Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 09

Melų kūrėjai pralaužė dugną: G.Nausėdai suteikė išgalvotą Kanados pilietybę

Socialinių tinklų vartotojai kartais patiki keisčiausia dezinformacija – atsirado įtikintų melagiena, neva Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda iš tiesų yra Kanados pilietis. Tačiau tai nėra tiesa ir net negalėtų būti pagal šiuo metu šalyje galiojančias Konstitucijos nuostatas.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Viename prorusiškų pažiūrų neslepiančios veikėjos profilyje „Facebook“ socialiniame tinkle, be kitų melagienų, buvo publikuota G.Nausėdos nuotrauka su prierašu „Kanados pilietis“ – taip užsiminta, kad Lietuvos prezidentas iš tiesų neva turi kitos šalies pilietybę.

Facebook.com/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
Facebook.com/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Vėliau komentaruose profilio savininkė teigė, kad tai neva yra „tikra ir patvirtinta informacija“.

Melagiena netruko sulaukti aršių komentatorių reakcijų ir daugiau nei pusės šimto pasidalijimų.

Komentatoriai tvirtino, neva dėl to prezidentas elgiasi „neadekvačiai Lietuvos atžvilgiu“, kad „jis yra pasiruošęs sprukti“.

Facebook nuotr./Komentatoriai aptaria melagieną apie G.Nausėdą
Facebook nuotr./Komentatoriai aptaria melagieną apie G.Nausėdą

Pasitaikė ir beveik atvirų grasinimų – vienas interneto vartotojas teigė, kad G.Nausėdos „ateitis kaip Smetonos. Smetona Detroite buvo sudegintas su jo namu“, kad jis nepabėgs, nes „pasaulis per mažas ir fašistai bus medžiojami visur“, o šiems teiginiams pritariantis kitas internautas net kėlė klausimą „ar kas išdrįs tą padaryti?“.

Prieštarautų Konstitucijai ir sveikam protui

78 Konstitucijos straipsnis numato, kad Respublikos Prezidentu gali būti renkamas Lietuvos pilietis pagal kilmę, ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus gyvenęs Lietuvoje, jeigu jam iki rinkimų dienos yra suėję ne mažiau kaip keturiasdešimt metų ir jeigu jis gali būti renkamas Seimo nariu.

Prezidento prezidento patarėjas Tomas Beržinskas, 15min atsiųstame komentare atmetė gandus apie tariamai G.Nausėdos turimą Kanados pilietybę.

„Teiginys, neva Prezidentas G. Nausėda turi ar kada nors turėjo Kanados pilietybę, yra pramanas ir melas“, – reagavo valstybės vadovo patarėjas.

Jo teigimu, ši melagiena nebus laikoma informaciniu išpuoliu.

„Nevertiname to kaip informacinės atakos prieš Prezidento instituciją ar patį Prezidentą, nes vargu ar tokia absoliučia nesąmone gali patikėti bent vienas sveiko proto žmogus“, – komentavo T.Beržinskas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius