-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 27 /15:37

Vyriausybė nusprendė bylinėtis antroje CŽV kalėjimo byloje

Vyriausybė trečiadienį nusprendė bylinėtis Strasbūro teismo byloje, kur nagrinėjamas antras skundas dėl neteisėto kalinimo slaptame amerikiečių kalėjime Lietuvoje.
Valstybės saugumo departamento bazė netoli Vilniaus, Antaviliuose
Valstybės saugumo departamento bazė netoli Vilniaus, Antaviliuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybė Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) pateiks poziciją, kad nepripažįsta padariusi pažeidimą ir nesutinka su Saudo Arabijos piliečio Mustafa al-Hawsawio skundu.

„Mes neturime jokių bent kiek apčiuopiamų ar pagrįstų įrodymų, kad minimas žmogus galėjo būti Lietuvoje. Absoliučiai nieko nėra“, – žurnalistams sakė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Ministrų kabinetas svarstė dvi alternatyvas – siekti sudaryti taikų susitarimą arba nepripažinti pažeidimo ir bylinėtis.

„Mes nesudarinėsime taikos susitarimo“, – teigė premjeras.

Pasak jo, Ministrų kabineto pasitarimo metu buvo pateikta informaciją apie patį M. al Hawsawį.

„Yra precedentų, kur taip pat buvo patvirtinta, kad tos (M. al Hawsawio) pretenzijos kitoms šalims yra nepagrįstos“, – tvirtino S.Skvernelis.

Vyriausybės duomenimis, M. al Hawsawis buvo pateikęs skundą EŽTT ir prieš Lenkiją dėl galimo kalinimo šioje šalyje veikusiame CŽV kalėjime.

Tačiau išslaptinus daugiau CŽV dokumentų paaiškėjo, kad pareiškėjas tuo metu kalintas Afganistane. Todėl ši byla išbraukta iš EŽTT bylų sąrašo, nurodė Vyriausybė.

50-metis M. al Hawsawis šiuo metu kalinamas Gvantamo bazėje. Jis sulaikytas 2003 metais Pakistane. JAV teigia, kad jis galėjo prisidėti prie Rugsėjo 11-osios išpuolių.

Skunde jis teigia, kad buvo kalinamas slaptame CŽV kalėjime Lietuvoje 2005–2006 metais.

Tai jau antroji tokia byla Strasbūro teisme.

Europos Žmogaus Teisių Teismas pernai gegužę konstatavo, kad Lietuvoje amerikiečiai slapta kalino kitą Saudo Arabijos pilietį Abu Zubaydah.

Teismas dėl žmogaus teisių pažeidimų įpareigojo Lietuvą jam išmokėti 130 tūkst. eurų kompensaciją. Šiuos pinigus Vyriausybė atidėjo į depozitinę sąskaitą.

Lietuvoje dėl šių įtarimų atliekamas ikiteisminis tyrimas, įtarimai kol kas niekam nepateikti.

Lietuvos Vyriausybės atstovai Strasbūro teisme teigė, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus, turėjo veikti žvalgybos paramos centras, o įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, bet ryšių įranga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius