-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 05 30 /12:24

„MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis įtariamas papirkęs ir vieną Darbo partijos lyderių V.Gapšį

Generalinė prokuratūra praneša tirianti įtarimus, kad dėl buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio papirkimo suimtas koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis įtariamas papirkęs ir vieną Darbo partijos lyderių Seimo narį Vytautą Gapšį. Kratos atliktos politiko darbo vietoje Seime ir namuose. „MG Baltic“ pranešė, kad kratos atliktos dviejose koncerno įmonėse – statybų bendrovėje „Mitnija“ ir televizijos LNK būstinėje.

Kaip praneša Generalinė prokuratūra, Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai, tęsdami ikiteisminį tyrimą dėl vieno iš verslo koncernų galimai vykdyto aukštų politikų papirkinėjimo, pirmadienį atliko kratas Seimo nario Vytauto Gapšio namuose ir jo darbo vietoje Seime. Kratos taip pat atliktos ir keliose minėtam koncernui priklausančiose įmonėse bei jų vadovų gyvenamosiose vietose.

Turima duomenų, kad šiuo metu suimtas koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis galimai per Seimo narį Vytautą Gapšį už itin didelės vertės kyšius (daugiau negu 250 MGL – 9415 eurų), siekė paveikti šio Seimo nario parlamente atstovaujamos politinės partijos narius, kad jie veiktų koncerno interesais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis


Lietuvos Respublikos Konstitucijos 62 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, taip pat negali kitaip būti suvaržyta jo laisvė. Todėl prokuroras yra priėmęs nutarimą Seimo narį V.Gapšį apklausti specialiuoju liudytoju.Siekiant išsiaiškinti visas galimai įvykdytos nusikalstamos veikos aplinkybes atliekami ir kiti proceso veiksmai.

VIDEO: K.Daukšys: „Mačiau, kad pas Vytautą kabinete yra keli jauni vyrai“

K.Daukšys sutiko kelis jaunus vyrus

STT pareigūnai pirmadienį ryte atvyko į Seimą atlikti kratos Seimo nario, Darbo partijos vicepirminko Vytauto Gapšio kabinete. Kratos metu V.Gapšys taip pat yra savo kabinete.

Tuo tarpu Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys sako negalintis įtarti, ką V.Gapšys galėjo padaryti.

„Tikrai nieko nežinau ir negaliu pakomentuoti. Nežinau, ar pareigūnai yra, ar jų nėra. Mačiau, kad pas Vytautą kabinete yra keli jauni vyrai. Viskas. Bet jie man neprisistatė ir aš jų nepažįstu“, – sakė K.Daukšys.

Jis pats tikino su R.Kurlianskiu pastaruoju metu nebendravęs ir neįtariantis, ko koncernas galėjo siekti.

K.Daukšys pripažino, kad bet koks skandalas partijai „pliuso nedaro“.

STT pareigūnai išėjo iš V.Gapšio kabineto su kuprine ir portfeliu

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai pirmadienį po vidurdienio baigė kratą Seimo nario Vytauto Gapšio kabinete.

BNS žurnalistė pranešė, kad keturi pareigūnai iš kabineto išsinešė kuprinę ir portfelį.

V.Gapšys netrukus keliaus į apklausą STT būstinėje. Jis kol kas bus apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Kratos – „Mitnijoje“ ir LNK

„MG Baltic“ koncernas pranešė, kad kratos atliktos dviejose koncerno įmonėse. „Kiek mums žinoma, dviejose koncerno įmonėse – UAB „Mitnija“ ir UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“ – šįryt lankėsi ikiteisminio tyrimo pareigūnai, tęsiantys procesinius anksčiau pradėto tyrimo veiksmus. Turima informacija ir tyrimo aplinkybės kol kas neleidžia mums plačiau komentuoti šio įvykio. Išsamesnį pranešimą paskelbsime, jei turėsime daugiau informacijos“, – sakoma koncerno pranešime.

BNS žiniomis, kratos pirmadienį buvo atliekamos ir koncerno „MG Baltic“ būstinės patalpose Vilniuje, pareigūnai atliko dokumentų poėmius LNK direktorės Zitos Sarakienės darbo vietoje. Su ja BNS kol kas nepavyko susisiekti, jos telefonas yra išjungtas.

Neoficialiomis žiniomis, pareigūnai atliko kratas ir statybų bendrovės „Mitnija“ vadovo Juliaus Gendvilio namuose.

Darbo partijos lyderiui – nemaloni staigmena

Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis 15min teigė apie kratas pas V.Gapšį sužinojęs pirmadienį, po frakcijos susirinkimo.

Teodoro Biliūno nuotr./Valentinas Mazuronis
Teodoro Biliūno nuotr./Valentinas Mazuronis

„Tik ką buvau frakcijoje. (...) Tiktai išeinant man pasakė, kad [V.Gapšio] kabinete kažkokie veiksmai vyksta“, – kalbėjo V.Mazuronis

Europarlamentaras teigė bandęs susisiekti su V.Gapšiu, bet nesėkmingai.

„Bandžiau skambinti. Jo telefonas išjungtas“, – sakė V.Mazuronis.

Paklaustas, ar siūlys V.Gapšiui pasekti Eligijaus Masiulio pavyzdžiu ir atsisakyti Seimo nario mandato, Darbo partijos pirmininkas teigė dar nepriėmęs tokio sprendimo.

„Pirmiausiai reikėtų šiek tiek daugiau informacijos. Ir neabejotinai reikėtų bent jau preliminaraus pokalbio ar pasiaiškinimo, nuomonės iš paties V.Gapšio“, – svarstė V.Mazuronis.

Jis tikino neįtariantis, ko koncernas galėjo norėti iš jo pavaduotojo.

„Nieko nenujaučiu. Nežinau, koks poveikis ir apie ką galėjo būti“, – sakė jis.

VIDEO: V.Mazuronis teigia kol kas nieko nežinantis apie kratas

Darbo partijos pirmininkas tikino, kad pats su „MG Baltic“ viceprezidentu R.Kurlianskiu išvis nėra pažįstamas. Koncerno vadovą Darių Mockų Darbo partijos pirmininkas sakė paskutinį kartą sutikęs prieš daugiau nei metus teatre.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų grupė.

Premjeras tikisi, kad koalicijos darbai nestos

Premjeras valdančiųjų socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius sako pasitikintis teisėsauga, kuri pirmadienį atliko kratas parlamentaro „darbiečio“ Vytauto Gapšio darbo vietoje ir namuose.

Ministro pirmininko teigimu, tiek valdantiesiems, tiek opozicijai turi būti taikomi vienodi skaidrumo reikalavimai.

„Teisėsauga dirba savo darbą, neabejoju, kad jį atliks tinkamai ir išsiaiškins, kas vyksta. Nepaisant to, ar kratos atliekamos pas koalicijos partnerius, ar pas opoziciją – turi būti taikomi vienodi reikalavimai skaidrumui“, – pirmadienį teigė premjeras.

A.Butkevičius sakė tikįs, kad susidariusi situacija „nesutrukdys koalicijos partneriams skirti deramą dėmesį svarbiems darbams, kuriuos privalome pabaigti iki kadencijos pabaigos“.

Premjero komentarą BNS perdavė jo atstovė spaudai Evelina Butkutė Lazdauskienė.

R.Kurlianskis įtariamas ir E.Masiulio papirkimu

R.Kurlianskis šiuo metu yra suimtas įtariant, kad jis papirko tuometį Liberalų sąjūdžio lyderį ir Seimo narį Eligijų Masiulį, kuris už kyšį turėjo paveikti partijos narius veikti koncerno naudai.

Pareigūnai per kratą E.Masiulio namuose rado 106 tūkst. eurų grynaisiais. Pareigūnai teigia turintys įrodymų, kad šiuos pinigus politikui perdavė R.Kurlianskis. Kaltę neigiantis verslininkas buvo suimtas 20-čiai parų. Pirmadienį prokuroras Justas Laucius prašys teismo R.Kurlianskio suėmimą pratęsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius