalbos ranką neįgaliesiems tiesia savanoriai

Laipiojimo centras, kuris nediskriminuoja norinčiųjų sportuoti ne tik pagal amžių, bet ir pagal sveikatos būklę ir į kurį savanoriauti atvyksta ne tik gerų atsiliepimų prisiklausę jaunuoliai iš Kauno ir kitų Lietuvos miestų, bet ir iš užsienio. Toks būtų taikliausias įvairia visuomenine veikla užsiimančio laipiojimo centro „Miegantys drambliai“ apibūdinimas.
Laipiojimo centras „Miegantys drambliai“
Laipiojimo centras „Miegantys drambliai“ / „Miegantys drambliai“ nuotrauka

Informacija apie savanorystę sklinda iš lūpų į lūpas

„Esame kaip ir sporto klubas, bet kartu užsiimame ir visuomenine aktyvia veikla. Siūlome aktyvų laisvalaikį įvairaus amžiaus žmonėms, ne vien tik profesionalų sportą“, – apie laipiojimo centro „Miegantys drambliai“ veiklos pobūdį kalba jo direktorė Inga Kupetytė-Bunevičienė.

Ji pasakoja, kad šiais metais centras pradėjo organizuoti įvairius laipiojimo užsiėmimus negalią turintiems vaikams ir jaunuoliams. Dėl šios priežasties „Miegantiems drambliams“ reikėjo daugiau pagalbos rankų, kurias ir pasiūlė savanoriai.

„Kiekvienais metais, metų laikotarpiui turime tris tarptautinius savanorius. Be to, vienu metu turime maždaug šešis septynis savanorius iš Lietuvos. Manau, tai tikrai nemažai“, – įsitikinusi „Miegančių dramblių“ direktorė.

Iš užsienio savanoriauti į Kaune įsikūrusį sporto centrą atvykę jaunuoliai jame praleidžia visą darbo dieną, tuo tarpu lietuviai – tik po kelias valandas.

Iš užsienio savanoriauti į Kaune įsikūrusį sporto centrą atvykę jaunuoliai jame praleidžia visą darbo dieną, tuo tarpu lietuviai – tik po kelias valandas.

„Iš „Jaunimo savanoriškos tarnybos“ atvykę jaunuoliai savanoriauja po keturias ir daugiau valandų per dieną. Taip pat yra ir paprastų savanorių, atėjusių iš gatvės, iš kažkur sužinojusių apie mus ir pareiškusių, kad nori savanoriauti būtent čia“, – apie savanoriauti „Miegančiuose drambliuose“ nusprendusius jaunuolius kalbėjo laipiojimo centro direktorė.

Ji pridūrė, kad dažnai savanoriai centre praleidžia tik po mėnesį arba kelis, nes tuo metu taip pat ieško ir nuolatinio darbo.

„Miegantys drambliai“ nuotrauka/Laipiojimo centras „Miegantys drambliai“
„Miegantys drambliai“ nuotrauka/Laipiojimo centras „Miegantys drambliai“

Mokosi iš trenerio ir kineziterapeutės

I.Kupetytė-Bunevičienė tvirtina, kad „Miegantys drambliai“ laikosi požiūrio, kad turint laisvą darbo vietą, ji yra siūloma įstaigoje praktiką arba savanorystę atlikusiems asmenims. Pasak laipiojimo centro direktorės, taip yra daroma todėl, kad įstaigos darbuotojai jau yra susipažinę su savanoriais, o pastarieji taip pat puikiai išmano centro veiklos niuansus.

Paprašyta papasakoti, kaip atrodo savanorio diena laipiojimo centre, jo direktorė tikino, kad kiekvienas jaunuolis susidaro savo tvarkaraštį ir dirba skirtingai.

Paprašyta papasakoti, kaip atrodo savanorio diena laipiojimo centre, jo direktorė tikino, kad kiekvienas jaunuolis susidaro savo tvarkaraštį ir dirba skirtingai. Štai su negalią turinčiais vaikais yra dirbama ryte, nes užsiėmimai laipiojimo centre įeina į šių vaikų mokymo programą. Tuo tarpu negalios neturintys vaikai yra treniruojami antroje dienos pusėje, pasibaigus pamokoms.

„Kiekvienas savanoris turi po keletą žmonių, su kuriais dirba – paruošia salę, užsiėmimui pasiruošia pats ir paruošia vaikus. Tuomet vyksta mini sporto treniruotė“, – pasakoja I. Kupetytė-Bunevičienė.

Norint savanoriauti Kaune įsikūrusiame laipiojimo centre tikrai nebūtina turėti panašaus darbo patirties. Svarbiausia – būti žingeidžiam ir klausyti trenerio. Tačiau savanoriai darbo laipiojimo centre paslapčių išmoksta ne tik iš jo, bet ir iš čia dirbančios kineziterapeutės.

Be įgūdžių, kurie pravers ieškant darbo sporto klube, studijuojant kineziterapiją arba tiesiog norint sportuoti, „Miegančių dramblių“ savanoriai čia išmoksta ir bendradarbiauti bei spręsti problemas tarpusavyje, taip pat koordinuoti veiklą.

Be įgūdžių, kurie pravers ieškant darbo sporto klube, studijuojant kineziterapiją arba tiesiog norint sportuoti, „Miegančių dramblių“ savanoriai čia išmoksta ir bendradarbiauti bei spręsti problemas tarpusavyje, taip pat koordinuoti veiklą.

„Savanoriai susidaro ir savo veiklos planą, taigi tobulina gebėjimą planuoti“, – apie laipiojimo centre savanorių įgaunamus įgūdžius kalbėjo I. Kupetytė-Bunevičienė.

Jaučiasi kaip namuose

Laipiojimo centro direktorės teigimu, savanoriauti čia ateina dažniausiai pirmo arba antro universiteto kurso studentai, taip pat į miestą atvykę jaunuoliai, ieškantys visuomeninės veiklos.

„Daugiausiai tai būna kauniečiai arba čia atvykę studijuoti žmonės. Tačiau keletą žmonių savanoriauti pas mus buvo atvažiavę ir iš kitų miestų“, – apie savanorių geografiją kalbėjo „Miegančių dramblių“ direktorė.

Akivaizdu, kad laipiojimo centras „Miegantys drambliai“ veikia kaip magnetas ir traukia savanoriauti pasiryžusius žmones ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Įdomu, kokia, I. Kupetytės-Bunevičienės manymu, yra tokios sėkmės paslaptis?

„Miegantys drambliai“ nuotrauka/Laipiojimo centras „Miegantys drambliai“
„Miegantys drambliai“ nuotrauka/Laipiojimo centras „Miegantys drambliai“

„Mano savanoriai teigia, kad juos čia traukia šiltas bendravimas jauname ir bendruomeniškame kolektyve. Žmonės, kurie atvyksta savanoriauti, čia jaučiasi gerai, kaip namuose. Čia jie jaučiasi reikalingi“, – savanorių įspūdžiais apie laiką, praleistą „Miegančiuose drambliuose“, dalijosi laipiojimo centro direktorė.

„O aš, kaip vadovė, galiu pasakyti, kad žmonės čia gali atrasti savo stipriąsias puses ir išbandyti daugybę dalykų. Turiu omenyje ne tik sportą – jie gali fotografuoti, reklamuoti, šnekėtis su žmonėmis ir megzti kontaktus, o gali visai nešnekėti. Prasiplečia jų akiratis, ir jie įgyja žinių“, – pridūrė I. Kupetytė-Bunevičienė.

„Pati būdama studente savanoriavau net keliose organizacijose. Esu už savanorystę, nes ji yra naudinga ir organizacijai, ir žmogui“, – savanorystę gyrė kaunietė.

JRD logo be uzrasu
JRD logotipas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius