TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

M.al Hawsawio gynėjai pasigenda politinės vadovybės atsakomybės dėl įtariamo CŽA kalėjimo

Lietuvai pralaimėjus antrą bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) dėl neteisėto kalinimo įtariamame Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) kalėjime, nukentėjusįjį Mustafa al Hawsawį gynusi nevyriausybinė organizacija „REDRESS“ sako pasigendanti politinės vadovybės atsakomybės.
Mustafa al-Hawsawis
Mustafa al-Hawsawis

„Nepaisant padarytų rimtų žmogaus teisių pažeidimų ir eilės EŽTT sprendimų, ribotais tyrimais, kurių buvo imtasi dėl šių pažeidimų, iš esmės nepavyko užtikrinti, kad būtų patraukti atsakomybėn pavieniai kaltininkai arba aukšto rango politiniai lyderiai, kurie užmerkė akis JAV ir Europoje“, – antradienį pranešime sakė nevyriausybinės organizacijos atstovas Chrisas Esdaile'as (Krisas Esdeilas).

EŽTT M. al Hawsawiui iš Lietuvos priteisė 100 tūkst. eurų, dar 30 tūkst. eurų priteisti „REDRESS“.

Teismas konstatavo, kad Lietuva, kur buvo kalinamas M. al Hawsawis, pažeidė įvairius Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnius, pavyzdžiui, draudžiančius kankinimą, garantuojančius teisę į teisingą bylos nagrinėjimą, į gyvybę, į laisvę ir saugumą.

Lietuva žada vykdyti EŽTT sprendimą, tačiau dar neatsako, ar jį skųs – prašys perduoti bylą nagrinėti teismo Didžiajai kolegijai.

„Šis sprendimas yra dar vienas svarbus žingsnis, kuriuo siekiama paneigti slaptumą, kuris po Rugsėjo 11-osios Europoje buvo susijęs su slaptomis „juodosiomis stovyklomis“, ir užtikrinti atsakomybę už sunkius žmogaus teisių pažeidimus, kuriuos patyrė sulaikytieji. Be to, jis pabrėžia, kad Europa vis dar nebaudžiamai prisideda prie JAV CŽA prieš du dešimtmečius įvykdytų kovos su terorizmu pažeidimų“, – teigė Ch. Esdaile'as.

„REDRESS“ išlieka labai susirūpinusi dėl Lietuvos ir kitų Europos valstybių nesugebėjimo užtikrinti teisingumo ir žalos atlyginimo JAV vadovaujamos slapto kalinimo programos aukoms. Jos ir toliau šiurkščiai pažeidžia savo tarptautinius teisinius įsipareigojimus“, – pridūrė jis.

M. al Hawsawis šiuo metu kalinamas Gvantanamo bazėje. Jis buvo sulaikytas 2003 metais Pakistane. JAV teigia, kad jis galėjo prisidėti prie Rugsėjo 11-osios išpuolių.

EŽTT nustatė, kad vyras Lietuvoje buvo kalintas 2005–2006 metais.

Tai buvo antroji byla Strasbūro teisme dėl spėjamo CŽA kalėjimo, abi jas Lietuva pralaimėjo.

Europos Žmogaus Teisių Teismas 2018 metais jau konstatavo, kad Lietuvoje 2005–2006 metais veikė slaptas CŽA kalėjimas ir jame kalintas kitas Saudo Arabijos pilietis Abu Zubaydah.

EŽTT antradienį nurodė, kad nagrinėjant M. al Hawsawio bylą remtasi ir A. Zubaydah byloje prieš Lietuvą bei kitose panašiose kitų šalių bylose surinktais įrodymais.

Pirmieji pranešimai apie galimą CŽA kalėjimą buvusioje jojimo bazėje Antaviliuose JAV žiniasklaidoje pasirodė 2009 metais.

Papildomų diskusijų sukėlė 2014 metais paskelbta JAV Senato ataskaita. Joje konkretūs centrai neįvardijami, bet žmogaus teisių gynėjai mano, kad Lietuvoje veikė dokumente „violetiniu“ vadinamas centras. Šiais įrodymais rėmėsi ir EŽTT.

Anot JAV Senato ataskaitos, jis veikė nuo 2005 metų pradžios, o buvo uždarytas 2006 metais, kai šalies pareigūnai atsisakė priimti M. al Hawsawi į vietos ligoninę.

Lietuva teigia, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus, turėjo veikti ne kalėjimas, o žvalgybos paramos centras. Šalis teigia, kad įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, bet ryšių įranga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius