Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 06 /15:39

Lentos J.Noreikai pakabinimą R.Šimašius pavadino teisiniu nihilizmu, G.Nausėda pirštu rodo į merą

Ketvirtadienio vakarą ant Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos pakabinta nauja atminimo lenta Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai. Ankstesnioji Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sprendimu buvo nuimta liepos pabaigoje, tačiau tai nesutrukdė pagaminti ir pakabinti naują. Meras sako, kad dabar tai jau ne visai savivaldybės reikalas, nes lenta jau nebėra savivaldybės. Bet sprendimų priėmimo esą nesikrato.
Prie Vrublevskių bibliotekos ruošiamasi Jono Noreikos pagerbimui
Nauja lenta Jonui Noreikai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pakabino mitingo metu

Kol ketvirtadienio vakarą prie prezidentūros mitingavo sostinės mero sprendimu nuimti atminimo lentą J.Noreikai pasipiktinę asmenys, ant Vrublevskių bibliotekos sienos buvo pakabinta nauja atminimo lenta Generolui Vėtrai. Skanduojant „Lietuva“ ji buvo atidengta. Ją atidengė Angelė Jakavonytė, partizano Juozo Jakavonio-Tigro dukra.

Plačiau skaitykite čia: Prie Vrublevskių bibliotekos pakabinta atminimo lenta Jonui Noreikai

VIDEO: Prie Vrublevskių bibliotekos vėl pakabinta atminimo lenta Jonui Noreikai

Vilniaus meras ne kartą akcentavo, kad sprendimą nuimti atminimo lentą priėmė remdamasis tam tikrais J.Noreikos biografijos faktais – jis būdamas Šiaulių apskrities viršininku tvirtino nacių administracijos sprendimus steigti žydų getą ir konfiskuoti jų turtą.

Kai lenta buvo pakabinta, meras BNS sakė, kad į savivaldybę leidimo tokiam veiksmui niekas nesikreipė, jo teigimu, į pastato savininkę – Mokslų akademiją – irgi. Tačiau dabar būtent jų žodis turėtų būti tartas, taip pat jis teigė lauksiąs šalies vadovų vertinimo, nes Mokslų akademija yra nacionalinė įstaiga. „Mano vertinimas labai aiškus – nelegalūs veiksmai tiesos negimdo ir jų autorių nepuošia“, – pabrėžė R.Šimašius.

„Pakabinta nelegaliai“

Penktadienį surengęs trumpą spaudos konferenciją meras sakė, kad dabar būtina išgirsti Mokslų akademijos, jos prezidento nuomonę, nes tai būtent jų pastatas, ar Mokslų akademijai yra priimtina, jog ant tokios svarbios nacionalinės institucijos pastato kabo nelegaliai, anot mero, pakabinta atminimo lenta žmogui, kuris savo parašais prisidėjo prie geto formavimo. Taip pat R.Šimašius pabrėžė, kad valstybės vadovai irgi turi pasakyti savo nuomonę.

„Šita lenta yra gėdos paminklas teisiniam nihilizmui, moraliniam degradavimui ir bestuburei politikai. Tai mano asmeninė nuomonė. Ką darysime dėl lentos? Aišku, galima žaisti žaidimą, kad vieni pakabina, kiti nukabina, bet tikrai nesiruošiu to daryti, nes tema daug sudėtingesnė ir gilesnė. Yra ir teisinių niuansų. (...) Lenta pakabinta nelegaliai“, – sakė meras.

R.Šimašius teigė, kad šitie įvykiai yra puiki iliustracija, kaip 30 metų gyvenama, o mūsų atminties politika nebuvo vykdoma, svarbiausios institucijos neturėjo noro polemizuoti ir veltis į sudėtingus, svarbius klausimus, nes jie per sunkūs ir per svarbūs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jono Noreikos lenta
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jono Noreikos lenta

Anot mero, reikia padėkoti policijai, kuri laikėsi itin oriai ir nesivėlė į provokacijas. „Tikiuosi, kad atminties politiką vykdys politikai, o teisėsauga atliks savo darbą. Aš noriu pabrėžti, kad mūsų istorija labai sudėtinga, pilna sopulių, turim daugybę savo asmeninių ir šeimos tragedijų ir labai suprantama, kad tos tragedijos kartais užgožia tragedijas, šimtus tūkstančių tragedijų kitų žmonių, kurie buvo nužudyti. Kartais tai iškreipia istorijos vaizdą“, – kalbėjo R.Šimašius.

Jo teigimu, sunku suvokti, kad ne vienerius metus šlovinti didvyriai yra padarę sprendimų, dėl kurių turėtų būti gėda padoriam žmogui.

„Suprantu, kad kaip politikas pirmasis ne tik kalbomis, bet ir veiksmais ėmiausi šitos temos ir tai sukėlė daug aistrų, kai kam daug skausmo. Kviečiu ir kitus šalies vadovus, politikus šios temos nepamiršti, nepaleisti, nes tik susitaikius, įvardijus tiesą galime gyventi oriai, pagarbiai, taikai ir judėti į priekį“, – sakė jis.

Pralaimėjęs nesijaučia?

Ankstesnė lenta, anot R.Šimašiaus, nors ir buvo pakabinta neaiškiomis aplinkybėmis, tačiau priklausė savivaldybei. Todėl ją galėjo savivaldybė ir nukabinti, tokį sprendimą meras ir priėmė. Naujoji – nebe, ji pagaminta ir pakabinta privačių žmonių iniciatyva.

Todėl dabar jau Mokslų akademija gali nuspręsti, kaip su lenta bus elgiamasi toliau. Svarbi, anot mero, ir prezidento pozicija.

Paklaustas, ar nesijaučia pralaimėjęs šioje situacijoje, kai jos sprendimo nuimti atminimo lentą Jonui Noreikai tam tikra dalis visuomenės nepaisė, R.Šimašius pasakė: „Jaučiuosi, kad labai svarbu, jog kažkas būtų iškėlęs tas temas, kurios tūnojo mumyse ir nebuvo keliamos. Manau, labai svarbu, kad tos temos iškeltos taikos ir ramybės sąlygomis, o ne kokios nors priešiškos jėgos pasinaudojo suirute ir galbūt išprovokavo dideles bėdas. Mes matėme, kad vyko Lietuvoje 1939, 1940, 1941 metais, tai ne viskas, kas tuomet vyko, mus puošia. Aš tikrai nenorėčiau, kad tokie įvykiai pasikartotų ateityje. Aš kaip politikas jaučiu dėl to atsakomybę ir dėl to labai džiaugiuosi, kad priėmiau tuos sprendimus, kuriuos priėmiau.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

R.Šimašius sako nesikratąs atsakomybės priimti sprendimą, kaip toliau elgtis su šita atminimo lenta, tačiau esą pirmiausia jam būtina visa įmanoma informacija. Tada esą ir bus nuspręsta.

Prezidentas: R.Šimašius sukiršino

Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus sprendimas nukabinti atminimo lentelę Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai sukiršino visuomenę, sako prezidentas Gitanas Nausėda, rašo BNS.

„Kartais vaikai išpila rašalą ant sienos ir sako: tėveli, ateik, tave mokytoja kviečia į mokyklą. Šiuo atveju, galiu pasakyti tik vieną: sprendimas neišmintingas, sukiršinęs visuomenę. Mes rasime šio sprendimo būdus, kaip padaryti taip, kad istorinė atmintis būtų gerbiama“, – žurnalistams Prezidentūroje penktadienį sakė G.Nausėda.

G.Nausėda priminė inicijavęs komisiją – Kultūros forumą, kuris spręstų istorinės atminties klausimus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Prezidentas taip pat sakė siūlysiantis, kad asmenybių įamžinimo klausimus savivaldybės spręstų vadovaudamosi vieninga Vyriausybės ar jai pavaldžios institucijos patvirtinta tvarka.

Prezidentas sako suprantantis, kad sprendimai dėl J. Noreikos ir kai kurių asmenybių yra „gyvas nervas“ ir visuomenė tai jautriai priima.

„Tai tik dar kartą įrodo, kad sprendimus reikia priimti labai gerai apgalvojus ir įvertinti galimas pasekmes. Tai sakau, kaip žmogus, kuris kažkada labai mėgo žaisti šachmatais. Kuomet to nėra padaroma, atsiranda didelės problemos, iš kurių rasti sprendimą yra labai sudėtinga“, – tikino G.Nausėda.

Pakenkė Lietuvai

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad atminimo lentą pakabinę aktyvistai pakenkė Lietuvai, rašo BNS. Pasak ministro, šie veiksmai pakenks Lietuvos įvaizdžiui ir gali neigiamai atsiliepti santykiams su Izraeliu ir Jungtinėmis Valstijomis.

„Šis veiksmas vėl pritrauks dėmesį, deja, ne iš gerosios pusės parodys Lietuvą. Tikrai pakenks Lietuvos įvaizdžiui, vienareikšmiškai bus pasmerktas visų žydų organizacijų ir Izraelio, neabejoju, kad labai neigiamai bus įvertintas ir Jungtinių Valstijų“, – BNS penktadienį sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Linkevičius

„Žmonės, matyt, mano, kad jie atlieka kokį nors patriotinį veiksmą, tačiau iš tikrųjų tai yra kenkimas šaliai. Tai reikia pasakyti labai aiškiai“, – pridūrė jis.

L.Linkevičius teigia, kad niekas negali paneigti J.Noreikos prisidėjimo prie žydų izoliavimo Lietuvoje.

„Mes Lietuvoje, šalyje, kur beveik visi prieškariu gyvenę žydai buvo išžudyti, (...) turime gerokai jautriau ir atidžiau žiūrėti į šitą istoriją“, – sakė ministras.

Kabintojai tvirtino leidimą turėję

Lentos pakabinimo iniciatoriai tvirtino turintys Kultūros paveldo departamento (KPD) leidimą, KPD atstovai 15min informavo, kad į juos kreipėsi Vrublevskių bibliotekos vadovas ir tokiai iniciatyvai neprieštarauta.

Vrublevskių bibliotekos direktoriaus pavaduotoja mokslui Rima Cicėnienė BNS penktadienį sakė, kad oficialus Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sutikimas ant jos pastato pakabinti atminimo lentą karininkui Jonui Noreikai nebuvo duotas, bet ji galėtų likti.

Penktadienio rytą Vilniaus apskrities policijoje surengta spaudos konferencija, kurios metu informuota, kad kol kas pareigūnai vertina surinktą medžiagą ir jokių sprendimų nepriėmė.

VIDEO: Angelė Jakavonytė: „Skaudžiausia, kad lentą nuėmė lietuvis“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius