Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 27

Ligos ir slaugos išmokos: ar viską, ką turėtumėt, apie jas žinote? (Išmokų skaičiuoklė)

Neretai darbe pamatome peršalusį ar net rimčiau sunegalavusį kolegą, išgirstame žmones kalbant „sirgti neapsimoka“. Tačiau paradoksalu, kad paklausus, ar viską žino apie ligos išmokas, dažnas prisipažįsta tuo nė nesidomintis. Ar iš tiesų žmonės žino apie išmokas tiek, kiek turėtų? Ar žino, kad preliminarias ligos ir slaugos išmokas galima pasiskaičiuoti „Sodros“ svetainėje?
Liga
Liga / 123rf.com

Ligos išmoka – kokio dydžio?

Kokių išmokų gali tikėtis pagal darbo sutartį dirbantis ir netikėtai susirgęs bei nusprendęs imti nedarbingumą žmogus?

Pirmąsias dvi ligos dienas nuo 80 iki 100 proc. jo darbo užmokesčio kompensuos darbdavys, o nuo trečiosios dienos ligos išmoką „perims“ „Sodra“. Svarbu paminėti, kad tam, jog sergantysis gautų išmokas iš „Sodros“, jis turi būti draustas socialiniu draudimu. Kitaip tariant, bent 3 mėn. per paskutinius metus būti mokėjęs įmokas „Sodrai“.

Valstybės kompensacija sergant sieks 80 proc. kompensuojamojo uždarbio, kuris apskaičiuojamas pagal žmogaus turėtas pajamas, nuo kurių mokamos „Sodros“ įmokos. Svarbiausios šiuo atveju trijų prieš susergant paeiliui ėjusių mėnesių pajamos.

Pirmąsias dvi ligos dienas nuo 80 iki 100 proc. jo darbo užmokesčio kompensuos darbdavys, o nuo trečiosios dienos ligos išmoką „perims“ „Sodra“.

Pavyzdžiui, susirgus sausio mėnesį, kompensuojamasis uždarbis apskaičiuojamas pagal nuo rugsėjo 1 d. iki lapkričio 30 d. turėtas pajamas.

Svarbu žinoti, kad ligos išmokos turi ir „grindis“, ir „lubas“. „Sodros“ mokama ligos išmoka negali būti mažesnė negu 15 procentų Statistikos departamento patvirtinto užpraeito ketvirčio šalies vidutinio mėnesio darbo užmokesčio, o didžiausia galima – net dviejų vidutinių Lietuvos darbo užmokesčių dydžio. Atsižvelgiant į tai, vienos dienos ligos išmoka negali būti mažesnė nei 5,81 Eur, bet negali viršyti ir 61,93 Eur. Pabrėžtina, kad ligos išmokos gyventojams mokamos tik už darbo dienas.

VIDEO: Ligos ar slaugos išmokos: ar viską apie jas žinote?

Slauga – valstybė rūpinasi nuo pirmos dienos

Ne ką rečiau, o kartais ir dažniau, darbuotojai atsitraukti nuo darbų turi ne dėl savo ligos, o dėl šeimos nario slaugos. Dažniausiai slaugyti namie imamasi vaikus, tačiau valstybė kompensuoja ir kitų šeimos narių slaugymą.

Susirgus atžalai, vienas iš tėvų galėtų imti nedarbingumo lapelį vaiko slaugymui. Tokiais atvejais slaugą nuo pirmos dienos kompensuoja valstybė, o tėtis arba mama gautų 85 proc. savo darbo užmokesčio (atsižvelgiant į anksčiau minėtas lubas).

Vienos dienos ligos išmoka negali būti mažesnė nei 5,81 Eur, bet negali viršyti ir 61,93 Eur.

Retas težino apie suaugusiųjų žmonių slaugą – rimčiau susirgus vienam iš tėvų, kitas jų galėtų imti nedarbingumo lapelį kito slaugymui. Svarbu žinoti tai, kad slaugos būtinybę ligoniui nusprendžia gydytojas.

Kokios preliminarios išmokos?

„Sodros“ informacinėje svetainėje kiekvienas dirbantysis gali pasitikrinti, kokios preliminarios ligos ar slaugos išmokos jam priklausytų.

Spustelėję šią nuorodą, pasirinkite „Ligos išmokos skaičiuoklė“. Užpildykite laukelius su klausimais, ligos ar slaugos išmoką norite apskaičiuoti, nurodykite ligos laikotarpį ir pastarųjų praėjusių mėnesių pajamas. Paspaudę skaičiuoti, išvysite, kokia preliminari ligos ar slaugos išmoka jums priklausytų. Nuo gautos preliminarios išmokos dar atskaitomi GPM (15 proc.) ir PSD (6 proc.) mokesčiai ir įmokos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nuo liepos 1 d. – nedarbo išmokų pokyčiai: kas keisis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius