Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 11

Lyčių lygybė Lietuvoje – tik teorinė

Faktinės lyčių lygybės Lietuvoje nėra, pažymėjo Jungtinių Tautų (JT) Moterų diskriminacijos panaikinimo komitetas (CEDAW).
Diskriminacija
Diskriminacija / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Ketvirtadienį Ženevoje buvo svarstoma jau penktoji Lietuvos ataskaita pagal šią Konvenciją, kuri yra viena pagrindinių JT tarptautinių sutarčių.

Lietuvos Vyriausybės delegacija, sudaryta iš skirtingų ministerijų ir valstybės įstaigų atstovų, pristatė rezultatus siekiant lyčių lygybės bei įgyvendinant 2008 metų CEDAW komiteto rekomendacijas. Visą dieną trukusį svarstymą stebėjo ir Lietuvos moterų teises ginančių nevyriausybinių organizacijų – Lygių galimybių plėtros centro ir Socialinių inovacijų fondo – atstovės.

Komitetas pasveikino Lietuvą priėmus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą ir pateikė aibę klausimų dėl smurto šeimoje, specialiųjų laikinų priemonių taikymo, reprodukcinės sveikatos, lytinio švietimo, pažeidžiamų grupių moterų diskriminacijos.

Komiteto abejonės, ar tradicinių šeimos vertybių rėmimas nėra susijęs su patriarchaliniu požiūriu į moterų ir vyrų vaidmenis šeimoje, nebuvo paneigtos.

Daugiausia klausimų sukėlė tinkamo nacionalinio lyčių lygybės mechanizmo nebuvimas, nepakankamas finansavimas bei ankstesnių CEDAW komiteto rekomendacijų nesilaikymas. Buvo atkreiptas dėmesys į kovos su prekyba žmonėmis prastėjimą, pensinio amžiaus moterų skurdą, jaunimo palankių reprodukcinės sveikatos paslaugų nebuvimą.

Vyriausybės delegacija neatsakė į klausimą apie tai, ką valstybė laiko „tradicinėmis šeimos vertybėmis“, kurių projektus ataskaitoje nurodė remianti prioritetine tvarka. Komiteto abejonės, ar tradicinių šeimos vertybių rėmimas nėra susijęs su patriarchaliniu požiūriu į moterų ir vyrų vaidmenis šeimoje, nebuvo paneigtos.

Vyriausybė išreiškė nepritarimą teisės į saugų ir teisėtą abortą ribojimui, o kitais klausimais žadėjo daug teigiamų pokyčių ateinančiais metais.

CEDAW komiteto išvados, kuriose pateikiamos išsamios rekomendacijos Lietuvai, bus priimtos artimiausiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius