Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 06 01

Lietuvoje globojamiems migrantams – ministrės dėmesys: stato būstų, tvarko URC aplinką

Ministrė domėjosi Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Užsieniečių registracijos centro atnaujinimo darbais.
Viešnagės URC akimirka
Viešnagės URC akimirka / VSAT nuotr.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, lydima VSAT vado generolo Rustamo Liubajevo, lankėsi VSAT Užsieniečių registracijos centre (URC), kur pastaruoju metu atnaujinami ir remontuojami pastatai. Naujo korpuso statybos turėtų būti baigtos dar šiemet.

„URC – tai pirmas laikinas prieglobstis Lietuvoje, kur patenka į mūsų šalį atvykstantys ir sulaikyti migrantai. Čia atvyksta šeimos, kurios bėga nuo pavojų ir grėsmių savo šalyse, todėl centras turi būti pritaikytas tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. Be abejo, esama ir tokių asmenų, kurie Lietuvos sieną kerta nelegaliai, tačiau jeigu tai ekonominiai migrantai, jie dažniausiai yra išsiunčiami į savo gimtąsias šalis“, – teigia vidaus reikalų ministrė.

Šiemet per pirmuosius penkis mėnesius nelegaliai sieną kirsti bandė 112 asmenų.

Atnaujinus URC, ten bus sukurtos tinkamos sąlygos prieglobsčio prašytojams priimti ir apgyvendinti, ypatingą dėmesį skiriant pažeidžiamų prieglobsčio prašytojų poreikiams. Šiuo metu čia vykdomas daugiau kaip 6 mln. eurų vertės statybos projektas, t. y. bus pastatytas ir įrengtas šiuolaikinis pastatas centre apgyvendintiems užsieniečiams. Be kita ko, jis bus skirtas apgyvendinti ir asmenis, turinčius judėjimo negalią.

Tvarkoma ir URC aplinka – įrengiamos laisvalaikiui leisti skirtos lauko sporto ir vaikų žaidimų aikštelės.

Centre sukurtos tinkamos sąlygos prieglobsčio prašytojų apklausoms, išorinei apsaugai, pasimatymų ir vidaus kontrolei užtikrinti bei kitoms procedūroms, susijusioms su priėmimo ir prieglobsčio prašymu, atlikti. Projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos lėšų.

Šiuo metu URC apgyvendinti 97 asmenys, iš jų: 86 – prieglobsčio prašytojai, 11– sulaikytųjų (tarp jų yra 8 prieglobsčio prašytojai).

2020 m. pasienyje su Baltarusija buvo sulaikytas 81 neteisėtas migrantas, tai du kartus daugiau nei 2019 m., kai buvo sulaikyti 46 asmenys. Šiemet per pirmuosius penkis mėnesius nelegaliai sieną kirsti bandė 112 asmenų.

Šis VSAT padalinys Pabradėje yra vienintelis Lietuvoje centras, kuriame teismo sprendimu laikinai apgyvendinami neteisėtai esantys ir neteisėtai atvykę į Lietuvą užsieniečiai. Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos sprendimu URC taip pat apgyvendinami užsienio šalių piliečiai, prašantys suteikti prieglobstį Lietuvoje. Tarp URC uždavinių yra savanoriško užsieniečių grąžinimo į kilmės šalis organizavimas ir užsieniečių išsiuntimas iš Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius