Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 20

Lietuva išlydi įspėjimu vengti Baltarusijos, ši pasitinka pagyromis diktatūrai

Į pareigūnų raginimą Lietuvos piliečiams nevažiuoti Baltarusijon ir nerizikuoti savo saugumu kaimynai atsakė propagandiniais pareiškimais, neva žmonės iš diktatūros gauna daugiau nei iš demokratijos, o jų vaikai gali atskirti mamą nuo tėčio. Tokių plakatų nuotraukomis šiuo metu aktyviai dalijamasi ne tik baltarusiškose ir rusiškose socialinių tinklų paskyrose, bet ir Lietuvoje. Tačiau šie plakatai nepagrįstai susieti su Lietuvos institucijų įspėjimu – jie atsirado anksčiau.
bbBaltarusija bando įtikinti, kad gyvenimas joje geresnis nei demokratiškose valstybėse
Baltarusija bando įtikinti, kad gyvenimas joje geresnis nei demokratiškose valstybėse / Ekrano nuotr. iš „Instagram“

Palygino su įspėjimu nevykti Baltarusijon

Plakatų nuotraukos rugpjūčio pradžioje pasirodė valstybinės radijo stoties „Baltarusija“ paskyroje „Instagram“ tarp kadrų iš sporto bei kitų renginių ir panašių propagandinių vaizdų.

Vienoje fotografijoje matyti jauna susiglaudusi pora, vyrui ant pečių sėdi kūdikis. Apačioje anglų, rusų ir lenkų kalbomis parašyta „Mūsų vaikai mato skirtumą tarp motinos ir tėvo.“ Tai akivaizdžiai esanti užuomina į vienalytes šeimas, kuriose kartais auga ir vaikai.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Baltarusija bando įtikinti, kad gyvenimas joje geresnis nei demokratiškose valstybėse
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Baltarusija bando įtikinti, kad gyvenimas joje geresnis nei demokratiškose valstybėse

Kitoje nuotraukoje matyti moteriškos rankos, laikančios raktų ryšulį, vieną jų apglėbusi vyriška ranka, į raktus įsitvėręs ir vaikas. „Mūsų „diktatūra“ žmonėms daro daugiau nei jūsų „demokratija“, – prie kadro prirašyta minėtomis kalbomis. Beje, angliškoje frazėje padaryta klaida – vietoj than („už“) yra then („tada“).

„Štai tokiais plakatais Baltarusija ant sienos sutinka europiečius“, – rusiškai pakomentuota prie nuotraukų radijo paskyroje.

Kurioje tiksliai vietoje fotografuota, radijo atstovai nenurodė, bet iš raktažodžių galima suprasti, kad matomas pasienis.

Iš nuotraukose matomų detalių (nudažytų šaligatvio bortelių, konteinerinio namuko, iškabinto teksto, kuriame tikriausiai paaiškinta, kaip deklaruoti prekes ar pan.) tikrai panašu, kad vieta yra netoli valstybės sienos.

Idėja sužavėjo ne tik kai kuriuos „Instagram“ vartotojus iš Baltarusijos ir net vakariečius, bet ir internautus Lietuvoje.

Prieš kelias dienas dėmesį į nuotraukas atkreipė viena „Facebook“ vartotoja. Ji pasidalijo ne tik jomis, bet ir pasienyje mūsų šalies pusėje iškabintu raginimu nevykti pas kaimynus.

Raudonas įspėjimas Lietuvos punkte keliaujantiems į Baltarusiją. Palyginimui plakatai, kurie yra Baltarusijos pusėje. Kaip sakoma... pajuskite skirtumą“, – prirašė internautė.

Ir dar sukritikavo mūsų šalies institucijų sprendimą raginti gyventojus vengti kelionių Baltarusijon: „Žmonės kasdien šimtais iš Vilniaus vyksta į Baltarusiją jau keletą metų iš eilės. Gal kas žinote nors vieną suimtą Baltarusijoje politiniais motyvais (ne kontrabanda) arba gal nors vieną dingusį be žinios?

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Baltarusiški plakatai palyginti su Lietuvos įspėjimais dėl saugumo vengti kelionių pas kaimynus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Baltarusiški plakatai palyginti su Lietuvos įspėjimais dėl saugumo vengti kelionių pas kaimynus

Pala... o gal tai ne perspėjimas, o tiesiog Lietuvos vyriausybė grasina nepaklusniems savo piliečiams?“

Per pusmetį – 230 tūkst. kelionių

Lietuvos piliečiai iš tiesų raginami vengti kelionių pas kaimynus. „Nerizikuok savo saugumu, nevyk į Baltarusiją, gali nebesugrįžti“, – tokiu Užsienio reikalų ministerijos įspėjimu išlydimi visi, susiruošę į Aliaksandro Lukašenkos režimo valdomą šalį.

Nors tokios rekomendacijos pateiktos jau anksčiau, nuo rugpjūčio pradžios stendai su šia fraze atsirado visuose šešiuose pasienio kontrolės punktuose prie sienos su Baltarusija. Tiesa, du iš jų – Šumsko ir Tverečiaus – nuo penktadienio vidurnakčio buvo laikinai uždaryti.

Stendai atsirado minint trečiąsias suklastotų prezidento rinkimų Baltarusijoje metines, taip pat suintensyvėjus šios šalies institucijų priešiškiems ir provokaciniams veiksmams prieš Lietuvos piliečius, jau esančius ar laikinai atvykusius į šalį.

„Lietuvos piliečiai gali būti neteisėtai sulaikomi, jiems pateikus išgalvotus kaltinimus, – įspėjo Vidaus reikalų ministerija (VRM). – Keliaujantys Lietuvos piliečiai yra apklausinėjami pasienio punktuose, pasitelkiant šantažą ir psichologinį spaudimą, verčiami bendradarbiauti.

Pasienyje vykstančių apklausų metu iš keliaujančiųjų paimami išmanieji įrenginiai – telefonai, kompiuteriai, tikrinami kontaktai, susirašinėjimai bei kita informacija, kuri vėliau gali būti panaudota ne tik prieš juos, bet ir prieš jų šeimos narius, artimuosius, pažįstamus.“

„Į įvairias provokacines situacijas gali pakliūti ir mūsų pareigūnai bei valstybės tarnautojai. Todėl griežta VRM rekomendacija – išvengti kelionių į Baltarusiją, net pačiais nekalčiausiais tikslais”, – stendų įrengimo proga surengtoje spaudos konferencijoje pabrėžė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

VRM teigimu, 2021 m. liepą, kai A.Lukašenkos režimas priėmė sprendimą Lietuvos diplomatinį atstovavimą Baltarusijoje sumažinti iki minimumo, t. y. iki vieno diplomato, drastiškai sumažėjo ambasados galimybės operatyviai reaguoti į visus galimus konsulinius atvejus.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Baltarusija bando įtikinti, kad gyvenimas joje geresnis nei demokratiškose valstybėse
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Baltarusija bando įtikinti, kad gyvenimas joje geresnis nei demokratiškose valstybėse

Dauguma atvejų padėti Lietuvos piliečiams dėl agresyvių ir neteisėtų Baltarusijos valdžios veiksmų galimybės esančios ribotos.

Lietuvos piliečių kelionės į Baltarusiją, ignoruojant šias rekomendacijas, kelia grėsmę jų pačių saugumui, sveikatai ir gyvybei, tikina VRM.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado generolo Rustamo Liubajevo žodžiais, vien šiemet per pirmąjį pusmetį į Baltarusiją buvo išvykę 230 tūkst. Lietuvos piliečių, vidutiniškai per mėnesį – apie 52 tūkst.

Dalį jų Baltarusijos pasienio punktuose esą bandyta verbuoti. Į antros linijos patikrinimo vietą nukreipti Lietuvos piliečiai atsiduria atskiroje patalpoje. Ten neprisistatę asmenys, greičiausiai KGB pareigūnai, domisi jų požiūriu į Baltarusiją, Rusijos sukeltą karą Ukrainoje, tikrina išmaniuosius įrenginius, aktyvumą socialiniuose tinkluose.

Pareigūnų duomenimis, verbuojami ne tik Lietuvos piliečiai, bet ir pas mus vykstantys Baltarusijos piliečiai įkalbinėjami fotografuoti tam tikrus objektus ar asmenis, fiksuoti karinių dalinių judėjimą.

„Prieš trejus metus suklastojusi prezidento rinkimus, organizavusi neteisėtų migrantų antplūdį į Europos Sąjungą, savo teritoriją suteikusi agresiją prieš Ukrainą pradėjusios Rusijos kariniams daliniams, priglaudusi karinės bendrovės „Wagner“ smogikus, prisidedanti prie Vladimiro Putino branduolinio šantažo – tokia šalis Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečius gundo nemokamomis vizomis.

Ir pigesne druska bei grikiais, kurie jiems gali labai brangiai kainuoti“, – keliautojus įspėja VSAT.

Pastatė jau pavasarį

Plakatų nuotraukų galima rasti ir kitose, daugiausia baltarusiškose ir rusiškose, socialinių tinklų ir susirašinėjimų programėlių paskyrose. Tą pačią dieną, kaip Baltarusijos radijo stotis, jomis be išsamesnių komentarų pasidalyta keliose „Vkontakte“ paskyrose.

Taip pat – įvairiuose „Telegram“ kanaluose. „Tokiais ironiškais plakatais Baltarusija sutinka europiečius, – pakomentuota viename. – Šaunuoliai, broliai!“

Ekrano nuotr. iš vk.com/Plakatų nuotraukomis pastaruoju metu aktyviai dalijamasi baltarusiškose ir rusiškose socialinių tinklų paskyrose
Ekrano nuotr. iš vk.com/Plakatų nuotraukomis pastaruoju metu aktyviai dalijamasi baltarusiškose ir rusiškose socialinių tinklų paskyrose

Fotografijos tuo pačiu metu aprašytos ir viename Vengrijos portale. Čia pripažinta, kad „Vakarų Europoje gerovės valstybė kaip tokia nyksta“, sustiprėjo ir dešiniųjų, ir kairiųjų sistemas kritikuojantys judėjimai, kalbantys, be kita ko, apie sunkumus dėl būsto, kaip politikai „daugiausia susirūpinę teisinės valstybės būkle ir gėjų teisėmis“.

Nors baltarusiškų plakatų nuotraukomis imta aktyviai dalytis pastarosiomis savaitėmis, jos nėra susijusios konkrečiai su stendų Lietuvos pasienyje atsiradimu.

Tinklalapis „Zerkalo“ jau balandžio pabaigoje pranešė, kad baltarusiai pasienyje pastebėjo naują socialinę reklamą. Ją keliautojai užfiksavo prie sienos kirtimo automobiliais punkto „Brest“.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Baltarusijoje prie sienos atvykėliai pasitinkami propagandiniais plakatais su užrašais, neva paskutine Europos diktatūra vadinamoje šalyje gyventi geriau nei demokratiškose valstybėse. Bet jie nėra susiję su Lietuvos pasienyje atsiradusiais įspėjimais nerizikuoti savo saugumu ir nevykti pas kaimynus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius