Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 08

M.Laurinavičius: naivumo dėl Rusijos ir tarp politikų yra daug

Nepaisant Savivaldybių asociacijos, ministerijų bei Saugumo departamento perspėjimų, kai kurios savivaldybės ir toliau siunčia savo atstovus į Rusijoje organizuojamus renginius. Vilniaus politikos analizės instituto analitikas Marius Laurinavičius sako, kad tokie atvejai rodo, jog Lietuva turėtų daugiau investuoti į savo piliečių švietimą apie Rusiją ir hibridinio karo grėsmę.
Marius Laurinavičius
Marius Laurinavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Naivumo dėl Rusijos ir tarp politikų Lietuvoje yra dar daug. Šiuo (Naujosios Akmenės – LRT.lt) atveju aš šiek tiek abejočiau dėl pono Mitrofanovo naivumo, nes man labai įstrigo jo praėjusių metų kelionė į Brianską kaip tik tuo metu, kai vyko pratybos „Zapad“ – tai yra priešiškas Lietuvai veiksmas. Simbolinis metas.

Ten (Brianske – LRT.lt) jis sveikino tuos pačius veteranus, Rusijos armiją, kuri dabar yra mažų mažiausiai priešiška, o prieš tai buvo okupacinė armija Lietuvoje“, – LRT televizijos laidoje „Laba diena, Lietuva“ sako M.Laurinavičius.

Jis mano, kad Naujosios Akmenės mero elgesį turėtų įvertinti ir Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), kuriai Vitalijus Mitrofanovas priklauso.

„Kiek esu girdėjęs iš kitų žurnalistų, kurie jau kalbino poną Palucką, ponas Paluckas nemato jokių problemų. Tada kyla klausimas dėl politinės moralinės pozicijos visos partijos ir jos lyderio“, – kalba M.Laurinavičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Mitrofanovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitalijus Mitrofanovas

Analitikas teigia, kad nors apie Rusiją ir informacinį karą kalbama daug, reali grėsmė gali būti nesuvokiama, O pastaruoju metu viešojoje erdvėje aptarinėti Plungės, Skuodo, dabar – ir Naujosios Akmenės atvejai, anot analitiko, tikriausiai, nėra vieninteliai.

„Susidaro įspūdis, kad mes nesuprantam, apie ką kalbam, nes patys savo veiksmais prisidedam prie Rusijos kariaujamo karo sėkmės. [...] Manyčiau, kad tų bendradarbiavimų yra daugiau. Aš šiuo atveju žiūriu labiau iš Rusijos pozicijos ir tikrai žinau, kad tai yra labai gerai planuotas ir nuoseklus veiksmas.

Tie bendradarbiavimo susitarimai buvo pradėti 2005–2007 metais, tai yra tuomet, kai Rusijoje įsitvirtino Putino režimas, jis pradėjo ekspansiją“, – sako M.Laurinavičius.

Skuodo savivaldybės atstovai anksčiau aiškino esą savivaldybės delegacija manė važiuojanti į pieno šventę Rusijoje, o pateko į sovietinio didvyrio iškilmes. Kaip teigia M.Laurinavičius, gali būti, jog savivaldybių atstovai iš tiesų nesuvokia realios situacijos, todėl valstybė turėtų skirti didesnį dėmesį piliečių švietimui.

„Lietuva turėtų gerokai daugiau investuoti į savo piliečių švietimą, kas yra Rusija, kas yra tas [hibridinis] karas, kaip jis kariaujamas, kokios priemonės naudojamos. Tą reikia daryti mokyklose, tą reikia daryti savivaldybėse, tą reikia daryti su valstybės tarnautojais“, – įsitikinęs analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius