Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 05

Lietuva migrantams stato angarus, o jie pageidauja stadiono – žaistų futbolą

Migrantų iš Baltarusijos skaičiams kone kasdien mušant rekordus, Lietuva stengiasi išlikti neprašytiems svečiams civilizuotai svetinga. Vienas esminių iššūkių – kur sulaikytuosius, skaičiuojamus jau net ne dešimtimis, o šimtais, laikinai apgyvendinti? 15min pirmadienį aplankė vietą, kur jau kyla specialūs angarai, juos tam tikra prasme neviešai stato kariškiai. Tuo metu migrantai labiausiai ištroškę ne laikino būsto patogumų, bet elementarių dalykų: gerti, valgyti. O kad nebūtų nuobodu – dar ir galimybės žaisti futbolą.
Druskininkų užkarda
Duonos ir žaidimų. Ši klasikinė frazė dabar savaip aktuali Druskininkų užkardoje, kur pareigūnai laikinai saugo dešimtis migrantų. / 15min koliažas

Druskininkuose nuo šios dienos kyla angarai migrantams. Ši žinia kai kam gali nuskambėti kaip socialinė antireklama kurortui, dažniausiai garsėjančiam tvarkinga aplinka ir kitais fizinei bei dvasinei sveikatai palankiais dalykais.

Tačiau tokią viziją bent kol kas gali turėti nebent tie, kas menkai įsivaizduoja, kur tie angarai bus ir kiek ryžto užtikrinti visų Lietuvos gyventojų saugumą turi migrantus dieną naktį prižiūrintys pareigūnai.

15min liepos 5-ąją lankėsi lankėsi Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Druskininkų užkardoje.

Pasienio su Baltarusija ruožą čia saugančių pasieniečių būstinė įsikūrusi kurorto pakraštyje. Arti gyvenančių žmonių tiesiog nėra. Druskininkų turistai į šį akligatvį pamiškėje irgi gali užklysti nebent atsitiktinai. Teritorija aptverta, filmuojama, saugoma ginkluotų pareigūnų su šunimis. Ir būtent už šios tvoros, užkardos teritorijoje, kyla migrantams žadėti angarai.

Angarų montavimo procesas, kariškių pageidavimu, yra neviešas.

Kaip 15min sakė Druskininkų pasieniečių vadas Andrius Beloručkinas, laikinųjų būstų montavimo procesas, kariškių pageidavimu, iš esmės yra neviešas. Tačiau kai angarai bus gatavi – visuomenei juos žadama parodyti. Kariuomenės angarams sumontuoti, planuojama, prireiks vos kelių dienų, o iki tol žiniasklaidai sudaryta galimybė juos užfiksuoti tik „akies krašteliu“, iš tolo.

VIDEO: Daugiausiai migrantų sulaikančios užkardos vadas – apie šių dienų ir naktų iššūkius

Užkardos personalas užleido migrantams savo mokymų klasę. Kito varianto tiesiog nebuvo. Ne paslaptis, kad kai kurie atvykėliai nelinkę laikytis tvarkos, kartais ir elementarios asmens higienos, tad pareigūnų išpuoselėtos patalpos akyse šiursta. „Nieko, išsikuopsim“, – ranka numoja pareigūnai, ir netgi šypsosi, prasitardami, kad dabar situacija čia gera. Nepalyginsi su ta, kuri buvo savaitgalį: žmonės patalpose gulėjo, sėdėjo ir vaikščiojo susigrūdę, kaip silkės statinėje.

Sunku nepastebėti, kad dauguma migrantų, mūsų vertinimu, nevalyvi, tačiau pareigūnai stengiasi to nesureikšminti.

Kai užkardoje lankėsi 15min, viduje buvo „tik“ 52 migrantai. Dalis jų leido laiką lauke, tad niekur spūsties, trinties nebuvo.

Šios užkardos sargų sulaikytų atvykėlių skaičius siekia jau šimtus, bet dauguma užsieniečių, vos sutvarkius formalumus, išvežti į kitas jau parengtas laikinojo apgyvendinimo vietas.

Viena tokių yra palyginti netoli nuo Druskininkų esančiame Alytaus mieste. Migrantai ten įkurdinti miesto ribose, tačiau irgi tokioje vietoje, kurioje dėl jų pačių ir visų alytiškių saugumo užtikrinimo jokių nuogąstavimų kilti neturėtų. Tiesa, Dzūkijos sostinė įspėja, kad vietos resursai – riboti.

Esą dabar migrantų prieglaudai skirtos Alytaus aerodromo administracijos patalpos Lakūnų gatvėje yra vienintelė šį poreikį atitinkanti vieta. „Žmogiška, kad aplinkiniai žmonės į tokią kaimynystę jautriau reaguoja. Bet šiuo atveju ten yra vienas įėjimas, vienas išėjimas – saugumo prasme tai labai svarbu“, – pabrėžė Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus vedėjas Romas Jankauskas.

Kitų tokių tinkamų patalpų neturime ir priimti daugiau sulaikytųjų mūsų savivaldybė negalėtų.

Jo teigimu, migrantams užleistas aerodromo administracijos pastatas ir pakankamai toli nuo visų gyvenamųjų būstų. „Šiaip kitų tokių tinkamų patalpų neturime ir priimti daugiau sulaikytųjų mūsų savivaldybė negalėtų“, – sakė R.Jankauskas.

Jei tinkamo objekto nėra mieste, galbūt jo tektų dairytis kiek toliau, Alytaus rajono savivaldybės teritorijoje?

Kaip 15min prasitarė Alytaus r. mero patarėja Dalia Paulauskaitė, būtent toks klausimas buvo sprendžiamas pirmadienio rytą vykusiame susirinkime, po kurio valdininkai išvyko apsidairyti „gyvai“.

„Jei sulaikytų migrantų daugės, reikės kažkur juos laikinai apgyvendinti. Savivaldybės atstovai kaip tik vyko apžiūrėti galimas vietas, pasikalbėti su vietos gyventojais“, – sakė mero patarėja, pridūrusi, kad dėl jokios konkrečios lokacijos bent šiandieną dar nebuvo apsispręsta.

Vis dėlto laikinasis būstas nėra atvykėlių laukiama svajonė. Tiek, tiek jie nori ir geba išreikšti savo poreikius, – pageidavimai labai paprasti. Jiems reikia maisto ir vandens. Kaip 15min minėjo Druskininkų užkardos vadas, vienas iš migrantų prasitarė nebegalintis kęsti danties skausmo. „Jam buvo suteikta medicinos pagalba – suleista nuskausminamųjų vaistų“, – minėjo pareigūnas A.Beloručkinas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Druskininkų pasienio užkardos vadas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Druskininkų pasienio užkardos vadas

Kamantinėjami apie tai, ką žada veikti Lietuvoje, jei būtų pagrindas suteikti jiems politinį prieglobstį, atvykėliai dalijasi mintimis nenoriai. Nesako nieko arba atsako, kad nežino. Tiesa, yra ir malonių išimčių.

Vienas migrantų entuziastingai porino, kad mūsų šalyje mielai imtųsi instaliacijos reikalų, nes elektriko amato yra rimtai mokęsis. Kitas atvykėlis (iš Afrikos) pareiškė, kad svajoja būti priimtas į kokią nors komandą kaip profesionalus futbolininkas. Ar šios ambicijos pagrįstos, galbūt kada nors turės progą įvertinti sporto specialistai. Tačiau afrikiečio užmojai tikriausiai nėra tušti žodžiai: visko mačiusius pareigūnus jaunas vyras nustebino, kai atsegė su savimi turimą pustuštę kuprinę, o joje gulėjo tikrų dygliuotų futbolo batelių pora.

Visko mačiusius pareigūnus jaunas vyras iš Afrikos nustebino parodęs, ką turi pustuštėje kuprinėje.

Beje, kaip minėjo užkardos vadas A.Beloručkinas, nepaisydama karščių ir apskritai sunkios savo dabartinės padėties, grupė migrantų kreipėsi į pareigūnus klausdama, ar pasieniečiai negalėtų rasti jiems kur nors netoliese stadiono. Motyvas paprastas – laukti sprendimų dėl savo ateities žaidžiant futbolą jiems būtų kur kas smagiau, nei bergždžiai sėdint. Lietuvos pareigūnai šios iniciatyvos tenkinti negalėjo, vien dėl to, kad tektų specialiai numatyti papildomų ir kur kas didesnių pajėgų saugumui užtikrinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius