Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 11 /15:01

Liberalų sąjūdžio pirmininku išrinktas Remigijus Šimašius

Liberalų sąjūdis neeiliniame partijos suvažiavime išsirinko naują pirmininką, pakeisiantį po įtarimų korupcija iš partijos lyderių pasitraukusį Eligijų Masiulį. Juo tapo Vilniaus meras Remigijus Šimašius, antrajame rinkimų ture nurungęs Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūną Seime Eugenijų Gentvilą.

„Aš nenuvilsiu jūsų pasitikėjimo, aš labai džiaugiuosi, kad gavau jūsų mandatą, naudosiu jį atsakingai ir manau, kad galėsime pasiekti tas pergales, kurių esame verti. Laikai tikrai nebus lengvi“, – išrinktas partijos pirmininku sakė R.Šimašius.

Jis tikino, kad ta diena, kai liberalai prisiims atsakomybę už visos Lietuvos valdymą yra daug arčiau negu daug kam atrodo.

E.Gentvilas sakė, kad jo dalyvavimas rinkimuose turėjo parodyti, kad liberalai neturi vienos primestos nuomonės ir jiems visada leidžiama rinktis.

VIDEO: Liberalų sąjūdžio pirmininku išrinktas Remigijus Šimašius

Varžėsi keturi

Laikinajam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Vilniaus merui Remigijui Šimašiui rinkimuose pirštinę metė trys konkurentai, nes Seimo narys Arminas Lydeka ir Šalčininkų tarybos narė Julija Mackevič paskutinę minutę kandidatūras atsiėmė.

Rinkimuose į partijos pirmininkus dalyvavo Seimo frakcijos seniūnas E. Gentvilas, parlamentaras Vitalijus Gailius, laikinasis partijos vadovas Vilniaus meras R.Šimašius ir pats savo kandidatūrą kelia kaunietis Sergejus Zverevas.

Dėl partijos pirmininko liberalai balsavo slaptu balsavimu internetu.

Pirmame ture R,Šimašius surinko 48,48 proc. (350 balsų) partiečių balsų, Gentvilas – 29,64 proc. (214 balsų), V.Gailius – 21,75 proc. (157 balsus), S.Zverevas – 0,14 balsų, nes už jį balsavo vienas vienintelis rinkėjas.

Antrajame rinkimų ture varžėsi R.Šimašius ir E.Gentvilas. R.Šimašius jame surinko 53,69 (378 balsus), o E. Gentvilas – 46,31 proc. balsų (326 balsus).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sergejus Zverevas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sergejus Zverevas

R.Šimašius: „Taip, mes irgi kalti“

Vilniaus R.Šimašius tikino, kad tuomet, kai jis tapo laikinuoju liberalų pirmininkų, buvo svarstoma tik tai, kad reikia žmogaus, kuris šiuose rinkimuose galėtų pasipriešinti tuomečiam partijos laikinajam pirmininkui Antanui Guogai.

Tačiau A.Guoga pasitraukė. Todėl dabar R.Šimašius sako jau norintis partiją prikelti iš tos duobės, kurioje ji atsidūrė. Jis džiaugėsi, kad kai kurie partijos skyriai po skandalo net pasipildė.

Taip, mes irgi kalti, nes nepadarėme visko, kad užbėgtume už akių tam, kas atsitiko buvusiam partijos lyderiui, – sakė R.Šimašius.

Tačiau kartu R.Šimašius, atsisakęs jam įprastos šypsenos, kalbėjo, kad liberalai visada turėjo didelių bėdų. R.Šimašiaus teigimu, partijoje nebuvo normalaus bendravimo, bet buvo daug arogancijos ir pasipūtimo. Jis pats savęs klausė, ar visa partija yra kalta dėl to, kas nutiko.

„Taip, mes irgi kalti, nes nepadarėme visko, kad užbėgtume už akių tam, kas atsitiko buvusiam partijos lyderiui“, – teigė R.Šimašius.

Jis tikino garantuojantis, kad sau kels aukščiausius reikalavimus ir ragino kolegas juo ir savimi patikėti.

V.Gailius: „Fondus seniai reikėjo uždaryti“

V.Gailius sakė, kad jis niekada nenorėjęs tapti Liberalų pirmininku, tačiau dabar matantis, kad partija gali sužlugti.

Jis sakė, kad turi matymą, kaip išgyvendinti iš partijos pataikavimą ir vasalizmą ir išeiti iš krizės nebandant ieškoti klaidų teisėsaugos darbe, nors ir tai būtų įmanoma.

E.Masiulis iškart išėjo, nes galvojo apie partiją. Noriu paklausti kai kurių kolegų: apie ką jūs galvojate? Apie savo karjerą ar apie partiją?, – klausė J.Mackevič.

„Mūsų tam tikrų fondų finansavimą analizuoja ir tyčiojasi parlamente svarstydami teisės aktų projektus. Mes galėjome jų atsisakyti. Galų gale galėjome grąžinti pinigus asmenims, kurie susiję su šiuo tyrimu“, – sakė V.Gailius.

Prisistatydamas E.Gentvilas tikino, kad neatsiėmė kandidatūros dėl to, kad mato, kaip reikia partiją keisti ir nori auginti toleranciją Lietuvoje. Paskui jis prabilo apie galimybes Lietuvoje plėtoti netradicinius verslus, pasakojo apie pelių veisyklą ir pristatinėjo partijos programą rinkimuose, o ne savo, kaip būsimo partijos pirmininko, planus.

Piktinosi purvo pylimu ant E.Masiulio

Į tribūną stojusi J.Mackevič tikino, kad viskas, ką darė partija nuo pat kratų E.Masiulio namuose, buvo vien klaidos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julija Mackevič
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julija Mackevič

„E. Masiulis iš karto išėjo ir paliko visus postus. Padarė sunkų ir stiprų žingsnį, nes galvojo apie partiją. Turiu klausimą kai kuriems mūsų partijos lyderiams – apie ką jūs galvojate? Apie savo karjerą ar partiją? Ar patogiau yra važinėti po visą Lietuvą ir pilti purvą ant buvusio lyderio, kolegos ir draugo?Kokią žinutę jūs nešate Lietuvos žmonėms? Ir antras klausimas – ar jūs kaskart džiaugsitės tuo, kad yra vykdomos kratos pas mūsų bendrapartiečius? Ar mūsų lyderiai yra kiekvienas už save, ar atsakingi už visą partiją?“ – klausė J.Mackevič.

Pasak jos, liberalai turėtų sakyti, kad šis skandalas – tai Lietuvos politinės sistemos diagnozė, nes nebuvo civilizuoto dialogo su verslininkais, normalių įstatymų.

„Realūs pokyčiai, o ne įrašai feisbuke. Skaidrumas pirmiausia yra partijos procedūrų, įstatų, demokratinių diskusijų ir dialogo su bendrapartiečiais laikymasis. Sprendimų priėmimo skaidrumas, o ne trijų-keturių žmonių konsiliumas“, – kalbėjo Šalčininkų tarybos narė.

Tai pasakiusi J.Mackevič atsisakė kandidatuoti Liberalų sąjūdžio pirmininko rinkimuose.

Ilgalaikis partijos lyderis Eligijus Masiulis gegužės pirmoje pusėje pasitraukė iš pareigų dėl įtarimų paėmus kyšį iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio. E.Masiuliui gegužę buvo pateikti įtarimai iš R.Kurlianskio paėmus apie 100 tūkst. eurų kyšį, jis taip pat įtariamas neteisėtu praturtėjimu, politiko namuose radus apie 250 tūkst. eurų.

Penktadienį Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai atliko kratas Kauno miesto tarybos nario liberalo Rimanto Mikaičio namuose Kaune bei Seimo nario, Liberalų sąjūdžio vicepirmininko Gintaro Steponavičiaus fondo vadovo namuose Vilniuje.

Teisėsaugos tyrimas dėl kyšininkavimo smogė Liberalų sąjūdžio reitingams. Kaip rodo naujausia naujienų portalo delfi paskelbta apklausa, gegužę savo balsą jiems žadėjo 6,6 proc. apklaustųjų, nors balandį už liberalus balsuoti ketino 15,5 procentų. Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų agentūra „Spinter tyrimai“ reprezentatyvią apklausą atliko gegužės 19–26 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius