Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 05

Lietuvos vejamas žurnalistas J.Titovas: „Šeimos nemačiau metus, bet į Rusiją negrįšiu“

Jevgenijus Titovas – talentingas ir nesuvaržytos sąmonės žurnalistas. Už kritiką aukščiausiai Rusijos valdžiai jam teko sprukti iš Krasnodaro, kuriame pastaruoju metu kritikavo tilto į Krymą statybas. Teko sprukti iš šalies, nes pajuto esąs persekiojamas, jam grasino. Lietuvoje jis nemetė žurnalistikos – skelbė savo auditorijai Rusijoje, kokius melus apie Lietuvą ir Ukrainą jiems pila propaganda. Tačiau Lietuva atsisakė J.Titovui suteikti prieglobstį.
Jevgenijus Titovas
Jevgenijus Titovas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

J.Titovas iš teismo gavo neigiamą atsakymą – politinio prieglobsčio jis čia negaus. Kodėl? Pirma priežastis – iš Krasnodaro jis pasitraukė po pusmečio, kai buvo grasinta.

Antra priežastis – teismo manymu, Krasnodare yra persekiojami ekologinių judėjimų atstovai, o žurnalistų, neva, niekas neliečia.

Teisiniu požiūriu J.Titovui dar ne viskas prarasta – gal išgelbės apeliacija?

Lietuvoje prieglobstį gavo ekologinio judėjimo iš Krasnodaro atstovas Igoris Charčenka. Galima sakyti, kad kovoje už Krasnodaro ekologiją J.Titovas ir I.Charčenka yra bendražygiai.

BNS informuoja, kad Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas žada asmeniškai pasidomėti šią istoriją.

E.Misiūnas tvirtino, jog yra galimybė, kad J.Titovo prieglobsčio prašymas Migracijos departamente būtų svarstomas iš naujo.

„Pasižiūrėsime, kurioje vietoje sistema nesuveikė“, – kalbėjo E.Misiūnas.

Užsienio reikalų ministerija teigia, kad grįžus į Rusiją J.Titovui grėstų pavojus.

Tokią nuomonę ji pateikė ir Migracijos departamentui, nagrinėjusiam žurnalisto prieglobsčio prašymą.

Jevgenijus Titovas ir Igoris Charčenka
Jevgenijus Titovas ir Igoris Charčenka

Rusijos žiniasklaida su neslepiamu džiugesiu paleido žinią, kad J.Titovas negavo politinio prieglobsčio Lietuvoje. Menkino žurnalisto darbus. Pabrėžė, kad J.Titovas apie tiltą į Krymą kalbėjo netiesą. Tame pačiame epizode pranešė, kad iš Rusijos pabėgo opozicionierius Viačeslavas Malcevas.

Kokiomis temomis domėjosi J.Titovas, kad juo susidomėjo Rusijos saugumas? Jis suprato, kad dabar norima kuo skubiau pastatyti tiltą ir taip įrodyti pasauliui, kad Krymas iš tiesų yra Rusija.

Tilto statyba patikėta artimam V.Putino draugui milijardieriui Arkadijui Rotenbergui. Visos žinios apie šį tiltą ateina tik per gandus. Jis statomas visiškai slaptai nuo visuomenės ir nesilaikant jokių ekologijos taisyklių.

Persekiojimas

Kartą J.Titovą, važiuojant jau minėto tilto link, sustabdė pareigūnai dėl kažkokios smulkmenos. Vėliau pradėjo sekti. Kitą dieną žurnalistas pakeitė automobilį, sėdo į taksi, tačiau vis tiek buvo sekamas.

Rusijos sąžine vadinamas žurnalistas Arkadijus Babčenka gavo trumpąją žinutę – „Titovas žuvo Tibriuke“.

Einantį link namų jį sekė kažkoks žmogus, apie kurio valstybinius numerius policija nieko negalėjo pasakyti. Žurnalistas pajuto, kad yra sekamas iš visų pusių – net telefonas klausomas.

„Tai gąsdinimo taktika – nelįsk, kur tau nepriklauso. Tai yra smulkmena, palyginus su tuo, kokį signalą gavau vėliau“, – pasakoja J.Titovas.

Dažnai Rusijos sąžine vadinamas žurnalistas Arkadijus Babčenka gavo trumpąją žinutę – „Titovas žuvo Tibriuke“. Taip vadinasi vietovė prie pat tilto. J.Titovas kaip tik tuo metu planavo vykti į Tibriuką.

Šį epizodą J.Titovas suprato kaip ženklą, kas jo laukia, jei toliau domėsis tilto statyba. Tuomet žurnalistas suprato, kad dar nori gyventi ir matyti savo šeimą. Šios temos nebelietė, bet pradėjo domėtis Rusijos propagandos lobynais ir demaskuoti melą.

Nerimas dėl šeimos kankina kasdien

„Man negalima grįžti. Aš esu davęs daugybę visiškai atvirų interviu, žinau jų metodus. Man buvo rimtai grasinta, o dabar Rusijoje tokius kaip aš galima lengvai apkaltinti ir pasodinti ilgam“, – teigia žurnalistas.

Kiekvieną dieną J.Titovas pabunda ir užmiega su mintimis apie savo šeimą.

Kiekvieną dieną J.Titovas pabunda ir užmiega su mintimis apie savo šeimą, kuri liko Krasnodare. Vaikai sirguliuoja, žmona vargsta.

„Kiekvieną dieną ateina mintis – sugrįšiu, bent pamatysiu visus. Didžiausiam priešui nepalinkėčiau šios būsenos“, – atvirauja vyras,

Per šiuos metus, kol jis gyveno Lietuvoje, jo nepasiekė jokie grasinimai. Jis nežino, ar jo šeimai yra grasinama, ar prieš ją naudojami kokie spaudimo metodai.

Žino tik tiek, kad atvykęs į Rusiją, jų gali ir nepamatyti. Gali būti sulaikytas tiesiog prie Rusijos sienos. O gal dėl vaizdo ir leis pasidžiaugti šeima kelias dienas? Žinovų manymu, J.Titovui Rusija lengvai gali „prisiūti“ kaltinimų dėl antivalstybinės veiklos ir pasodinti į kalėjimą 20 metų.

Negrįšiu į Rusiją. Greičiausiai tektų slėptis Ukrainoje, kurioje, anot propagandos, joks karas nevyksta.

Žurnalistas įsitikinęs, kad situacija Rusijoje per pastaruosius metus tik pablogėjo ir paaštrėjo. Opozicija tiesiog priversta bėgti iš šalies, nes visai nebūtina rimta priežastis juos suimti.

J.Titovas nėra vienintelis žurnalistas, kuriam būti Rusijoje jau yra nesaugu. Žymus žurnalistas ir rašytojas Arkadijus Babčenka, kuris gavo jau minėtą žinutę apie J.Titovo mirtį, pasitraukė į Čekiją.

Jei žurnalistas galiausiai negaus politinio prieglobsčio – ką darys? J.Titovas vis tiek jaučiasi dėkingas visiems, kurie jį palaiko: „Šioje situacijoje aš jau nesu pats svarbiausias. Jei Rusija susidoros su manimi, bus įbauginta daugybė žmonių. Negrįšiu į Rusiją. Greičiausiai tektų slėptis Ukrainoje, kurioje, anot propagandos, joks karas nevyksta.“

„Neapykanta – šėtono mikstūra“

„Žinote, kas svarbiausia? Aš niekada nesigailėjau ir nesigailiu, kad pabėgau iš Rusijos. Dabar aš kasdien mokausi lietuviškai, mėgaujuosi šia nuostabia ir įdomia kalba. Neprarandu vilties tęsti savo pradėtus darbus“, – tikina žurnalistas J.Titovas.

Neapykanta nėra Rusijos išlikimo sąlyga. Neapykanta nėra rusiškumo požymis. Neapykanta – šėtono mikstūra.

Būdamas Lietuvoje, tik dar labiau išplėtė savo video kanalą „Noga-TV“, kuriame apnuogina propagandinius Rusijos žaidimus, nušviečia savo viešnages Ukrainoje, taip pat demaskuoja į Lietuvą atvykstančius propagandistus.

Didžiulei Rusijos auditorijai rodo, kad Lietuva yra nuostabi šalis: „Čia nėra priešų geriems žmonėms. Čia vyksta normalus gyvenimas, o ne toks, kokį bando parodyti propagandiniai šaltiniai.“

Žurnalistas pabrėžia, kad toks jo darbas Lietuvai yra svarbus ir reikalingas: „Rusai nesupranta lietuviškai. Mano kanale jie gali pažinti Lietuvą ir pamatyti tikrąją situaciją Europos Sąjungoje, pažvelgti į Rusija iš kitos pusės.“

Žurnalistas savo socialiniuose tinkluose dažnai paskelbia savo minčių, kurios atveria akis ne tik rusams, bet ir lietuviams: „Neapykanta nėra Rusijos išlikimo sąlyga. Neapykanta nėra rusiškumo požymis. Neapykanta – šėtono mikstūra, verdama Rusijos televiziniame pragare, skirta vartoti įaudrintai biomasei. Tiems, kas sriūbtelėjo ir apsinuodijo, po 15 metų bus gėda.“

VIDEO: Путин обосрался
VIDEO: Путину помолимся!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius