-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 07 05

Lietuva Ukrainos nacionaliniam bankui skirs papildomus 10 mln. eurų neatidėliotiniems atstatymo darbams

Ukraina neatidėjo reformų, kol bus pasiekta pergalė prieš visa niokojantį karą pradėjusią Rusiją, bet paspartino jų vykdymą, siekdama atstatyti dar geresnę Ukrainą, sakė Lugane vykstančioje Ukrainos reformų konferencijoje dalyvaujanti premjerė Ingrida Šimonytė, pažymėjusi, jog dabar Ukrainos draugų ir partnerių eilė įrodyti, jog nuo diskusijų galime greitai pereiti prie bendrų darbų.
Ukrainos reformų konferencijoje dalyvaujanti premjerė Ingrida Šimonytė
Ukrainos reformų konferencijoje dalyvaujanti premjerė Ingrida Šimonytė / LRV nuotr.

„Kai praėjusiais metais Ukrainos reformų konferencija vyko Lietuvoje, vargiai galėjome įsivaizduoti, kad šiandien mūsų susitikimas vyks Rusijos vykdomo plataus masto karo prieš Ukrainą ir demokratinį pasaulį sąlygomis.

Dėkoju renginio šeimininkams Šveicarijai ir Ukrainai už tai, kad efektyviai adaptavo šį formatą ir suteikė bene pirmąją galimybę aptarti mūsų bendrą darbą siekiant atstatyti Ukrainą. Lenkiu galvą prieš Ukrainos valdžios institucijas, viešąjį ir privatųjį sektorius ir neįtikėtinai stiprią pilietinę visuomenę už jūsų ištvermę, vienybę ir ryžtą ne atidėti reformas, kol bus pasiekta pergalė, bet atvirkščiai – paspartinti jų vykdymą, siekti rezultatų ir atstatyti dar geresnę Ukrainą“, – konferencijoje Lugane antradienį sakė premjerė I.Šimonytė.

Lietuvos Vyriausybės vadovė pažymėjo, kad Ukrainos atstatymas jau prasidėjo – kiekviename kvadratiniame centimetre iš atkovotos iš priešo žemės.

Premjerės teigimu, tinkamiausias ir teisingiausias būdas telkiant finansavimą Ukrainos atstatymui būtų konfiskuoti ir panaudoti sankcijomis įšaldytą Rusijos turtą.

„Negalime prikelti Rusijos nužudytų žmonių, bet turime realią galimybę priversti agresorius sumokėti reparacijas. Nes bent kartą šie pinigai laikomi mūsų bankuose ir prišvartuoti mūsų prieplaukose. Raginu Europos Sąjungą ir visas Europos Sąjungai nepriklausančias valstybes, kurios įvedė sankcijas, sukurti teisinį turto konfiskavimo mechanizmą ir paversti sankcijas iš tiesų veiksmingomis“, – sakė premjerė.

Antra, reikalingi išsamūs veiksmų planai, kaip kiekviena šalis ir organizacija galėtų prisidėti prie reformuotos Ukrainos atstatymo.

„Galiausiai turime tęsti ir spartinti karinę, humanitarinę ir finansinę pagalbą, kad Ukraina laimėtų šį karą greičiau. Lietuvos dvišalės pagalbos Ukrainai ir paramos pabėgėliams iš Ukrainos mūsų šalyje apimtys viršija pusę milijardo eurų. Lietuva perves papildomus 10 mln. eurų Ukrainos nacionaliniam bankui neatidėliotiniems atstatymo darbams. Lietuva rems Ukrainą iki jūsų ir mūsų pergalės! Ir po jos. Слава Украïнi!“, – sakė I.Šimonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius