Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 01 29 /17:44

Ligoninės išrašo nepakako: plaučių uždegimu sergantį vaiką turėjo gabenti dar ir į polikliniką

Pirmadienį vilnietė susidūrė su nemalonia situacija dėl vaiko ligos, mat negalėjo paprastai gauti nedarbingumo pažymėjimo. Užuot slaugiusi plaučių uždegimu sergantį vaiką, kuriam savaitgalį gydymą paskyrė Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytoja, moteris su juo turėjo atvykti į Antakalnio polikliniką ir dar kartą pasirodyti savo šeimos gydytojai.
Sergantis vaikas
Sergantis vaikas / 123RF.com nuotr.

„Mano vaikas susirgo gripu, buvome Antakalnio poliklinikoje, kur nustatyta diagnozė ir skirti priešgripiniai vaistai. Paskutinis vizitas fiksuotas sausio 18 dieną“, – 15min pasakojo mama.

Po savaitės liga komplikavosi. Vaikas staiga vėl pradėjo karščiuoti ir kosėti, todėl šeštadienį, sausio 26-ąją, teko kreiptis į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę.

Ten atlikus rentgeną ir kraujo tyrimus buvo nustatytas plaučių uždegimas, paskirtas 7 dienų antibiotikų kursas.

„Paprašius nedarbingumo pažymėjimo vaiko slaugai, buvo nurodyta pirmadienį kreiptis į vaiko gydytoją, kur galėsiu pateikti išrašą iš ligoninės ir bus išduotas nedarbingumo pažymėjimas vaiko slaugai“, – kalbėjo moteris.

Pirmadienį ji telefonu kreipėsi į Antakalnio polikliniką. Vaiko pediatrei nupasakojo situaciją ir išgirdo, kad pateikti išrašo nepakaks – teks su vaiku atvykti apžiūrai.

„Man natūraliai kilo klausimų: kodėl ligoninės dokumentai negalioja poliklinikos darbuotojams? Kodėl turiu vėl įrodinėti, kad vaikas serga? Juk su plaučių uždegimo diagnoze negalėjo staiga pasveikti per 2 paras, be to, juk paskirti antibiotikai 7 dienoms. Kodėl gripo epidemijos metu turiu be reikalo vežioti vaiką, sergantį plaučių uždegimu?“ – svarsto moteris.

Kodėl gripo epidemijos metu turiu be reikalo vežioti vaiką, sergantį plaučių uždegimu?

Šiuos klausimus ji adresavo ir Antakalnio poliklinikos direktorės pavaduotojai, ir Vaikų skyriaus vedėjai.

„Atsitrenkiau į sieną, kur vadovaujamasi tvarka, kurioje nėra logikos. Taip pat kyla klausimas, kodėl tiek investuota į medicinos IT sritį, tačiau Antakalnio poliklinika negali matyti kitos, šalia esančios ligoninės duomenų apie pacientą, nors visus sutikimus dėl duomenų pasirašiau tiek poliklinikoje, tiek ligoninėje? Esame pažangi valstybė, o apsikeisti elementaria informacija apie ligonius negalime, užstrigome popierizmo fazėje? Labai gaila, – apmaudo neslėpė 15min skaitytoja. – Nuolatos skundžiamasi, kad didelės eilės poliklinikose, bet mano atveju tai tik įrodymas, kad sistema tiek nelogiška, kad medikai apkraunami dvigubais darbais ir bereikalingais formalumais, o žmonės, kuriems reikia pagalbos, laukia eilėse.“

Antakalnio poliklinikos komunikacijos specialistė Rūta Radzevičiūtė patvirtino, kad situacija poliklinikai žinoma.

„Ją aptarėme tiek su vaiko mama, tiek su „Sodros“ atstovais. Pirmiausia reikia paminėti, kad nedarbingumo pažymėjimą vaiko slaugai privalėjo išduoti vaiką gydanti įstaiga, šiuo atveju Vilniaus miesto klinikinė ligoninė. Jei ligoninėje būtų išdavę nedarbingumo pažymėjimą, šios situacijos iš viso nebūtų buvę.

Ligoninė, kaip ir poliklinika, gali išduoti nedarbingumo pažymėjimus slaugai. Pagal galiojančius teisės aktus, nedarbingumo pažymėjimas vaiko slaugai negali būti išduodamas nuotoliniu būdų – vaiko sveikatos būklę privalo įvertinti gydytojas“, – paaiškino R.Radzevičiūtė.

Abi įstaigos prisijungusios prie e.sveikatos

Sveikatos apsaugos ministerijos Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus vyr. specialistė Viktorija Buzytė atkreipė dėmesį, kad šeima buvo pakviesta atvykti į polikliniką, nes po paskutinės apžiūros buvo praėjusios kelios dienos, o gydytojo pareiga yra įsitikinti dėl vaiko sveikatos būklės ir spręsti dėl tolimesnio gydymo taktikos.

„Sveikatos būklė negali būti vertinama be paciento apžiūros. Juk už savo veiksmus, tame tarpe ir nedarbingumo pažymėjimo išdavimą vaiko slaugymui gydytojas prisiima savo atsakomybę“, - sakė SAM atstovė.

„Sveikatos būklė negali būti vertinama be paciento apžiūros.

Ji pabrėžė, kad abi paminėtos įstaigos yra prisijungusios prie e.sveikatos sistemos, todėl gali papildyti ir tarpusavyje keistis informacija apie paciento ligos istoriją.

Vilniuje skelbia gripo epidemiją

Nuo sausio 30 dienos, trečiadienio, sostinėje skelbiama gripo epidemija. Sergamumas gripu šių metų 5-ąją savaitę Vilniuje viršijo epidemijos slenkstį: sergamumo rodiklis pasiekė 167,69 atvejį 10 tūkst. gyventojų, o vaikų sergamumas gripu iki 17 m. amžiaus sudarė 55,1 proc. visų sergančiųjų.

Nuo trečiadienio sveikatos priežiūros įstaigų vadovai turės pertvarkyti besikreipiančių ligonių srautus, pailginti darbo laiką, eilinėmis darbo dienomis ir šeštadieniais, kad visi besikreipiantys būtų kuo greičiau apžiūrėti ir suteikta pirminė pagalba bei paskirtas reikalingas gydymas.

Stacionarių sveikatos priežiūros įstaigų vadovai turės apriboti ligonių lankymus ligoninėse, sumažinti planinių operacijų skaičių.

Žemėlapis nuolat kinta

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, gripo epidemijos žemėlapis ir toliau kinta. Antradienį gripo epidemija paskelbta Alytaus, Šiaulių miesto, Raseinių, Telšių ir Lazdijų rajono savivaldybėse. Iš 60 šalies savivaldybių gripo epidemiją paskelbė keturiolikta.

Gripo epidemiją rekomenduojama skelbti ir Šalčininkų rajono savivaldybėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius