Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 15 /11:57

Omikron atmaina jau Lietuvoje: pirmi du atvejai – Vilniaus apskrityje, netrukus bus daugiau

Lietuvoje užfiksuoti pirmieji du omikron atmainos atvejai. Apie tai spaudos konferencijoje informavo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai. Iki šiol dar neturėta informacijos apie atrastus šios itin sparčiai plintančios COVID-19 atmainos atvejus mūsų šalyje. Ar šie žmonės buvo skiepyti, neskelbiama. Dėl kontaktų su užsikrėtusiaisiais nurodyta izoliuotis daugiau nei 70-čiai žmonių. Sveikatos apsaugos viceministrė neabejoja, kad netrukus tokių atvejų bus daugiau, nes šiuo metu tiriama daugiau įtarimų sukėlusių mėginių.

Pirmi du atvejai Vilniaus apskrityje

Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė teigė, kad Lietuva papildė tų šalių, kuriuose ši atmaina aptikta, sąrašą. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, užsikrėtimo omikron atmaina atvejų jau išaiškinta 77 valstybėse.

„Turime laboratoriniais tyrimais patvirtintus du atvejus. Praėjusį ketvirtadienį buvo įtariami omikron atmainos atvejai ir šiandien tai buvo patvirtinta laboratoriniu būdu.

Taip pat žinome, kad ši atmaina yra nuo trijų iki penkių kartų, vidutiniškai keturis kartus, greičiau plintanti mutacija. Vadinasi, mes greičiau galime užsikrėsti, didesnė yra rizika“, – kalbėjo A.Bilotienė-Motiejūnienė. Atvejai nustatyti Vilniaus apskrityje.

Praėjusį ketvirtadienį buvo įtariami omikron atmainos atvejai ir šiandien tai buvo patvirtinta laboratoriniu būdu.

Viceministrė taip pat teigė, kad prieš Kalėdas SAM parengė rekomendacijas ir jas netrukus ketina išplatinti – rekomenduojama vengti susibūrimų, įvertinti, ką galime atidėti, kur nedalyvauti.

„Taip pat žinome, kad apsaugos priemonės turi įtakos – tinkamai dėvime kaukes, respiratorius. Jeigu jaučiame simptomus, kreipiamės į mobiliuosius punktus. Taip pat izoliuojamės ir laukiame atsakymo testo, nekeliaujame pas draugus, į parduotuves, nes ši atmaina keturis kartus sparčiau plinta“, – teigė A.Bilotienė-Motiejūnienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Ji paskatino ir skiepytis trečiąja doze, nes vakcinacija efektyviausiai saugo: „Jeigu turime ir trečiąją dozę, tai žinome, kad tai tris kartus labiau saugo. Ir efektyvumas išauga iki 75 proc. nuo užsikrėtimo, nuo sudėtingų atvejų.“

A.Bilotienė-Motiejūnienė sakė, kad tarp šiuo metu turimų įtartinų mėginių nėra nė vieno trečiąja doze skiepyto žmogaus.

Daugiau skaitykite: Omikron atmaina: viruso pergalė prieš besiskiepijantį pasaulį ar pandemijos galas?

Izoliavosi daugiau nei 70 žmonių

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus skyriaus vadovė Rolanda Lingienė feisbuke paskelbė, kad su šiais atvejais susiję kontaktai yra nustatyti, nurodyta izoliuoti daugiau nei 70-čiai žmonių.

VIDEO: Omikron atmaina: kas apie ją žinoma ir kodėl ji kelia susirūpinimą?

„Prieš kelias dienas, tik gavę informaciją apie įtariamus omikron atvejus, nedelsdami atlikome retrospektyvius, išsamius epidemiologinius tyrimus kiekvienu atveju. Savaitgalis buvo darbingas – dėkoju Vilniaus departamento kolegoms ir ypač Miglė Šoblickaitė. Izoliaciją be galimybės susitrumpinti paskyrėme daugiau nei 70-čiai žmonių, turėjusių sąlytį su užsikrėtusiaisiais. Suma sumarum – šimtai skambučių, ilgos valandos pokalbių, siekiant užsitikrinti, kad jokia, net menkiausia detalė, neprasprūstų“, – rašė R.Lingienė.

Virusas iš vieno šaltinio

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos medicinos genetikas Lukas Žemaitis teigė, kad praėjusį ketvirtadienį nustatyti atvejai sukėlė klausimų.

„Nacionalinė laboratorija nustačiusi tam tikras mutacijas, būdingas omikron, buvo nusiuntusi mėginius į Santaros klinikas, buvo nusiųsti keturi mėginiai. Dviem iš jų patvirtintas omikron atvejis.

Kiek teko susipažinti su genetiniais duomenimis, tai yra panašu, kad šitie du atvejai yra iš to paties šaltinio kilę“, – sakė L.Žemaitis.

Jis teigė, kad džiugina, jog sekoskaitos procesai pradėti greitai ir atmaina aptikta operatyviai.

Kiek teko susipažinti su genetiniais duomenimis, tai yra panašu, kad šitie du atvejai yra iš to paties šaltinio kilę.

Ragina nepamiršti delta atmainos

Santaros klinikų Biobanko vedėjas Danielis Naumovas teigė, kad praėjusį penktadienį gauti įtartini mėginiai dėl PGR būdu nustatytos mutacijos ir atlikus sekoskaitą du atvejai patvirtinti Vilniaus apskrities gyventojams. Informacija apie tai, kad tai yra omikron, gauta trečiadienį ankstyvą rytą, 6 val.

„Ši atmaina plinta daug greičiau negu prieš tai visos buvusios, ji jau išplitusi beveik po visus kontinentus. Kaip matėme, kad delta išstumia kitas atmainas, tai yra tikimybė, kad ir šita atmaina greitai išstums delta atmainą.

Kalbant apie skiepų efektyvumą, tai jis yra mažesnis, bet tikrai ne nulinis. Ir ypač trečia dozė, nes kuo daugiau antikūnų, tuo imunitetas bus stipresnis ir žmonės bus labiau apsaugoti. Nereikia pamiršti, kad vis dar turime ir delta, kuri nėra mažiau pavojinga už omikron“, – kalbėjo D.Naumovas.

Ši atmaina sukelia švelnesnius simptomus. Bet vis tiek žmonės patenka į ligonines ir jau yra apie vieną mirtį pranešta. Pamatysime, kaip bus Lietuvoje.

Iš kokių tiksliai miestų šie žmonės, atsakyti jis teigė negalįs kol kas.

„Ši atmaina sukelia švelnesnius simptomus. Bet vis tiek žmonės patenka į ligonines ir jau yra apie vieną mirtį pranešta. Pamatysime, kaip bus Lietuvoje, dabar dar neturime duomenų“, – teigė D.Naumovas.

Gali būti įvežta iš Čekijos, netrukus bus daugiau atvejų

Šie atvejai yra įvežtiniai, anot A.Bilotienės-Motiejūnienės, kalbama apie Čekiją. Visi turėti užsikrėtusiųjų kontaktai yra testuoti.

Įtartinų mėginių yra ir daugiau, kaip sakė viceministrė, tarp juos pateikusių žmonių yra ir skiepytų, ir neskiepytų.

L.Žemaitis sakė, kad gautas signalas apie pirmuosius įtartinus atvejus ketvirtadienį, papildomai tyrimai daryti ir Nacionalinėje laboratorijoje, tada skubiai nugabenti į Santaros klinikas.

Artimiausiu metu gali paaiškėti ir daugiau šios atmainos atvejų. Kaip sakė A.Bilotienė-Motiejūnienė, labai tikėtina, kad atvejų daugės.

L.Žemaitis papildė, kad įtartinų mėginių esama ir daugiau, jie nuvežti į sekoskaitos laboratoriją, naujausi duomenys paaiškės ketvirtadienį.

Pastaruoju metu būta pranešimų, kad tiriami įtartini atvejai iš Panevėžio, Klaipėdos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso omikron atmaina
AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso omikron atmaina

Plitimas priklausys nuo sąmoningumo

D.Naumovas teigė, kad sekoskaita daroma dažnai Lietuvoje, situacija toliau bus stebima. O kaip ši atmaina greitai išplis, labai priklausys nuo žmonių atsakingumo – kaip bus laikomasi rekomendacijų Kalėdų laiku.

„Alfa užvaldė Lietuvą per tris mėnesius, delta – per du. Galima manyti, kad ši atmaina dar greičiau užvaldys, kaip tiksliai bus, pamatysim“, – teigė D.Naumovas.

L.Žemaitis sakė, kad Lietuvoje naudojami greitieji testai turėtų parodyti užsikrėtimą šia atmaina.

Alfa užvaldė Lietuvą per tris mėnesius, delta – per du. Galima manyti, kad ši atmaina dar greičiau užvaldys, kaip tiksliai bus, pamatysim.

Pirmi atvejai – Afrikoje

Antradienį skelbta, kad Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) tiria kelis įtartinus COVID-19 mėginius, aiškinantis, ar tai nėra omikron atmaina. Vienas iš asmenų, kuriam įtariama ši atmaina – panevėžietis, grįžęs iš kelionės.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį įspėjo, kad pandeminio koronaviruso omikron atmaina plinta beprecedenčiu greičiu, ir paragino valstybes imtis veiksmų.

Europai grumiantis su nauja COVID-19 ir hospitalizacijų banga, Nyderlanduose prieš šventes bus anksčiau uždarytos pradinės mokyklos, o Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, siekdamas dėl pandemijos įvesti naujų suvaržymų, susidūrė su dideliu išbandymu parlamente.

Tuo metu farmacijos kompanija „Pfizer“ paskelbė, kad jos sukurtas vaistas nuo COVID-19 veikia ir prieš naująjį koronaviruso variantą.

Omikron atmaina pirmą kartą buvo aptikta Bostvanoje, paskui Pietų Afrikoje; šalis apie naująjį variantą PSO informavo lapkričio 24 dieną. Atmaina turi daug mutacijų ir nuo pat jos aptikimo kelia didelį susirūpinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius