-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 06 14

Lietuvoje – ketvirtos klasės gaisringumas: ugniagesiai įspėja, kad tai ne juokai

Ugniagesiai įspėja gyventojus apie didelį miškų gaisrų pavojų.
Gaisras Nemenčinės miške
Asociatyvi iliustracija: po gaisro miške / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šalyje šiuo metu vyrauja ketvirtos klasės gaisringumas, keliantis didelį gaisrų pavojų. Ugnis miškuose gali įsiplieksti nuo menkiausios nuorūkos ar palikto rusenti laužo.

„Vakar tokį gaisrą teko gesinti Rėkyvos ežero pakrantės aukštapelkėje. Ugnis plito labai sparčiai. Iki gaisravietės ugniagesiams teko plaukti kateriu, nes privažiuoti su gaisrine technika ten nėra galimybės.

Daugiau kaip trisdešimt ugniagesių iki vėlyvos nakties liejo prakaitą tramdydami šėlstančią ugnį. Beje, gaisro židinys buvo ežero pakrantėje“, – pasakoja Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Kęstutis Bautronis, cituojamas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Komunikacijos skyriaus pranešime.

Ugniagesių ir miškininkų dėka ugnies plitimas buvo sustabdytas. Kad ugnis vėl neįsipliekstų budėta visą naktį. Gaisrą gesinti ugniagesiams padėjo 4 Rėkyvos ugniagesiai savanoriai ir 5 miškininkai.

„Esant dideliam gaisrų pavojui, gyventojai neturėtų kūrenti laužų ar mėtyti nuorūkų. Nors ir kalbama, kad ugnis įsidegti gali net ir dėl numestos stiklo šukės, bet tokie gaisrai yra gan reti. Dažniausiai jie kyla dėl neatsakingos žmonių veikos“, – teigia Šiaulių PGV viršininkas K.Bautronis.

Ugniagesiai primena, kad gaisrą gali sukelti net mažiausio laužo kibirkštys, ypač pučiant net ir nedideliam vėjui. Nukritusios ant sausos miško paklotės jos kaipmat ją uždega.

Beje, degančio miško kibirkštys skrieja labai toli. Vėjas jas gali nunešti net už kilometro.

Degančio miško kibirkštys skrieja labai toli. Vėjas jas gali nunešti net už kilometro.

Apie gaisrą miške dažniausiai praneša kylantys dūmai ir degėsių kvapas. Kylantys dūmai rodo gaisro plitimo kryptį, o apie gaisro judėjimo greitį galima spręsti pagal vėjo stiprumą.

Jeigu gaisras užklupo miške iškylaujant, svarbiausia – nepasiduoti panikai. Būtina susikaupti ir numatyti, kaip evakuotis į saugią vietą.

Miškininkai pataria tokiu atveju iš aukštesnės vietos ar medžio apžvelgti apylinkes ir pasirinkti saugiausią kryptį.

O slėptis nuo miške kilusio gaisro reikia atvirose miško laukymėse, ežerų salose, upių pakrantėse. Eiti į saugią vietą reikia prieš vėją, gaisrą aplenkiant šonu.

Jei pastebėjote miške kilusį gaisrą, nepervertinkite savo galimybių, o kuo greičiau apie tai praneškite skubios pagalbos telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius