Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 20

Menkių žvejyba jūroje: mėgėjams – špyga, verslas nepatenkintas ir tonomis

„Keletą menkių sugavai ir įmonė gali bankrutuoti“, – jau antrus metus galiojant ribojimui žvejoti šias žuvis sako Alfonas Bargaila, Lietuvos žuvininkystės produktų asociacijos pirmininkas. Žvejams išlieka 33 tonų metinės priegaudos galimybė, tačiau skaičiai Lietuvos mastu verslo vadinami juokingais. Tuo metu Seimo narys Linas Jonauskas įsitikinęs jog vyrauja neteisybė – žvejys-mėgėjas net ir vienintelės menkės apskritai negali sužvejoti, o verslaujantiems žvejams galimybė išlieka tonomis, o tikrosios tiesos, kiek iš tiesų menkių sugaunama, sužinoti nerealu. Tiesa, žuvininkystės tarnyba menkių laimikį šiemet įvardija net ne tonomis, o tik kilogramais.
Sveriama dalyvių sugauta žuvis. 2010 m.  rugsėjo 25 d.
Menkės žvejyba uždrausta nuo 2020 metų sausio. / G.Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime narys, buvęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas prieš kurį laiką išplatino pranešimą, kuriame informuota, jog kreipėsi į Europos komisijos narį Virginijų Sinkevičių ir kitus šalies valdžios vadovus dėl Baltijos jūros ir Kuršių marių žuvų išteklių apsaugos.

Pasak L.Jonausko, nors menkių, lašišų žvejyba Baltijos jūroje yra draudžiama, tačiau galimybė žvejams verslininkams didelius kiekius šių žuvų pasiimti su priegauda, diskredituoja Lietuvos žuvų išteklių apsaugos politiką.

„Nuo 2020 metų Europos Komisija uždraudė menkių žvejybą Baltijos jūroje. Draudžiama menkes žvejoti ir komerciniais, ir pramoginiais tikslais. Šis sprendimas yra priimtas, atsižvelgiant į Tarptautinės jūrų tyrimų tarybos tyrimus, kurie rodo, kad menkių ištekliai yra pereikvoti ir dėl verslinės žvejybos neigiamo poveikio atsidūrę kritinėje būklėje ir ji blogėja. Nepaisant to, kaip priegaudą, žvejai verslininkai per metus gali pasiimti net 33 tonas menkių, – sakė L.Jonauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Jonauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Jonauskas

– Neramina ir viešojoje erdvėje sklindanti informacija apie tai, kad, kaip priegaudą, žvejai verslininkai per metus gali pasiimti 900 lašišų. Galimybė pasiimti su kitomis žuvimis pakliuvusius tokius didelius menkių, lašišų kiekius diskredituoja visą šių žuvų išteklių apsaugos politiką. Atrodo absurdiška, kai žvejui mėgėjui draudžiama sugauti vieną menkę, o verslininkai jas su tinklais traukia tonomis ir, kaip priegaudą, pasiima sau. Didelė dalis šios žuvies net nepatenka ant lietuvių stalo, o išvežama į užsienį“.

Skaičiai prasilenkia su tikslais

L.Jonauskas 15min teigė, jog šis griežtas ribojimas palietė ne tik verslininkus, bet ir žvejus-mėgėjus, tačiau pastarieji su meškere tikrai neprigaudo tiek, kiek verslas, tad ir įtakos populiacijai teturi menkos. Anot politiko, draudimas vienodai turėtų galioti visiems.

„30 tonų ne tik kad nepanašu į priegaudą, bet ir bado akis. Nemenkas poveikis populiacijai ir visiškai nepriimtinas. Draudimas turi galioti visiems, apie priegaudas neturi būti kalbama, – mano politikas.

– Problema ir tai, kad žvejybos kontrolę turėtų užtikrint Žuvininkystės tarnyba, bet, mano žiniom, neturima galimybių jūroje tikrinti išteklių, neužsiiminėjama kontrole, tik kartais išsikrovimo metu. Vieną dieną gali būti priegauda nulinė, jei pasitinka kontrolė, kitą dieną gali būti sukčiaujama ir pasiimama daugiau“.

J.Andriejauskaitės nuotr./Menkės filė
J.Andriejauskaitės nuotr./Menkės filė

L.Jonauskas įsitikinęs, jog esant tokioms aplinkybėms, kai verslas turi priegaudas, ir mėgėjams turėtų būti leidžiama pasiimti vieną kitą žuvį, tačiau pagrindinis tikslas apriboti jų žvejybą apskritai, kaip tai padarė norvegai.

Politikas mano, jog 33 tonos yra gerokai per didelis skaičius ir prasilenkia su tikslais saugoti populiaciją. Esą menkių pilnas Klaipėdos turgus.

Tačiau klaipėdiečiai galėtų paliudyti, jog menkė, nepaisant prie pat esančios jūros, ant jų stalo pastaruoju metu tapo didesne retenybė ir dažniau tenka skanauti ledjūrio, tačiau ne Baltijos jūros menkių. Pastarųjų pasitaiko, tačiau rečiau nei anksčiau.

„Pirkdavome tiesiai iš žvejų menkę, vykdavome į Antrąją Melnragę, oficialūs žvejai prekiavo, bet kai neliko leidimo gaudyti, įsigyti galimybės nebeliko. Sulaukdavome skambučio, jog yra šviežios menkės ir pirkdavome ir 20 kg, ir 30 kg menkių, pasidalindavome šeimoje, bet to su lyg draudimu nebeliko. Dabar retkarčiais nusiperkame ledjūrio menkės, ji irgi labai skani“, – pasakojo viena klaipėdietė.

Vadina nesąmone

Aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis tokius politiko pasisakymus vadina „populistiška nesąmone“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius