-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 30 /16:18

Lauryno Kasčiūno narystė TS-LKD partijoje suspenduota metams

Dėl „MG Baltic“ paramos su juo susijusiai asociacijai Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) liudijęs konservatorius Laurynas Kasčiūnas metus nebus konservatorių partijos narys – jo narystę metams penktadienį sustabdė Tėvynės sąjungos-Lietuvos Krikščionių demokratų (TS-LKD) Priežiūros komitetas. Jei teisme tiriant bylą paaiškėtų naujų aplinkybių, komitetas pasiliko sau teisę šį sprendimą peržiūrėti.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Konstatuojame, kad yra padaryta žala partijos reputacijai“, – po posėdžio sakė Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas.

Anot jo, komitetas konstatavo, kad L.Kasčiūnas savo neatsakingu elgesiu – susitikdamas su „MG Baltic“ dabar jau buvusiu viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, o vėliau, teikdamas prašymus konservatorei Irenai Degutienei, sukūrė tokią situaciją, kuri daro žalą partijai ir yra neleistina nei partijos nariui, nei atitinka partijos deklaruojamas vertybes.

„Už tą žalą L.Kasčiūniui yra pritaikyta atsakomybės sankcija – suspendavimas narystės vieneriems metams. Tai reiškia, kad L.Kasčiūnas automatiškai netenka visų pareigų partijoje, kurias ligšiol užėmė“, – sakė jis. Sprendimas dėl tolimesnio L.Kasčiūno likimo TS-LKD bus priimtas po metų.

„Bet priežiūros komitetas pasilieka sau teisę jį bet kada peržiūrėti, jeigu paaiškėtų objektyvių duomenų iš dabar jau netoli teismo proceso esančios liberalų korupcijos bylos“, – teigė konservatorius.

Prieš posėdį laišką Priežiūros komitetui parašė TS-LKD garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis, kuris L.Kasčiūną išvadino „MG Baltic“ įtakos agentu ir pasiūlė šalinti iš partijos, sakydamas, kad ratams bus lengviau.

V.Benkunskas neatskleidė, ar buvo svarstytas variantas apskritai L.Kasčiūną šalinti iš partijos. Jis taip pat teigė, kad ne komiteto reikalas yra spręsti, ar L.Kasčiūnas gali likti šios partijos frakcijoje Seime.

Pats L.Kasčiūnas po sprendimo sakė, kad tokį partijos sprendimą priima ir prisipažino tikėjęsis kažko panašaus.

„Toks vidurio kelias pasirinktas, taip, klaida padaryta. Taip, tam tikri dalykai padaryti ir toks ir įvertinimas – priimu oriai, garbingai, dirbsiu toliau frakcijoje, turiu daug idėjų, daug darbų ir nacionalinio saugumo srityje“, – kalbėjo jis.

Paaiškėjus informacijai apie L.Kasčiūną dvi valdančiosios frakcijos – „valstiečiai“ ir „socialdarbiečiai“ pareiškė, kad konservatorius nebegali dirbti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, tačiau jį užstojo komiteto pirmininkas Vytautas Bakas. Penktadienį L.Kasčiūnas tai priminė ir pareiškė, kad liks komitete, dirbs TS-LKD frakcijoje.

„Kiek esu kalbėjęs su frakcijos vadovybe, tai čia nėra jokių klausimų – tiek dėl frakcijos, tiek dėl NSGK komiteto“, – teigė jis ir pakartojo, jog nusišalins nuo parlamentinio tyrimo dėl galbūt neteisėto poveikio politiniams procesams.

L.Kasčiūnas sakė, kad po metų sieks atkurti narystę partijoje.

Nuo nemalonumų apsaugojo I.Degutienė

Dienraštis „Lietuvos rytas“ trečiadienį paskelbė, kad tiriant politinės korupcijos bylą, kurioje figūruoja Liberalų sąjūdis ir buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, buvo apklaustas ne vienas konservatorius.

Anot „Lietuvos ryto“, pareigūnai įtarė, kad tuomet dar Seimo nariu nebuvęs L.Kasčiūnas už 5 tūkst. eurų paramą „Valstybingumo ir tradicijų studijų centrui“ gavo užduotį įtikinti ilgametę Biudžeto ir finansų komiteto narę Ireną Degutienę balsuoti už liberalo Šarūno Gustainio pataisą dėl vartojimo kreditų.

Ji dienraščiui patvirtino, kad konservatorius netiesiogiai prašė paramos Š.Gustainio teiktai pataisai. I.Degutienė neslėpė tada konservatorių įspėjusi, kad būtų atsargus: „Sakiau jam, kad susideda ne su tais.“

„Esminis dalykas – tuo metu aš nebuvau nei Seimo nariu, nei politinio pasitikėjimo tarnautoju, nei valstybės tarnautoju. Čia esminis skirtumas. Aš gi nieko neregistravau, nebalsavau. Tik pasiteiravau dėl galimos pozicijos – štai ir viskas“, – trečiadienį 15min tikino Seimo narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius