-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 04 04

Lygių galimybių kontrolierė: Lietuvos Vyriausybė – vienintelė ES be moterų

Paskyrus naująjį aplinkos ministrą, Lietuva nukrito į paskutinię vietą ES moterų ministrių statistikoje. Nuo šiol visus 14-a ministrų postų užims tik vyrai. Situaciją paradoksalia vadinanti lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė pabrėžia, kad nuolatos kartodami, kiek daug Lietuvoje esame turėję aukščiausius valstybės postus užimančių moterų, galiausia priėjome prie padėties, kai girtis nebėra kuo.
Lietuvos Respublikos Vyriausybė
Lietuvos Respublikos Vyriausybė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tarptautiniai indeksai, kuriais matuojama lyčių lygybės padėtis Lietuvos politikoje, iki šiol gerėjo, nors ir lėtai. Matėme augimą ir tikėjomės, kad tai tęsis. Galbūt ir visuomenė manė, kad lyčių nelygybė politikoje yra išspręsta problema, nes turime Prezidentę moterį, esame turėję ir kitų aukštų valstybės pareigūnių moterų. Akivaizdu, kad lyčių lygybė politikoje dar nėra realybė, o situacija iš pakankamai neblogos į gerokai liūdnesnę gali pasikeisti beveik akimirksniu“, – tikina A.Skardžiuvienė.

LGKT nuotr./Moterys ministrės Europos Sąjungoje
LGKT nuotr./Moterys ministrės Europos Sąjungoje

Šiuo metu Lietuva yra vienintelė šalis visoje ES, neturinti nė vienos moters Vyriausybėje. Tai Lietuvą stumia į tarptautinių indeksų ir tarptautinės statistikos pakraščius. Lygių galimybių kontrolierė situaciją vadina apmaudžia ir tvirtina, kad moterų atstovavimas politikoje yra ir demokratijos, visos visuomenės atstovavimo klausimas, nes moterys sudaro daugiau nei pusę (54 proc.) Lietuvos gyventojų.

„Nenoriu pasakyti, kad moteris reikia skirti vien dėl jų lyties – tikrai ne, skirkime moteris dėl jų kompetencijos, žinių, išsilavinimo, juk tokių moterų turime daugybę“, – teigia kontrolierė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agneta Skardžiuvienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agneta Skardžiuvienė

ES vidutiniškai moterys ministrės sudaro 32 proc. vyriausybių narių. Daugiausia moterų vyriausybėje dirba Ispanijoje (65 proc.), Švedijoje (55 proc.) ir Prancūzijoje (49 proc.). Šiuo metu iš 28-ių ES šalių tik 3-jų valstybių vyriausybėms vadovauja moterys: Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Rumunijos premjerė Viorica Dancila.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius