Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 05 28 /20:24

LVŽS sudarė derybų grupę dėl koalicijos, R.Karbauskis yra pasiryžęs tikrintis pasitikėjimą partijoje

Antradienį valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) sudarė derybinę grupę dėl koalicijos. Partijos lyderis Ramūnas Karbauskis informavo, kad derėtis kvies dabartinius koalicijos partnerius „socialdarbiečius“, kitas partijas – „tvarkiečius“, Lenkų rinkimų akciją. Jis taip pat pranešė – jei LVŽS taryba pageidaus, tikrinsis pasitikėjimą partijoje.
Ramūnas Karbauskis
Valstiečių frakcijos nariai po posėdžio / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vakare po LVŽS frakcijos posėdžio R.Karbauskis teigė trečiadienį dėl koalicijos performavimo kreipsiąsis į trijų partijų pirmininkus: „Į mūsų dabartinių partnerių, „Tvarkos ir teisingumo“, Lenkų rinkimų akcijos vadovus, kviesdamas į derybas dėl išplėstos koalicijos.“

Politikas nurodė, kad buvo sudaryta derybinė grupė, tikslių jos narių nenurodė.

„Jis sudaryta iš keturių asmenų – frakcija delegavo tuos asmenis, balsavo. Atitinkamai, jeigu partijos pasiryš derėtis, prasidės derybų procesas“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Premjeras Saulius Skvernelis bei partijos pirmininkas, kaip nurodė jis pats, įsitrauks į derybas, jei bus toks poreikis.

Dėl Vyriausybės programos nebus deramasi

„Jeigu yra poreikis, jeigu konkretinama dėl Vyriausybės. Jeigu bus pasiryžimas tęsti darbą su Sauliumi Skverneliu, jis būtinas tuose pokalbiuose, jeigu reiks mano konsultacijų kaip partijos pirmininko. Nes po to tvirtinsim partijos taryboje derybų rezultatą“, – dėstė R.Karbauskis.

Valdančioji dauguma, anot jo, turi turėti maksimalų narių skaičių, tam, kad galėtų „naujai išrinktam prezidentui pasakyti ir užtikrinti, kad tiek balsų yra koalicijoje“, kad LVŽS yra pasiryžusi tęsti darbus ir įgyvendinti Vyriausybės programą.

Klausiamas, ar išplėstos koalicijos premjero pareigas eis S.Skvernelis, R.Karbauskis tikino to negalintis pasakyti.

„Turėtų atsakyti Saulius Skvernelis. Aš manau, kad jo sprendimai daugeliu atvejų priklausys nuo to, kokia bus pozicija išrinktojo prezidento, priklausys nuo to, kaip pavyks derybos dėl koalicijos išplėtimo“, – komentavo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Vytautas Bakas

R.Karbauskio teigimu, performuojant koaliciją nebus deramasi dėl visos Vyriausybės programos – bus deramasi, kaip sakė jis, tik programos rėmuose, galbūt įtraukiant kokius nors darbus.

Lauks partijos sprendimo, ar kels pasitikėjimo klausimą

Dėl ministrų, anot R.Karbauskio, turės derėtis premjeras, patvirtintas po liepos 12-osios, kai dabartinis Vyriausybės vadovas turės prisiekusiam prezidentui grąžinti Vyriausybės įgaliojimus.

„Jeigu tai bus Saulius Skvernelis, Saulius Skvernelis aišku. Be premjero tai būtų neįmanoma daryti“, – teigė jis.

Realios derybos, kaip pranešė R.Karbauskis, prasidės ketvirtadienį.

Kalbėdamas apie pasitikėjimo pasitikrinimą partijoje, R.Karbauskis teigė, kad LVŽS taryba spręs, ar to reikia.

„Aš jau minėjau jums – neaišku, ar partija tokio pasitikrinimo norėtų. Tai bus nuspręsta partijos taryboje. Ji vyks kelių savaičių bėgyje. Tai priklausys, kaip sėkmingai vyks derybos dėl išplėstos koalicijos. Ten aptarinėsim, tikriausiai, ir pasiruošimą rinkimams, ir kitus klausimus. Aš turėčiau tam tikrą ar toks klausimas (pasitikėjimo – 15min) bus keliamas. Jei bus keliamas, bus svarstomas“, – aiškino politikas.

Jis pats, pavyzdžiui, naujo partijos lyderio rinkimų teigė neinicijuosiantis. „Jeigu taip partija nutartų, kažkokiu būdu, taip ir atsitiktų“, – teigė R.Karbauskis.

Visgi rinkimų nelaimėjo

Su LVŽS deleguotu premjeru S.Skverneliu dirbasi normaliai, sakė R.Karbauskis.

Jūs turėtumėt Sauliaus klausti, ar kas nors pasikeitė.

„Jūs turėtumėt Sauliaus klausti, ar kas nors pasikeitė. Aš nejaučiu pokyčių“, – kalbėjo Seimo narys.

Jis ramino, kad LVŽS frakcija išlieka vieninga.

R.Karbauskis tikino, kad jo antradienio ryte išsakyta mintis dėl laimėjimo visuose trejuose rinkimuose buvo sarkazmas.

„Jūs kartais sarkazmą labai tiesiogiai vertinat. Aš suprantu, ir mano žodžius reiktų suprasti. Tam tikra prasme – sarkazmas“, – dėstė jis ir patikino, kad LVŽS nebuvo rinkimų laimėtoja.

„Jeigu vertinti balsų prasme, mandatų prasme – jie (rinkimai – 15min) buvo labai sėkmingi. Jeigu vertinti, ar jie laimėti, tai jie nelaimėti“, – sakė R.Karbauskis.

Jis teigė suprantantis, kad partija turi analizuoti rinkimų rezultatus. Esą po to bus kalbamasi apie strategiją, kad po 2020 metų Seimo rinkimų LVŽS būtų valdančiojoje daugumoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Apie Š.Marčiulionio sprendimą sužinojo rinkimų dieną

R.Karbauskis pakomentavo ir į Europos Parlamentą (EP) išrinkto LVŽS kandidato Šarūno Marčiulionio sprendimą darbo Briuselyje atsisakyti. Klausiamas, ar tai prieš rinkėjus buvo sąžiningas veiksmas, R.Karbauskis priminė, kad ir pats prieš Seimo rinkimus atsisakė turėto EP nario mandato.

„Aš jums priminsiu, kad irgi esu pasitraukęs. Jeigu aš tuo pasitraukimu buvau nesąžiningas prieš rinkėjus, tai galima vertinti vienaip. Kiekvienas žmogus sprendžia, ką jis gali geresnio padaryti Lietuvai“, – dėstė politikas.

Anot jo, Š.Marčiulionio iniciatyvos dėl moksleivių įtraukimo į sporto veiklą ir noras jas įgyvendinti Lietuvoje yra sveikintinas.

Apie Š.Marčiulionio sprendimą nesiekti darbo EP R.Karbauskis teigė sužinojęs rinkimų dieną, tai reiškia, sekmadienį, kai EP rinkimų rezultatų dar nebuvo.

„Man tai buvo tokia pat naujiena, kaip ir jums visiems“, – sakė jis.

EP rinkimuose LVŽS iškovojo du mandatus – vienas atiteks darbartiniam europarlamentarui Broniui Ropei, kitas trečiuoju numeriu po rinkimų išreitinguotam Seimo nariui Stasiui Jakeliūnui. Tiesa, jis dėl darbo EP dar svarsto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius