-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 12 19

Lietuvos gėjų lygos skundas dėl vaizdo klipo draudimo teismuose lieka nenagrinėtas

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nusprendė, kad teismui nėra pagrindo nagrinėti Lietuvos gėjų lygos (LGL) skundą dėl Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos (ŽEIT) išvados.
Piketo akimirka
Piketo akimirka / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Organizacija skunde teigė, kad remiantis išvada televizija atsisakė rodyti vaizdo klipą apie seksualines mažumas, tačiau teismas nurodė, kad išvada yra tik rekomendacinio pobūdio dokumentas, ir patvirtino žemesnės instancijos teismo sprendimą.

„Teisėjų kolegija konstatuoja, kad ginčijama išvada buvo rekomendacinio pobūdžio, nesukėlė pareiškėjui teisinių pasekmių, todėl pirmosios instancijos teismas pagrįstai konstatavo, jog toks aktas negali būti ginčo administraciniame teisme objektu“, – rašoma teismo nutartyje.

Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė rugsėjį patvirtino ekspertų grupės išvadą, kurioje nurodoma, kad vaizdo klipas apie seksualines mažumas „turi neigiamą poveikį nepilnamečių emocinei, dvasinei, psichinei raidai bei sveikatai, pamatinių vertybių gyvenime tinkamam formavimuisi“.

Ekspertų išvadoje pažymima, jog vaizdo klipe „diegiama idėja, kad šeimą gali sukurti ir tos pačios lyties asmenys“ ir „išreiškiamas raginimas keisti požiūrį į vienalytę šeimą“.

LGL atstovai tvirtina, jog remdamasi išvada TV3 televizija vaizdo klipą sutiko transliuoti tik nuo 23 iki 6 valandos ir pažymėjus raide S.

VIDEO: Vaizdo klipas apie seksualines mažumas

Išvadą sukritikavo Lietuvos psichologų sąjunga, kuri pareiškė, kad neigiamą įtaką nepilnamečiams daro ne seksualinių mažumų socialinė reklama, o jos draudimas.

Lietuvos gėjų lyga teigia, kad vaizdo klipu siekta „parodyti, kad visuomenėje egzistuoja kitą seksualinę orientaciją turintys asmenys, kurie nenori būti engiami ar diskriminuojami“, tačiau klipas „niekaip neskatina žiūrovų tapti homoseksualiais ir kurti tokią šeimą“.

Vaizdo klipe skelbiami stereotipai apie seksualines mažumas ir rodomos homoseksualių asmenų porų gyvenimo akimirkos, pateikiami statistiniai duomenys, kad tik 12 proc. Lietuvos gyventojų teigia pažįstantys bent vieną lesbietę, gėjų ar biseksualų asmenį ir priduriama, kad „likę 88 proc. taip pat pažįsta, tik to nežino“.

Reklamoje matyti vaikinas, vilkintis marškinėlius su užrašu „Už šeimų įvairovę“, o po vaivorykštės spalvų vėliava skelbiamas užrašas „Šeima yra šeima“.

Ketina skųstis Europos Žmogaus Teisių Teismui

Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas numato, kad nepilnamečiams kenkia ir turi būti ribojama tokia informacija, „kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

LGL pirmininkas Vladimiras Simonko BNS penktadienį sakė, kad šis teisės aktas primena „homoseksualumo propagandos“ draudimo įstatymą Rusijoje, ir neatmetė galimybės skųstis Europos Žmogaus Teisių Teismui Strasbūre.

„Liūdna, kad Lietuvoje galioja Vladimiro Putino įstatymas – mums visiems žinoma, kad yra kritikuojamas V.Putino antigėjiškas homofobiškas įstatymas, bet jis iš esmės Europos Sąjungoje, Lietuvoje, yra labai panašus. Negaliu pasakyti, ką mes darysime, kadangi tiktai vakar gavome teismo sprendimą. Yra įvairių minčių, be abejo, teisininkai turi išnagrinėti, ar šita byla galėtų keliauti į Strasbūrą. Man, kaip ne teisininkui, aišku, norėtųsi pasakyti – gerai, keliaujam į Strasbūrą“, – teigė V.Simonko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius