Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 03

Melas apie Uhano koronavirusu užsikrėtusį JAV karį platinamas feisbuke

Melas apie Lietuvoje Uhano koronavirusu užsikrėtusį Jungtinių Valstijų karį toliau platinamas socialiniuose tinkluose. Informacijai skleisti sukurta JAV kariuomenės tinklalapio imitacija.
Kibernetinio saugumo ir kibernetinės gynybos pratybos"GIntarinė migla 2018" ir "Kibernernetinis skydas 2018"
JAV karys / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Penktadienį žiniasklaida skelbė, kad įsilaužus į naujienų portalus kauno.diena.lt ir kaunas.kasvyksta.lt patalpinta melaginga žinia apie koronavirusu neva užsikrėtusį JAV karininką.

Nors informaciją tinklalapių administratoriai pašalino, identiška publikacija skelbiama pasinaudojus kita nuoroda.

15min nuotr./Melagingos publikacijos antraštė
15min nuotr./Melagingos publikacijos antraštė

Šia feisbuke pasidalyta per 3,5 tūkst. kartų, o bendras su publikacija susijusių veiksmų skaičius – 11,3 tūkst. Nuoroda socialinio tinklo vartotojų naujienų srautuose buvo parodyta pusė milijono kartų.

Pateikta informacija – melagina. Tekstas žodis į žodį sutampa su skelbtu penktadienį. Pasakojama netikra istorija apie koronavirusu užsikrėtusį JAV karį. Melas iliustruotas nuotraukomis iš oficialios JAV 1-osios kavalerijos divizijos, 2-osios brigados 9-ojo pulko feisbuko puslapio.

„Norime visus patikinti, kad visi mūsų kariai yra sveiki ir pasiruošę kovoti“, – penktadienį pasirodžiusią informaciją skelbta oficialiame JAV karių puslapyje.

Melaginga informacija apie Uhano koronavirusu sergantį JAV karį paskelbta tinklalapyje 1stbatcavregusblog.wordpress.com. Šio pavadinimu kuriamas įspūdis, esą tai oficialus JAV karių tinklaraštis, tačiau tai nėra tiesa.

Lietuvos kariuomenės atstovai penktadienį patikino, kad Uhano koronavirusu Lietuvoje dislokuoti JAV kariai neserga, o melaginga informacija siekiama kelti nepasitikėjimą.

„Melaginga informacija, kuria siekiama diskredituoti, visuomenę nuteikti prieš mūsų sąjungininkus ir šiek tiek pakelti paniką“, – kalbėjo kariuomenės atstovas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius