-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 10 /16:28

„MG Baltic“ byloje liudijantis Dainoras Bradauskas: buvo daug humoro, išgalvotų dalykų

Politinės korupcijos bylą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui pirmadienį liudijo buvęs Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininkas Dainoras Bradauskas. Posėdyje buvo klausomasi pokalbių, po kurių teisėjai teiravosi, kokie žmonės buvo juose įvardijami, nes kalbėdamas su buvusiu „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu jis politikus, verslininkus bei pareigūnus vadino „šyziku“, žiurke, balerina, periskopu, „žilka“.
Dainoras  Bradauskas
Dainoras Bradauskas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Daugelį savo frazių D.Bradauskas teisme bandė nuleisti juokais. Jis posėdyje kai kuriuos savo išsireiškimus įvardijo „vėjais“.

„Taip, aš kartais kalbu vėjus“, – paklaustas, ar ir jis galbūt savo šnekų nelaiko rimtomis, po posėdžio žurnalistams aiškino R.Kurlianskis.

A.Butkevičių vadino periskopu

Teisme D.Bradauskas teigė pažįstantis „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, nes kartu mokėsi Vilniaus universitete. Buvęs VMI vadovas sakė, kad jam yra tekę bendrauti su Eligijumi Masiuliu, Šarūnu Gustainiu.

„Nebent kažkur atsitiktinai pasisveikindavome (su R.Kurlianskiu po studijų – aut.), o paskui bendraudavome. Esame kavinėse bendravę (...) Bendravau su visais žiniasklaidos vadovais, jis nebuvo išimtis“, – kalbėjo jis.

Teisme pirmadienį buvo klausomasi jo ir R.Kurlianskio pokalbių įrašų. Tačiau D.Bradauskas sakė, kad jam kyla abejonių, ar slapta daryti pokalbių įrašai nėra iškarpyti.

„Jų autentiškumas man kelia kai kurių abejonių. Esu klausęs pokalbių dėl atleidimo, ten yra labai keistų vietų, kur aš Raimondui aiškinu, kad dirbame ne sau į kišenę, žinot, iš tų žodžių paliktos kelios sentencijos. Pokalbis eina, jis eina nenutrūkstamai, jis staiga toje vietoje pasidaro nekokybiškas ir visiškai keičiasi prasmė“, – teismui kalbėjo jis.

D.Bradauskas atkreipė dėmesį, kad jis yra teismui apskundęs savo atleidimą.

Teisme pirmadienį buvo klausomasi 2015 metų rugpjūtį įvykusių D.Bradausko ir R.Kurlianskio pokalbių.

Perklausius pirmąjį pokalbį teisėja ėmė klausinėti, ką jame reiškė pašnekovų vartoti trumpiniai. „Sunku man pakomentuoti, daug laiko praėjo“, – aiškino D.Bradauskas. Tačiau jis prisiminė, kad „periskopu“ pokalbyje vadino tuometį premjerą Algirdą Butkevičių.

Jardai, kaip taisyklė, yra milijardai.

„Jardai, kaip taisyklė, yra milijardai“, – teisėjai Nijolei Žimkienei, pasiteiravusiai, ką reiškia pokalbiuose šis žodis, paaiškino R.Kurlianskis.

D.Bradauskas pripažino pokalbiuose minėjęs Dainių Dundulį (prekybos tinklo „Norfa“ savininką), „VP Dešimtuko“ narius.

Teisme pagarsintuose pokalbiuose abu pašnekovai aptarinėjo visą eilę politikų ir verslininkų.

„Tvarkiečius“ laiko mėšlu

Viename iš pokalbių girdėti, kaip D.Bradauskas prašo už jį užtarti žodį prieš tuometį Liberalų sąjūdžio pirmininką Eligijų Masiulį, su kuriuo planavo susitikti..

„O šiaip tai turėk galvoj, mudu su Dariumi (Mockumi – aut.) planuojam per rugsėjį, spalį susikurti visą rinkiminį sekančių metų požiūrį, ta prasme. Ir tie pirmi pokalbiai su centriniais ar partijų žmonėm yra pakankamai svarbūs. Tai tu gerai pagalvok, kur sakykim, tavo personalijai galbūt yra, ne tokie geri santykiai, ar nėra santykių, ta prasme. Tai mes tiesiog į tą savo paketą... Tiesiog įdėsim, ta prasme. (...) Ne naujiena, ta prasme, įdedam, kad mums svarbu, kad šitas žmogus būtų čia. Tą turėk galvoj. Tai tu gerai pagalvok, kiek tokių gali būt, nes kažkur tu turi, kažkur neturi, ta prasme“, – bylos medžiagoje yra tokia R.Kurlianskio citata.

Toliau jis prisipažino D.Bradauskui „tvarkiečius“ laikantis mėšlu.

„Laikau tokia mėšlo krūva vis tiek“, – paaiškino pašnekovui R.Kurlianskis, prieš tai leidęs suprasti, kad D.Mockus palaiko ryšį su Rolandu Paksu.

R.Kurlianskis D.Bradauskui paaiškino, kad „MG Baltic“ turi atskirą, jo žodžiais – „keisą“ su liberalais.

R.Kurlianskis tasip pat aiškino nenorintis, kad liberalai išsidraskytų su Antanu Guoga, nes tai partiją susilpnintų, o pats A.Guoga neturėtų ateities.

„R.Šadžius su “periskopu„ nešoks ant bankės“

Vėliau pokalbyje abu pašnekovai sutiko, kad nedaug likus iki rinkimų, politikai verslininkus paliks ramybėje.

Kaip išsireiškė D.Bradauskas – nei R.Šadžius, nei „periskopas“, kuriuo jis vadino A.Butkevičių, jo žodžiais, „nešoks ant bankės“.

„Ta prasme, nu, šoks, nešoks... Nes šoks, vis tiek. Reikia dėmesio, tai aišku. Jiems neužtenka pinigų. Jo, pinigų reikia, ta prasme“, – jam atsakė R.Kurlianskis.

Prokuroro Justo Lauciaus paklaustas, ką šioje pokalbio vietoje turėjo omenyje, D.Bradauskas sakė, kad pinigus minėjo ta prasme, kad R.Šadžiui buvo svarbu, kad būtų patvirtintas biudžetas ir pridūrė taip kalbėjęs humoro forma.

„Ant bankės kad nešoks, tai kliūčių kokių nors gal nesudarys“, – kalbėjo liudininkas.

„Apie kokį biudžetą jūs kalbat?“, – pasitikslino teisėjas Ugnius Trumpulis, jam D.Bradauskas atsakė turintis omenyje valstybės.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainoras Bradauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dainoras Bradauskas

Pokalbiuose abu pašnekovai minėjo daug pravardžių, tad buvo sunku suprasti, apie ką apskritai šnekama.

Po perklausos teisėjos paklaustas, kas buvo jo įvardintas „šyziku“, D.Bradauskas maloniai paaiškino, kad taip vadino buvusį VMI vadovą Modestą Kaseliauską.

Jis paaiškino, jog "balerina" vadino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos tuometį vadovą Kęstutį Juocevičių, „Vytia“, anot jo, buvo greičiausiai Viktoras Uspaskichas, pokalbiuose minėta Diana, anot jo, greičiausiai buvo Diana Dominienė, viena „VP Market“ vadovių, „Žilka“ VMI buvęs vadovas vadino Žilviną Marcinkevičių.

Tačiau ką vadino žiurke, D.Bradauskas prisiminti nenorėjo.

„Buvo daug humoro, išgalvotų dalykų“, – apskritai apie pokalbius sakė jis.

Klausiamas, ką turėjo omenyje sakydamas kad Gedvydo (Vainausko – aut.) žvaigždė jau leidžiasi, D.Bradauskas aiškino, kad tai sakė ne jis, be to, niekas nedraudžia aptarinėti žiniasklaidos padėtį.

„Tai Guoga manęs paklausė, ar jūs ką nors turit, žinai. Bet ten kažkaip pricėpom eina Masiulis, kažkaip tai. Supranti, tai ir esu Antaną įspėjęs, bet tai, supranti, kad ir greičiausiai gali būt jie kažką per Masiulį pasakė, supranti“, – tokia frazė girdima D.Bradausko pokalbyje su tuomečiu „MG Baltic“ viceprezidentu.

Jis nenorėjo sutikti su J.Lauciaus aiškinimais, kad "įspėjęs Antaną" greičiausiai reiškia, jog A.Guoga buvo įspėtas apie mokestinį patikrinimą.

„Čia išgalvojęs kažką“, – klausiamas, ką turėjo omenyje sakydamas, kad „pricėpom eina Maisulis“, aiškino D.Bradauskas.

„Čia kažkas iš mano išsigalvojimų, susireikšminimų“, – dar kartą klausiamas apie tai tikino jis.

Kalbos apie kankolus – humoro forma

Išsigalvojimais ir niekuo rimtu D.Bradauskas vadino ir nemažą dalį kitų pokalbyje minėtų dalykų.

Teisme klausomuose pokalbiuose taip pat nuskambėjo garsioji D.Bradausko frazė, kad jis „paksistus“ dabar yra paėmęs už kankolų.

Teisėja N.Žimkienė klausė, ką jis turėjo omenyje tai sakydamas.

„Čia humoro forma“, – atsakė liudytojas.

„Kaip tai?“, – neatlyžo teisėja.

„Paprastai. Kažkas vyko dėl rinkimų finansavimo. Buvo nemažai tų dalykų aprašyta, aš dabar neprisiminsiu“, – miglotai kalbėjo buvęs VMI viršininkas.

N.Žimkienė buvusio VMI vadovo teiravosi, ar jis galėjo savo darbinius dalykus aptarinėti privačiuose pokalbiuose, D.Bradauskas sakė neatskleidęs R.Kurlianskiui nieko naujo, apie ką nebūtų buvę pranešta viešai.

„Aš papasakojau Šadžiui (buvęs finansų ministras – aut.), sakau, ministre, sakau, su „Maxima“, sakau, čia yra sakau, labai blogai. Buvo, sakau, visų turtingiausių Lietuvos žmonių susiėjimas, sakau, ir jie nusprendė, kad čia ir juos apvagia (...) O dabar, sakau, jie susivienijo. Už kiekvieną, sakau, stambią grupę jie visi vieningai dirbs“, – tokius D.Bradausko žodžius užfiksavo slapta jo ir R.Kurlianskio susitikimą fiksavę pareigūnai.

Prokuroras Justas Laucius D.Bradausko klausė, kas turtingiausius žmones vienoje vietoje susodino ir prieš ką jie susivienijo, D.Bradauskas to dorai paaiškinti negalėjo.

R.Kurlianskio advokatas Giedrius Danėlius liudytojo klausė, ar pokalbiuose buvo užsiminta apie tai, kad R.Kurlianskis papirkinėjo Seimo narius – jam liudytojas atsakė, kad apie tai nebuvo jokios kalbos.

„Kaip noriu taip bendrauju“

Pasibaigus tris valandas trukusiai apklausai D.Bradauskas atrodė pavargęs ir piktas.

„Žiūrėkite, aš šitame procese esu svečias, esu liudytojas, ir žinot, pagrindinis dalykas, ką norėčiau pasakyti – dėl visų mano pokalbių ir įrašymo bei panaudojimo teisėtumo dar Konstitucinis Teismas nėra pasisakęs. Ir, sakykime, tai buvo privatūs pokalbiai ir privačiuose pokalbiuose ką nori, tą kalbi, mes gyvenam laisvoje valstybėje“, – žurnalistams teigė jis.

D.Bradauskas pridūrė, kad dabar iš šių pokalbių daromas šou.

Klausiamas, kodėl jis bendravo tokiu būdu, buvęs VMI vadovas atšovė: „Kaip noriu, taip bendrauju.“

Dar kartą klausiamas, ar normalu, kai VMI vadovas premjerą vadina „periskopu“, D.Bradauskas pareiškė, kad jis privačių pokalbių nekomentuos.

„Ne, nelaikau aš savęs melagiu“, – į klausimą ar laiko save melagiu, nes savo paties frazes teisme vadino išsigalvojimais, atsakė jis.

Ryšiai kainavo pareigas

D.Bradausko ryšiai su „MG Baltic“ nėra naujiena – dėl jų jis 2017 metų sausį ir neteko posto. Tuomet jis 15min aiškino, kad jokios informacijos R.Kurlianskiui nėra perdavęs.

Su R.Kurlianskiu jis 15min tikino susitikinėjęs kaip su „MG Baltic“ valdomos žiniasklaidos grupės vadovu – tokių susitikimų jis teigia turėjęs ir su kitų pagrindinių Lietuvos žiniasklaidos grupių vadovybe. „Aišku, aš informacijos jokios neatskleidžiau. Nieko nepažadėjau, nors galbūt kažką jie įsivaizdavo“, – pirmą susitikimą su R.Kurlianskiu nupasakojo D.Bradauskas. Jis tvirtino ne tik neprotegavęs „MG Baltic“, bet ir patyręs spaudimą iš koncerno valdomos žiniasklaidos.

Plačiau apie verslininko ir buvusio VMI vadovo ryšius rašyta vasarą išslaptintoje Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymoje.

NSGK tyrimo išvadose teigiama, kad koncernas „MG Baltic“, pasinaudodamas savo įtaka VMI, padėjo „VP Market“ išvengti mokesčių už milijonus eurų. Kai 2015 m. kilo nesutarimai tarp akcininkų verslo grupėje „VP Market“, atsirado įtarimų dėl šios grupės mokesčių vengimo.

Todėl, kaip teigiama Seimo NSGK išvadose, „VP Market“ grupės vadovai siekė užsitikrinti koncerno „MG Baltic“ vadovų palaikymą ir galimybę pasinaudoti koncerno įtaka VMI ir jo valdomų žiniasklaidos priemonių pagalba.

Komiteto duomenimis, už paslaugas VP grupė koncernui „MG Baltic“ atsilygino suteikdama dideles nuolaidas „MG Baltic“ valdomai bendrovei „Mineraliniai vandenys“, prekiaujančiai „Maxima“ prekybos centruose.

Liudijo uždarame posėdyje

Teismui pirmadienį dar kartą liudijo LNK Reklamos skyriaus direktorius Tomas Bartininkas. Tačiau šį kartą žiniasklaida iš posėdžių salės buvo išprašyta. LNK teismo anksčiau prašė T.Bartininką apklausti neviešame posėdyje, nes teisme gali būti pagarsintos komercinės paslaptys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Bartininkas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Bartininkas

Bylos duomenimis, „MG Baltic“ žiniasklaidos priemonėse transliuojant Darbo partijos reklamą prieš 2016 Seimo rinkimus R.Kurlianskio nurodymu buvo padaryta 12,1 tūkst. eurų nuolaida.

Tai teisėsauga laiko kyšiu buvusiam „darbiečių“ vicepirmininkui Vytautui Gapšiui ir Darbo partijai. Manoma, kad mainais už tai V.Gapšys sutiko palaikyti Vartojimo kredito įstatymo pataisą, kurią R.Kurlianskio prašymu įregistravo buvęs Seimo narys Šarūnas Gustainis.

Apklausė ne visus kaltinamuosius

Teismas jau apklausė buvusį „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, buvusius Seimo narius Eligijų Masiulį ir Vytautą Gapšį, parodymus taip pat davė koncernui „MG Baltic“ bei Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui atstovaujantys advokatai. Seimo narys Gintaras Steponavičius ir buvęs parlamentaras Šarūnas Gustainis parodymų dar nedavė, jie tai pageidauja padaryti vėliau.

VIDEO: „MG Baltic“ byla – svarbiausi faktai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius