-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 29

Maisto tikrinimas Vilniaus Maironio progimnazijoje: vaikai išmeta valgį, nes per didelės porcijos

Pasibaigus „maisto reidams“ gydymo įstaigose, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) nutarė patikrinti ką valgo atžalos mokyklose ir darželiuose. Tikrinimas pradėtas nuo Vilniuje esančios Maironio progimnazijos: nors tiekiamo maisto kokybė nėra prasta, tačiau specialistai turėjo pastabų dėl maisto švaistymo. Taip pat užkliuvo cukraus perteklius mokyklos bufete.
Maisto tikrinimas Vilniaus Maironio progimnazijoje
Maisto tikrinimas Vilniaus Maironio progimnazijoje / SAM nuotr.

Kartu su ministerijų atstovais prie komisijos prisijungė ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) bei Vilniaus visuomenės biuro specialistai.

Sriubos tiek daug, kad nelieka vietos pilve antram patiekalui

Mokykloje mokosi 519 mokinių ir maitina išorinis tiekėjas, kuris nuomoja patalpas mokyklos virtuvėje. Maisto gamintojai suteikia vaikams galimybę pavalgyti per visas pertraukas. Be to, yra dvi ilgosios pertraukos po 20 min., per kurias vaikai pietauja, o prailgintos grupės mokiniai pietauja 2 kartus, jie taip pat gauna pieno ir jogurto. Tikrinimo dieną vaikai valgė trintą špinatų sriubą, vištieną su bulvių koše ir kopūstų – morkų salotas. Kiti valgė mielinius blynelius su uogiene. Atsigerti buvo pripiltos stiklinės vandens su citrinos gabalėliais.

SAM nuotr./Maisto tikrinimas Vilniaus Maironio progimnazijoje
SAM nuotr./Maisto tikrinimas Vilniaus Maironio progimnazijoje

SAM atsiųstame vertinime rašoma, kad tikrinimo metu nustatyta gera maisto ruošimo higienos būklė, maisto temperatūra atitiko normą. Valgis patiekiamas higieniškai ir estetiškai, yra tausojančių ir augalinių patiekalų. Kaip garnyras patiekiama pakankamai daržovių, ant visų pradinukų stalų padėta obuolių arba apelsinų. Valgiaraštyje buvo įrašyta viso grūdo duona, tačiau nesimatė, kad vaikai jos gautų. Be to, paaiškėjo, kad valgiaraštis nesuderintas su VMVT, nors tai privaloma pagal LR maisto įstatymą.

„Atkreiptas dėmesys, kad daug maisto vaikai nesuvalgė ir išmetė − pagrinde sriubą, bulvių košę ir kopūstų salotas. Paklausti kodėl nesuvalgė, atsakė nebenorintys. Panašu, kad to priežastis yra per didelė porcija sriubos, po kurios tik kai kurie gebėjo įveikti vištos kulšelę, o visą kitą paliko lėkštėje“, – komentuoja Almantas Kranauskas, SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas. Jis tap pat teigia, kad nederėjo dėti citrinos į geriamą vandenį, nes tai kenkia vaikų dantų emaliui.

Rekomenduojama, sumažinti sriubos porcijos dydį ir maisto švaistymą bei analizuoti, kokie produktai išmetami ir dėl kokių priežasčių.

Be to, vaikams nesudaryta galimybė vaikams prieš maitinimą nusiplauti rankas, nėra patogiai įrengtos prausyklos, todėl rekomenduojama sudaryti sąlygas tam.

Pabrėžiama, kad vaikai taip pat gali valgyti ir savo iš namų atsinešto maisto klasėse arba valgykloje.

Alternatyvos: neaišku kas parduotuvėje ir saldus bufetas

Pats maisto organizavimas gimnazijoje vyksta organizuotai: pradinukams yra atskiri, pagal klases pažymėti stalai. Prieš maitinimą jiems iš anksto į lėkštes įdedama maisto, todėl valgykloje eilių ir grūsties nėra, visi norintys pavalgo be problemų.

„Tačiau pastebėta, kad valgančiųjų nebuvo daug. Mokyklos personalas informavo, kad mokyklos vidaus taisyklės nedraudžia mokiniams pertraukų metu išeiti iš mokyklos teritorijos ir vaikščioti po miestą, todėl dalis vaikų eina pirkti neaišku kokių produktų į netoliese esančią parduotuvę“, – rašoma SAM atsiųstame vertinime. Anot specialistų, tai yra bloga praktika. Be to, nors mokykloje įrengta kortelinė įėjimo kontrolės sistema, bet ji jau keli mėnesiai neveikia ir neaišku, ar kada nors veiks.

Mokyklos bufetas nustebino nerekomenduojamų produktų gausa. Čia buvo saldainių – ledinukų, riebaluose keptų traškučių, keksiukų, mėsainių, „tinginio“ pyrago, saldžios želė, saldžių kukurūzų, sausainių, saldžių sulčių, ledų. Kai kurie iš šių produktų draudžiami, o kiti nerekomenduojami. Pagirtina, kad ugdymo įstaigoje nėra kavos ir maisto pardavimų automatų.

SAM nuotr./Vilniaus Maironio progimnazijos bufetas
SAM nuotr./Vilniaus Maironio progimnazijos bufetas

Nešvaistyti maisto ir ugdyti apie sveikatą

Tikrinimo išvadose akcentuojama suderinti valgiaraštį su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Rekomenduojama, sumažinti sriubos porcijos dydį ir maisto švaistymą bei analizuoti kokie produktai išmetami ir dėl kokių priežasčių. Nors nėra pastabų pagrindinio maisto kokybei, tačiau siūloma kiekvieną dieną vaikams pasiūlyti pieno ir jo produktų ir bent kartą per savaitę patiekti žuvies. Galiausiai, įvesti pertvarkas mokyklos bufete: atsisakyti daug cukraus ir druskos turinčių bei riebaluose kepintų užkandžių, ledų. Kol kas Maironio progimnazija įvertinta septyniais balais iš dešimties.

Tačiau pastebėta, kad valgančiųjų nebuvo daug. Mokyklos personalas informavo, kad mokyklos vidaus taisyklės nedraudžia mokiniams pertraukų metu išeiti iš mokyklos teritorijos ir vaikščioti po miestą, todėl dalis vaikų eina pirkti neaišku kokių produktų į netoliese esančią parduotuvę

Kritikos šauta ir į mokinių sveikatos ir sveikos mitybos ugdymą. Nors mokykla dalyvauja savivaldybės projekte „Sveika mokykla“, tačiau atskirų sveikatos ugdymo pamokų neturi. Dabartinė padrika tvarka nesuteikia reikiamų žinių moksleiviams.

SAM nuotr./Maisto tikrinimas Vilniaus Maironio progimnazijoje
SAM nuotr./Maisto tikrinimas Vilniaus Maironio progimnazijoje

„Temos apie sveikatos stiprinimą integruotos į kitus dalykus, todėl informacija vaikams pateikiama nenuosekliai ir fragmentiškai, pedagogai šioje srityje nerengiami ir netobulinami“, – teigia A.Kranauskas ministerijos vertinime.

Šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerija yra parengusi naują Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą, kuris nustatys cukrų ir druskos normas ir nuo kitų mokslo metų visose mokyklose minėtų sveikatai nepalankių užkandžių neliks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius