2020 05 22

Medžioklės taisyklės bus atnaujintos dar kartą: diskutuojama, kaip

Penktadienį nuotoliniu būdu posėdžiavusi Medžioklės taryba svarstė, kaip turėtų keistis medžioklės taisyklės. Nuomonės išsiskyrė dėl medžioklės lankais, su šunimis naktį ir medžioklės valstybiniuose gamtiniuose rezervatuose. Šiais klausimais, pasak aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos, diskutuos darbo grupės, o po to galiausiai atsiras naujas medžioklės taisyklių variantas.
Kęstutis Mažeika
Kęstutis Mažeika / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

K.Mažeika teigė, kad gegužės pradžioje jo pasirašytas įsakymas dėl medžioklės taisyklių praktiškai neįsigalios – dabar derinamas jo atšaukimas.

„Bus atšaukta viskas, kas buvo gegužės 8 dieną pakeista. O tai, ką šiandien svarstėme, yra naujas projektas tos gegužės 8 dienos [įsakymo] rėmuose, kur kilo diskusinių klausimų“, – sakė jis.

Pasak ministro, penktadienį Medžioklės tarybos posėdžio metu buvo išklausytos visos pusės.

„Diskusija buvo labai konstruktyvi, išgirstos visos pusės, nebuvo nei įžeidinėjimų, nei radikalių pasisakymų. Buvo visi išgirsti, kalbėjo argumentuotai“, – komentavo K.Mažeika.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Medžiotojai rinkosi prie Aplinkos ministerijos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Medžiotojai rinkosi prie Aplinkos ministerijos

Taigi iš esmės penktadienį Medžioklės taryboje vyko patvirtintų medžioklės taisyklių derinimas, kuris turėjo įvykti anksčiau. Didžiajai daliai šio, planuojamo atšaukti, įsakymo punktų Medžioklės tarybos nariai pritarė, tačiau dėl kelių diskusijų esą dar bus.

„Sutarėm, kad dauguma [punktų] galioja, o diskutuotini punktai – dėl šunų, dėl lankų ir dėl saugomų teritorijų. Bus darbo grupės, kur turės įvertinti ir patikslinti formuluotes, kad nebūtų dviprasmybių, kad darbas būtų visiems priimtinas“, – paaiškino K.Mažeika.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dėl galimybės ateityje medžioti su lankais bus kuriama darbo grupė

Kam Medžioklės taryba, svarsčiusi medžioklės taisykles, penktadienį pritarė 15min papasakojo Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos atstovas Rolandas Micevičius.

Balsuodami, tarybos nariai, anot jo, pritarė siūlymui leisti naudoti prožektorius medžiojant lapes, invazinius žvėris.

Buvo diskutuojama ir nuspręsta prožektorius leisti naudoti medžiojant lapes ir invazinius gyvūnus.

„Buvo diskutuojama ir nuspręsta prožektorius leisti naudoti medžiojant lapes ir invazinius gyvūnus. Šituo klausimu buvo balsavimas. Dauguma buvo už tai, kad leisti“, – teigė R.Micevičius.

Taip pat, pasak jo, posėdžio metu aptarti galimi medžioklės terminai: „Bendru sutarimu buvo pritarta įsakyme numatytiems terminams.“

Medžioklės taryba nubalsavo už tai, kad medžiotojų žinių ir įgūdžių patikrinimas vyktų kas trejus metus, būtų pakoreguotas trukdymo medžioklei apibrėžimas, o medžioklės plotų naudotojai galėtų pasiimti sumedžiotą sužeistą arba akivaizdžiai sergantį gyvūną, pasakojo R.Micevičius.

Taryba, anot jo, svarstė ir klausimą dėl kormoranų ir kitų žuvilesių paukščių medžioklės žuvininkystės tvenkiniuose.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kormoranų kolonija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kormoranų kolonija

„Nuspręsta pakoreguoti, paliekant kormoranus kaip medžioklės objektus žuvininkystės ūkiuose, gaunant tam specialius leidimus“, – teigė posėdžio dalyvis.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos atstovas R.Micevičius teigė esąs patenkintas posėdžio rezultatais.

Aplinkos koalicijos vadovė Lina Paškevičiūtė taip pat pasidžiaugė, kad diskusija įvyko, tačiau – su šou elementais.

„Šiaip iš principo mes pradėjom diskutuoti, bet mums susidarė įspūdis, kad šitas tarybos posėdis buvo daugiau šou, kuris pradėjo gerų diskusijų. Mes tikrai džiaugiamės, kad bus sukurta darbo grupė dėl medžioklės saugomose teritorijose, tas jau seniai turėjo būti padaryta“, – komentavo ji.

Tiesa, L.Paškevičiūtės įsitikinimu, Medžioklės tarybos sudėtis turėtų keistis – esą gamtosaugininkų balsus visad nusveria medžiotojų pozicija. Tam antrino Baltijos aplinkos forumas vadovas Žymantas Morkvėnas.

Taisyklių svarstymo metu, penktadienį prie Aplinkos ministerijos į akciją rinkosi medžiotojai. Fotogalerija – žemiau:

Atnaujintas medžioklės taisykles ministras K.Mažeika priėmė gegužės 8-ąją. Kilus visuomenės pasipiktinimui, ministras iš įsakymo išbraukė punktą dėl leidimo medžioti lankais nuo 2022 metų. Bendrai įsakymas kol kas nėra atšauktas, tai derinama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius