Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 21

Melaginga viltis: vaistais nuo vėžio vadinamas nepatvirtintas eksperimentinis gydymas

Internete platinamas vaizdo įrašas apie neva prieš keturis dešimtmečius išrastą vaistą nuo vėžio, kuris taip ir nebuvo išleistas į rinką. Tai nėra tiesa – antineoplastonai, apie kuriuos čia kalbama, tėra eksperimentinis gydymas. Jie niekada nebuvo išbandyti dideliuose kontroliuojamuose tyrimuose ir neįrodyta, kad tai yra veiksminga vėžio terapija.
Onkologine liga sergantis vaikas
Onkologine liga sergantis vaikas / 123RF.com nuotr.

Išrado vaistą nuo vėžio?

Beveik pustrečios minutės trukmės vaizdo įrašas sudomino ir lietuvius. Juo pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja.

Jame pasakojama, esą vaistas nuo vėžio buvo išrastas prieš 42 metus, tačiau jo naudojimas kelis kartus buvo sustabdytas.

Jo išradėjas esąs lenkų kilmės gydytojas Stanislawas R.Burzynskis, sugebėjęs atrasti dar nežinotą peptidų atmainą, kurios trūksta vėžiu sergantiems žmonėms.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Antineoplastonai, kurie pristatomi kaip vaistas nuo vėžio, tėra eksperimentinis gydymas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Antineoplastonai, kurie pristatomi kaip vaistas nuo vėžio, tėra eksperimentinis gydymas

Įraše teigiama, kad šis vaistas buvo bandomas dideliuose kontroliuojamuose tyrimuose.

Taip pat nurodyta, kad neseniai vienas iš jo sukurtų vaistų galiausiai buvo patvirtintas, o kiti esantys paskutiniame proceso etape, po kurio esą irgi turėtų būti patvirtinti.

Šia istorija susidomėjo daugybė internautų. Kitoje „Facebook“ paskyroje jis peržiūrėtas 135 tūkst. kartų, juo pasidalijo 3,6 tūkst. žmonių.

Vaizdo įrašu dalijosi ir kiti (čia, čia).

Nepatvirtinti vaistai

Teksase dirbantis S.Burzynskis yra viena žinomiausių ir prieštaringiausiai vertinamų asmenybių alternatyvaus vėžio gydymo srityje.

Jis yra ne kartą bandęs save iškelti aukščiau įstatymų, reglamentuojančių nepatvirtintų vaistų skyrimą, nepaisant teismo nutarčių, kurios uždraudė jam pardavinėti savo vaistus nuo vėžio už valstijos ribų.

Jis yra viešai teigęs, kad gali išgydyti pusę iš 200 sergančių vaikų, kuriems diagnozuojami smegenų kamieno navikai.

S.Burzynskis savo tariamus vaistus nuo vėžio vadina antineoplastonais ir yra sakęs, kad nuo 1977 m. jais gydė daugiau kaip 8 tūkst. pacientų.

Antineoplastonai yra susintetinti peptidai, randami sveikų žmonių šlapime ir kraujyje. Cheminės antineoplastonų struktūros buvo nustatytos dar devintajame dešimtmetyje.

123RF.com nuotr./Šlapimas
123RF.com nuotr./Šlapimas

Jie naudojami eksperimentiniam gydyme, kuris pradėtas tirti 7-ajame dešimtmetyje, tačiau niekada taip ir nebuvo įrodyta, kad tai yra veiksmingas vėžio gydymo būdas.

Be to, šis vaistas niekada nebuvo išbandytas dideliuose kontroliuojamuose tyrimuose, kaip teigiama vaizdo įraše ir paties S.Burzynskio.

Iš pradžių jis susintetino šiuos daug natrio turinčius vaistus iš kraujo ir šlapimo. Pastarasis buvo surinktas viešuosiuose parkuose, baruose ir įkalinimo įstaigose.

Jungtinių Valstijų Maisto ir vaistų administracija (FDA) šių vaistų taip ir nepatvirtino, medikas juos vadino saugiais, natūraliais ir labai veiksmingais. S.Burzynskis juos taip pat skyrė gydyti AIDS, vilkligę ir kitas ligas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Stanislawas R.Burzynskis, kuris skelbiasi sukūręs vaistus nuo vėžio
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Stanislawas R.Burzynskis, kuris skelbiasi sukūręs vaistus nuo vėžio

Nors niekada taip ir nebuvo įrodyta, kad šie vaistai yra veiksmingi, kai kurie jo pacientai vis dar tiki, kad medikas išgelbėjo jų gyvybes.

S.Burzynskis naudojosi teisine spraga, kuri leido pacientus gydyti atineoplastonais, nes tai buvo daroma atliekant klinikinį tyrimą, todėl šiems vaistams nereikėjo licencijos.

Tačiau JAV Nacionalinis vėžio institutas teigia, jog nėra įrodymų, kad S.Burzynskis būtų išgydęs bent vieną pacientą ar net padėjęs jam gyventi ilgiau.

Nors savo vaistus jis reklamavo kaip alternatyvą chemoterapijai, atliktas tyrimas parodė, kad jie gali sukelti daug šalutinių poveikių, kurie būdingi ir chemoterapijai: pykinimą, vėmimą, galvos ir raumenų skausmus, sumišimą ir traukulius.

Atsidūrė teisme

1995 m. Federalinė prisiekusiųjų komisija apkaltino S.Burzynskį 75 nusikaltimais, įskaitant sukčiavimą paštu, Maisto, vaistų ir kosmetikos įstatymo pažeidimus. Viena iš užstato, jam norint ištrūkti į laisvę, sąlygų buvo antineoplastonų išrašymo nutraukimas.

Tačiau dešimtys mediko pacientų atvyko į Vašingtoną jo ginti, teigdami, kad vaistų atėmimas prilygsta mirties nuosprendžiui. Šių pacientų kalbos teisme matomos ir aptariamame vaizdo įraše.

FDA nustatė devynis atvejus, kuomet S.Burzynskis neteisingai nurodė, kad jo vaistai buvo naudingi pacientams, teigdamas, kad jų augliai sumažėjo, išnyko arba liko to paties dydžio.

Iš tiesų pacientų organizmai arba nereagavo į gydymą taip, kaip teigė S.Burzynskis, arba vartojo priešuždegiminius vaistus, dėl kurių galėjo atrodyti, kad augliai sumažėjo.

123RF.com nuotr./Kraujo vėžys
123RF.com nuotr./Kraujo vėžys

1996 m. Maisto ir vaistų administracija leido S.Burzynskiui toliau gydyti pacientus, bet tik atlikus oficialų tyrimą.

Po pateiktų kaltinimų vyko du teismo procesai. 1997 m. vienas iš S.Burzynskio baudžiamųjų procesų baigėsi prisiekusiųjų atleidimu, o kitas – išteisinimu.

Rezultatų pakartoti nepavyko

Nors S.Burzynskio klinikos interneto svetainėje pateikiamose publikacijose minima bent dalinė naviko remisija tyrimo dalyvių organizmuose, šių gydymų rezultatai aprašyti tik keliose ataskaitose arba nedideliuose tyrimuose, kurie negali būti laikomi patikimais įrodymais.

Kitiems tyrėjams šių rezultatų pakartoti nepavyko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Onkologija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Onkologija

Vaizdo įraše teigiama, kad vienas iš S.Burzynskio vaistų buvo patvirtintas FDA, o kiti yra paskutiniame tyrimų etape. Tačiau FDA atstovė spaudai Chanapa Tantibanchachai naujienų agentūrai „Reuters“ nurodė, kad jie nėra patvirtinę jokio antineoplastono naudojimo.

15min verdiktas: melas. Antineoplastonai, kurie pristatomi kaip neva prieš keturis dešimtmečius išrastas vaistas nuo vėžio, tėra eksperimentinis gydymas. Jie niekada nebuvo išbandyti dideliuose kontroliuojamuose tyrimuose ir neįrodyta, kad tai yra veiksminga vėžio terapija.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius