-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 02

Liberalus palikęs Remigijus Šimašius neatmeta ateityje galintis įkurti naują partiją

Nesutarimai liberalų gretose, kokia forma dalyvauti savivaldos rinkimuose Vilniuje, baigėsi partijos žvaigždėmis laikytų Remigijaus Šimašiaus ir Aušrinės Armonaitės išėjimu. Penktadienį R.Šimašius 15min leido suprasti, kad ateityje galėtų įkurti naują partiją, tačiau tikino nenorintis, jog tai įvyktų skilus Liberalų sąjūdžiui.
Eugenijus Getvilas ir Remigijus Šimašius
Eugenijus Getvilas ir Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vieni ryškiausių liberalų veidų – sostinės meras R.Šimašius ir Seimo narė A.Armonaitė, penktadienį paskelbė paliekantys partiją, A.Armonaitė traukiasi ir iš Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime.

Įkandin šių politikų iš partijos patraukė nemažai sostinės skyriaus narių.

R.Šimašius kurs naują partiją?

Su 15min kalbėdamas Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas neatmetė, kad jeigu R.Šimašius laimės Vilniaus mero rinkimus, jis gali įkurti naują partiją.

Tokios kalbos penktadienį ėmė plisti ir dėl to, kad A.Armonaitė pasitraukė ir iš Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime, nors jai buvo sakoma, kad to daryti politikė neprivalo.

„Dėl to ir išeina, kad laimėtų. Kokie tie tikrieji motyvai... Tai su apgailestavimu galiu pasakyti, kad mūsų partija, kaip partija, negali užtikrinti didelio finansavimo Vilniaus mero rinkimams. Jo apsisprendimas kurti komitetą gali turėti įvairias potekstes“, – svarstė Liberalų sąjūdžio pirmininkas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Jis pridūrė galintis daug ką pateisinti, tačiau jam nepavyksta pateisinti dabar R.Šimašiaus reiškiamų priekaištų, kad partijoje nedirbama.

„Mano pavaduotojai penkis mėnesius dirbo kita kryptimi ir išeina kaltindami, kad partija nenusibrėžė kažkokios aiškios linijos“, – pykčio neslėpė E.Gentvilas.

R.Šimašius: „Natūralu, kad atsitiktų kažkas tokio“

Apie naujos partijos įkūrimo galimybę penktadienį paklaustas R.Šimašius teigė, kad prieš kelis mėnesius apie tai nebuvo net minčių: „Dabar kadangi tą klausimą daug kas uždavinėja, negaliu pasakyti, kad nustebęs esu dėl tokio klausimo.“

R.Šimašius sakė, kad jo tikslas – su sutelkta, padidėjusia savo komanda laimėti rinkimus ir tęsti pradėtus darbus sostinėje.

„Kas bus paskui, dar bus matyti. Tačiau labai aišku, Lietuvos mastu žiūrint, kad sveika, nuoširdi, laisvės ir atsakomybės idėjomis paremta jėga Lietuvoje yra reikalinga ir tikrai bus matyti, kaip atrodo. Aš tikrai žinau, kad jeigu eis kalba apie tokią jėgą, labai tikiuosi, kad tai nebus kažkokie partijos skilimo dalykai“, – kalbėjo jis.

R.Šimašius čia pat pridūrė, kad iš Liberalų sąjūdžio išstoja nemažai žmonių.

„Jeigu būtų tokia jėga, labai svarbu, kad ta pilietinės visuomenės dalis, kuri labai dažnai, ką matau pastarąjį pusmetį, sako, na, gerai, varykit, laikykitės, man arba Aušrinei Armonaitei arba kitiems, ir jūs reikalingi – kad bent dalis tų žmonių nuspręstų ne tik palaikyti, ne tik prie kompiuterio ekrano, ant sofos ar televizoriaus sakyti, kad „gerai varo“. Bet ir patys atsistoti ir padaryti tam tikrus žingsnius bent minimalaus įsitraukimo į politinį gyvenimą. Tai jeigu tai įvyktų, natūralu, kad atsitiktų kažkas tokio“, – 15min kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rinkimų komiteto „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!„ komandos pristatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rinkimų komiteto „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!„ komandos pristatymas

Komentuodamas į E.Gentvilo mintį, jog partiją jis galėjo palikti dėl to, kad ši nepajėgi finansuoti didelės rinkimų kampanijos, R.Šimašius sakė, kad rinkimams Vilniuje Liberalų sąjūdis turi apie 70 tūkst. eurų, be to, gaus dotaciją, tuo metu jo rinkimų komitetas neturi nieko.

„Tikiuosi, kad atsiras žmonių, kurie prisidės finansiškai, parems, tai bus fiziniai asmenys, tokios pačios procedūros kaip partiją remti. Aš manau, kad tikrai tokių žmonių bus, bet tai išvirs į kuklesnį biudžetą, nei kad būtų buvę su partija“, – sakė jis.

A.Guogai – didelis džiaugsmas

R.Šimašiui ir A.Armonaitei paskelbus apie pasitraukimą iš liberalų, tai pakomentuoti pareigą pajuto iš liberalų anksčiau pasitraukęs europarlamentaras Antanas Guoga.

„Taip lauktas Sąjūdžio atsinaujinimas, reikia konstatuoti, neįvyko. Vilniaus klausimas tapo esminiu liberalų atsinaujinimo kelyje. Jau kurį laiką politikoje esu stebėtojas. Tačiau šiandien noriu drąsiai sveikinti Remigijų ir Aušrinę su labai svarbiu sprendimu, kuris lemtingas liberalų prisikėlimo kelyje“, – pareiškė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Guoga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Guoga

A.Guoga priminė pats iš Liberalų sąjūdžio pasitraukęs prieš dvejus metus, kai, anot jo, tapo akivaizdu, kad susiklijavęs ir dešimtmetį kumštyje veikiantis partijos valdybos branduolys nėra pasiruošęs problemas spręsti inovatyviai.

Šiandien yra liberalaus rinkėjo vilties diena.

„Racionalus, asmens laisvę branginantis, daug dirbantis, sau uždirbantis liberalų Lietuvos rinkėjas jau seniai pažengęs į priekį gerokai labiau nei iki šiol liberaliausia vadinta partija. Eligijaus Masiulio paliktas korupcinio raugo tvaikas buvo tik viena iš problemų, – teigia jis. – Iš vidaus pamatytas mano įspūdis apie Liberalų Sąjūdį nesikeičia matant ir partijos tolimesnius žingsnius: visiškas nenoras atsinaujinti, priimti modernesnes idėjas, leisti jauniems žmonėms pasiekti lyderystės viršūnes, kalbėti apie asmens teises ir laisves, kaip iš liberaliausios partijos tikimasi.“

A.Guoga pridūrė, kad reikia tikėtis, jog 2020 metų rinkimuose turėsime stiprią politinę jėgą, atstovaujančią liberalias vertybes.

„Šiandien yra liberalaus rinkėjo vilties diena“, – aiškino jis.

Kodėl A.Guoga taip džiūgauja?

Penktadienį 15min paklaustas, ar matytų A.Guogą savo bendražygių sąraše, R.Šimašius sakė, kad A.Guoga visada moka ir mėgsta apsidžiaugti.

„Manęs tas tiesą sakant nelabai ir nustebino. Džiaugiuosi, kad jis pozityvią kažkokią mintį pasakė, bet nei su juo derinama, nei su juo šnekamasi“, – patikino Vilniaus meras.

Rinkimų komitetus buria ir kiti skyriai

R.Šimašiaus ir A.Armonaitės išėjimu baigėsi Liberalų sąjūdžio valdybos ir vilniečių liberalų konfliktas, suskaldęs Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyrių.

Partijos Vilniaus skyriui nusprendus rinkimuose dalyvauti su visuomeniniu komitetu, Liberalų sąjūdžio valdyba tam bandė užkirsti kelią anuliuodama tokį skyriaus sprendimą. Kas šioje situacijoje teisus, vis dar aiškinasi liberalų etikos komisija.

Valdyba tuomet paskelbė, kad visuomeninio rinkimų komiteto forma pažeidė partijos įstatus, valdybos sprendimus.

Dalis Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyriaus yra apsisprendę savivaldos rinkimuose dalyvauti su partija.

Tačiau rinkimuose dalyvauti ne su partija, o su visuomeniniais komitetais planuoja ir kiti Liberalų sąjūdžio skyriai. Ar ši suirutė nesibaigs Liberalų sąjūdžio skilimu?

E.Gentvilas apie maištininkus jau kalba atlaidžiau.

Utenos skyriaus politikai nežino, ar tebėra liberalų nariai

Liberalų sąjūdžio Utenos skyriaus pirmininkas, partijos valdybos narys Marijus Kaukėnas 15min penktadienį sakė nežinantis, ar tebėra partijos narys, ar jau nebe.

„Pranešimo jokio oficialaus negavome, ar mūsų narystė sustabdyta“, – teigė jis.

Liberalų sąjūdžio Utenos skyrius yra priėmęs sprendimą rinkimuose dalyvauti su visuomeniniu komitetu, prie kurio jungiasi ir nepartiniai asmenys. Visuomeninio komiteto steigimo sutartis jau pasirašyta.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marijus Kaukėnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marijus Kaukėnas

„Ne, negalvoju pasitraukti iš partijos. Jei priims tokį sprendimą (pašalinti – aut.), neverksim. Nenorime jokių intrigų, norime eiti savo keliu ir tiek, jeigu kažkas nuspręs, kad nereikia Utenos skyriaus, tai nereikia“, – tvirtino jis.

M.Kaukėnas pabrėžė, kad valdybos sprendimu, skyriui nusprendus į rinkimus eiti su komitetu, politikų narystė stabdoma iki rinkimų kampanijos pabaigos.

„Tai turbūt pavasarį atsistato ji?“, – svarstė jis.

M.Kaukėnas teigė negirdėjęs jokių priekaištų savo adresu dėl Utenos skyriaus sprendimo ir neigiamai vertino vadovybės sprendimą, kuriuo, anot jo, R.Šimašius ir A.Armonaitė buvo išguiti iš partijos.

„Manau, kad labai prastas sprendimas (...) Manau, kad reikia ieškoti kažkokio sutarimo ir jei vilniečiai priėmė tokį sprendimą, reikėjo palaikyti, nors Liberalų sąjūdis prarastų vilniečių balsų, bent būtų išlikusi jėga. Jeigu jie išeina iš partijos, tai kas lieka?“, – sakė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algis Kašėta
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algis Kašėta

Sprendimą rinkimuose dalyvauti su komitetu yra priėmęs ir Liberalų sąjūdžio Varėnos skyrius. Apie tai šią savaitę paskelbė BNS.

Varėnos rajono meras, skyriaus pirmininkas Algis Kašėta pareiškė, kad tokiam sprendimui įtaką padarė visuomenės nuotaikos ir sumenkęs pasitikėjimas partijomis.

A.Kašėta jau yra pareiškęs norą atsistatydinti iš partijos pirmininko pavaduotojų, tačiau palikti Liberalų sąjūdžio jis nenori.

„Nepalaikau pakankamai kietos pozicijos neleisti liberalams rinktis būdo, kaip dalyvauti rinkimuose, aš manau, kad tai yra nelanksti pozicija, kuri visiškai nereaguoja į situaciją, kurioje esam atsidūrę. Aš palaikau ir Vilniaus skyriaus sprendimą“, – BNS sakė A. Kašėta.

Varėnos mero rinkimų komitetas vadinsis A.Kašėtos sąrašu „Drauge su Jumis“. A.Kašėta „Facebook“ tikino, kad sprendimą kurti komitetą palaikė liberalų Varėnos skyrius.

Penktadienį 15min su A.Kašėta susisiekti nepavyko.

Didžioji dalis Pagėgių skyriaus išstojo iš partijos

Liberalų sąjūdžio Pagėgių skyrius nelaukė, ką jiems pasakys partijos vadovybė.

„Jau viską esame padarę, Vilnius vėluoja“, – 15min penktadienį piktdžiugiškai pareiškė buvęs skyriaus pirmininkas Edgaras Kuturys.

Asmeninio arhyvo nuotr./Edgaras Kuturys
Asmeninio arhyvo nuotr./Edgaras Kuturys

Anot pašnekovo, rugsėjo pradžioje liberalai sustabdė jo narystę partijoje, tad kitą dieną po šio sprendimo jis parašė prašymą išstoti iš Liberalų sąjūdžio. Pasak E.Kuturio, kartu su juo iš partijos skyriaus pasitraukė apie trisdešimt narių, tad skyriuje liko tik apie dešimt žmonių.

„Jie (partijos vadovybė – aut.) su mumis net nevedė jokių derybų, net pokalbių jokių nebuvo. Jie klausė mažumos – 5-6 žmonių, jie pasirinko tą mažesnę grupę (...) Kažkokius žaidimus žaidžia, manau, skyrių sužlugdys“, – teigė jis.

E.Kuturys liberalų tinklalapyje vis dar nurodomas skyriaus pirmininku. Apie tai paklaustas jis teigė ne kartą prašęs liberalų iš tinklalapio pašalinti jo kontaktus, tačiau tai nebuvo padaryta.

Narystę partijoje galės atstatyti

Liberalų sąjūdžio pirmininkas E.Gentvilas 15min teigė, kad pagal valdybos sprendimą, įkūrus visuomeninį komitetą narystė partijoje sustoja, tačiau pasibaigus narystės sustabdymo pagrindams, ji atsistato.

„M.Kaukėnas teisus samprotaudamas. Ir A.Kašėta panašiai. Iš partijos nežada išstoti ir baigsis komiteto veikla, jų narystė partijoje grįžta“, – paaiškino jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

E.Gentvilo teigimu, Vilniaus skyriaus atvejis yra kitoks dėl to, kad dalis jo narių dalyvauti rinkimuose su visuomeniniu komitetu nepanoro.

Liberalų Klaipėdos skyrius yra nusprendęs rinkimuose dalyvauti su partija, tačiau tiesioginiuose mero rinkimuose čia keliamas Simonas Gentvilas.

M.Kaukėnas teisus samprotaudamas. Ir A.Kašėta panašiai. Iš partijos nežada išstoti ir baigsis komiteto veikla, jų narystė partijoje grįžta.

Kol kas neaišku, ką dėl rinkimų nuspręs buvęs Liberalų partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas, dabartinis miesto meras Vytautas Grubliauskas. Penktadienį 15min su juo susisiekti nepavyko.

„Jeigu kas nors bus nepatenkintas, šiuo atveju – V.Grubliauskas, gali būti, kad atskils komitetas, bet partijos skyriaus tai negriautų. Valdybos sprendimų tai nepažeidžia“, – sakė E.Gentvilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius