Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 03 18 /19:59

Lietuva atnaujina skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina: pirmadienį ja skiepysis aukščiausi Lietuvos vadovai, kitiems leis rinktis vakciną

Po Europos vaistų agentūros (EVA) sprendimo dėl vakcinos „AstraZeneca“ saugumo, savo poziciją išsakė ir Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Jis teigė, kad vakcinacija šia vakcina vėl leidžiama nuo penktadienio ryto. EVA teigimu, kompanijos „AstraZeneca“ ir ir Oksfordo universiteto sukurta vakcina nuo COVID-19 yra saugi ir efektyvi.

Bus pokyčių

A.Dulkys ragino visuomenę kreiptis į šeimos gydytojus, jeigu pasireiškia netikėti požymiai ir simptomai.

„Kaip viskas vyks nuo rytojaus – yra keturi pokyčiai“, – sakė A.Dulkys.

Anot ministro, žmonės nuo šiol galės rinktis vakciną iš tuo metu vakcinacijos centre esančių vakcinų. Jei norimos vakcinos nėra, su gyventoju bus susisiekta kitu laiku. „Nuo šiol kiekvienas galės rinktis, ar jis nori vakcinuotis „AstraZeneca“ vakcina“, – sakė A.Dulkys.

Kitas pokytis – vakcinacijos centrai galės greičiau vykdyti vakcinavimo perėjimą iš vienos prioritetinės grupės į kitą, šią tvarką ketinama pasirašyti dar ketvirtadienį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

„Trečias pokytis – nuo šiol vakcinos bus skirstomos centrams, savivaldybės ne tik pagal ten esančių tam tikrų grupių gyventojų skaičių, bet ir atsižvelgiant į to vakcinavimo centro skiepijimo tempus.

Ketvirtas pokytis – jeigu kai kurios savivaldybės nepanaudos gautų vakcinų dozių, bus svarstoma apie jų perskirstymą kitoms savivaldybėms, kitiems vakcinavimo centrams“, – sakė A.Dulkys.

Skiepysis aukščiausi vadovai

Ministras taip pat ketvirtadienio vakarą ketina pasirašyti įsakymą, kuriuo papildys vakcinuojamų asmenų grupes, įtraukiant prezidentą, Seimo narius ir Vyriausybės narius.

„Siekdami parodyti pasitikėjimą „AstraZeneca“ vakcina, sutarėme, kad pirmadienį viešai skiepysis Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ir aš. Kviečiame savo pavyzdžiu pasitikėjimą šia vakcina parodyti ir pasiskiepyti visus Seimo bei Vyriausybės narius“, – sakė A.Dulkys.

EVA: vakcina saugi

EVA paskelbė, kad buvo vieningai nuspręsta, jog „AstraZeneca“ vakcina yra saugi ir ji nebuvo susijusi su kraujo trombozių atvejais.

„Komitetas priėjo aiškią mokslinę išvadą: ši vakcina yra saugi ir veiksminga“, – per spaudos konferenciją sakė EVA vadovė Emer Cooke, remdamasis šios agentūros vakcinų saugumo komiteto atliktu tyrimu.

„Komitetas taip pat padarė išvadą, kad ši vakcina nėra susijusi su tromboembolijos atvejų arba kraujo krešulių susidarymo bendrosios rizikos padidėjimu“, – pridūrė ji.

EVA išvadas komentuodamas Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas Gytis Andrulionis sakė, kad buvo vertinamas signalas dėl kraujo krešėjimo problemų ir buvo sutarta dėl išvadų, kad vakcinos nauda kovojant su COVID-19 ligos plitimu ir toliau nusveria galimų šalutinių poveikių riziką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gytis Andrulionis

„Vakcina nėra susijusi su padidėjusiu kraujo krešulių arba tromboembolinių reiškinių rizika. Taip pat buvo patvirtinta iš biologinių vaistų grupės kokybės problemų taip pat nėra. Tačiau buvo konstatuota, jog vakcina gali būti susijusi su itin retais kraujo krešėjimo sutrikimo atvejais, susijusiais su trombocitopenija – per mažu trombocitų kiekiu, tarp jų ir itin retais smegenų sinusų veninės trombozės atvejais.

Tačiau šie atvejai itin reti, buvo įvertinta, kad iš beveik 20 mln „AstraZeneca“ paskiepytų žmonių EVA fiksavo ir peržiūrėjo septynis kraujo krešėjimo sutrikimo atvejus keliose kraujagyslėse ir 18 smegenų sinusų trombozės atvejų“, – teigė G.Andrulionis.

Jis taip pat akcentavo, kad šių itin retų kraujo krešėjimo sutrikimų ryšys su vakcina nebuvo įrodytas, tačiau šiuo metu nuspręsta, kad to negalima ir atmesti.

„Buvo konstatuota, kad tie atvejai itin reti, kur kas retesni, nei kitos kontraindikacijos, kiti įspėjimai. Todėl pasiūlyti papildyti vakcinos dokumentaciją apie įspėjimus ir atsargumo priemones. Dabar rekomenduojama tęsti vakcinavimą, kadangi į kilusius klausimus yra gauta dauguma atsakymų. Sutarta imtis papildomo farmakologinio budrumo ir saugumo užtikrinimo priemonių“, – kalbėjo G.Andrulionis.

Jis žadėjo, kad informacijos, į ką reikia atkreipti dėmesį pasiskiepijus šia vakcina, bus gerokai daugiau. Įvedamos papildomos budrumo priemonės ir tikimasi, kad tai padės apsispręsti, kas dvejoja.

Skiepys ir ne prioritetines grupes

Ministras teigė, kad visų pirma laisvesnis vakcinavimo judėjimas bus paleistas per dabar esančias prioritetines grupes, nes yra žinių, jog tose grupėse yra tikrai labai daug žmonių, kurie neatsisako skiepytis „AstraZeneca“.

Vėliau esą gali būti leista skiepytis ir kitiems žmonėms, kurie jau nepriklauso dabar nustatytoms prioritetinėms grupėms.

A.Dulkys sakė, kad jau greitai ir paaiškės, kada galės skiepytis visi norintys – esą pagal naują schemą, perėjus per prioritetines grupes ir ten neradus tiek norinčių, kiek yra vakcinos „AstraZeneca“, galės skiepytis visi norintys.

Į vakciną žiūrima rimtai

Nacionalinio vėžio instituto onkoimunologas, biomedicinos mokslų daktaras Marius Strioga teigė manąs, kad tai gera ir džiuginanti naujiena – parodoma, kad į vakcinų saugumą žiūrima rimtai.

Šios vakcinos nauda kartais viršija hipotetinę jos riziką ir ta vakcinacija neturėtų būti nutraukta.

„Iki šiol sklandė daug „antivakserių“ ir kitų priešiškai nusiteikusių žmonių pasisakymų, kad bandoma stumti, kišti nesaugias, nepatikrintas, galimai eksperimentines vakcinas, kad siekiama kuo daugiau skiepyti rizikuojant saugumu. Tai mes dabar puikiai matome, kad tai nėra daroma. Esant net menkiausiems įtarimams, net nesant moksliniam pagrindimui sušaukiama aukščiausių institucijų atstovai.

Į saugumo profilį žiūrima labai rimtai“, – teigė M.Strioga.

Anot jo, ryšio tarp minėtų komplikacijų ir vakcinos nenustatyta – čia tromboembolinės ir trombozinės komplikacijos buvo retesnės, nei pasitaiko paprastai. Gydytojas priminė, kad trombozių ir kitų kraujo krešėjimo sutrikimų rizika labai padidėja, kai susergama COVID-19.

„Šios vakcinos nauda kartais viršija hipotetinę jos riziką ir ta vakcinacija neturėtų būti nutraukta. Nes jeigu tai apsunkins, sulėtins, pristabdys vakcinacijos kampaniją, siekiant visuomenės imuniteto, mes padarinių turėsime kur kas skaudesnių“, – teigė M.Strioga.

Keturi pranešimai

Lietuvoje buvo gauti keturi pranešimai apie nepageidaujamus poveikius po vakcinacijos „AstraZeneca“ vakcina.

Trys pranešimai buvo apie sunkius nepageidaujamus poveikius: vienas – apie tromboflebitą, du – apie nustatytą arba įtariamą plaučių emboliją, t. y. krešulio nukeliavimą į plaučių kraujagysles.

Vėliau buvo gautas dar vienas pranešimas dėl panašaus poveikio po paskiepijimo „AstraZeneca“ vakcina. Trys iš šių asmenų gydomi ligoninėse, vienas išleistas gydytis namuose.

Ketvirtadienį A.Dulkys LRT radijui sakė, kad svarstoma, atnaujinus vakcinavimą „AstraZeneca“ vakcina, leisti ja skiepytis visiems norintiems be prioritetinės eilės.

Apie tai, kad „AstraZeneca“ vakcina laikinai nebus skiepijami žmonės, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pranešė antradienio vakarą surengtoje spaudos konferencijoje.

Tuomet ministras teigė, kad gavo Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) rekomendaciją, kuria tarnyba, kaip ir kitose Europos Sąjungos šalyse, dėl atsargumo rekomenduoja laikinai stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina iki Europos vaistų agentūra (EVA) pateiks galutines išvadas dėl šios vakcinos saugumo.

Iki šiol Lietuva yra gavusi 115,7 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos dozių, ja paskiepyta apie 74 tūkst. žmonių. Pastaroji siunta atkeliavo kovo 12 d., ją sudarė 14,4 tūkst. dozių, kurios jau paskirstytos savivaldybėms.

Jeigu jums kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius