Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2017 03 10 /10:17

Mindaugas Bastys: „Jokių J.Kostino nurodymų nevykdžiau, padariau gerą dalyką“

Su nusikalstamu pasauliu siejamais asmenimis ir Rusijos energetikos kompanijų atstovais artimai bendravęs ir jų nurodymų vykdymu įtariamas Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Mindaugas Bastys sako nesijaučiąs, kad padarė ką nors bloga, tikina nevykdęs Rusijos interesams Lietuvoje atstovaujančio Jevgenijaus Kostino nurodymų, nors pripažįsta jo prašymu atvedęs „Rosatom“ vadovą pas Seimo pirmininką.
Mindaugas Bastys
Mindaugas Bastys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Valstybės saugumo departamento (VSD) leidimo dirbti su slapta informacija negavęs Seimo vicepirmininkas M.Bastys teigia, kad VSD pateiktoje informacijoje nėra nieko tokio, dėl ko jis turėtų jaustis kaltas.

„Aš žinau, kad jokių nusižengimų, kurie prieštarautų Lietuvos Respublikos įstatymams, aš nesu padaręs“, – sakė M.Bastys.

Traukiasi iš vicepirmininko posto, bet ne iš Seimo

Vis dėlto M.Bastys sako priėmęs sprendimą trauktis iš Seimo vadovybės, tačiau parlamentaro mandato atsisakyti neketina.

„Aš atsistatydinu iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų. Tai pirmas dalykas. Antras dalykas – dar kartą akcentavau, kad aš nedalyvauju Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko rinkimuose. Trečias dalykas – kreipsiuosi į prokuratūrą, kad būtų atliktas tyrimas, ar aš esu padaręs kokius nors nusižengimus Lietuvos Respublikos įstatymams“, – penktadienio ryte sakė M.Bastys.

Jis pripažino, kad trauktis iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų ir nebesiekti partijos pirmininko nutarė nenorėdamas mesti šešėlio.

„Yra mestas šešėlis ir, kol aš to šešėlio nenusiplausiu, tol aš negaliu diskredituoti tos institucijos, kaip Seimo pirmininko pavaduotojai, valdyba“, – teigė jis.

Tačiau M.Bastys nesugebėjo paaiškinti, kodėl dėl tos pačios priežasties nesitraukia iš Seimo.

„Aš manau, kad į šiuos klausimus atsakys Generalinė prokuratūra, ar yra pagrindo manyti, kad man yra pagrindo trauktis iš Seimo. Aš esu įsitikinęs, kad Generalinė prokuratūra nieko konkretaus apie mane neras“, – kalbėjo M.Bastys.

Pasak jo, kalbėdamas apie galimą apkaltą Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis nepakankamai įsigilino į galiojantį Seimo Statutą ir Konstitucinio Teismo išaiškinimą.

„Nėra tokios šiandien procedūros, galimybės inicijuoti man apkaltos“, – teigė M.Bastys.

Seimas jau penktadienį balsuos dėl M.Basčio atsistatydinimo iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų. Klausimo svarstymas Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkėje numatytas 13 valandą.

Socialdemokratai stoja ginti

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, buvęs krašto apsaugos ministras, Socialdemokratų frakcijos seniūnės pavaduotojas Juozas Olekas tikino, kad socialdemokratai palaiko M.Basčio sprendimą trauktis tik iš Seimo vicepirmininko pareigų. Pasak jo, pagrindo surengti M.Basčiui apkaltą nėra.

Atsitraukimas iš užimamų pareigų yra ženklas nedaryti įtakos ir nepritraukti papildomo dėmesio, – sako J.Olekas.

„Mindaugo sprendimą atsitraukti, kaip jis čia jums paaiškino, kad būtų galima išsiaiškinti visą situaciją, dėl ko jis negavo leidimo, frakcija palaikė. Mes tikimės, kad visi turėsime labai aiškius atsakymus į keliamus klausimus“, – sakė J.Olekas.

Anot jo, pagal turimą informaciją, „bičiuliams, frakcijos nariams atrodo, kad jokio pagrindo kol kas, kad Mindaugas negalėtų eiti Seimo nario pareigų, nėra“.

„Atsitraukimas iš užimamų pareigų yra ženklas nedaryti įtakos ir nepritraukti papildomo dėmesio“, – dėstė buvęs krašto apsaugos ministras.

„(Seimo nario) pareigos irgi yra pareigos, nesakau, kad jos mažos pareigos. Jis išrinktas“, – tęsė jis, klausiamas, kokia logika yra likti Seimo nariu, nors dėl šešėlio traukiamasi iš vadovybės.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Irena Šiaulienė, Julius Sabatauskas ir Juozas Olekas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Irena Šiaulienė, Julius Sabatauskas ir Juozas Olekas

Vykdė prašymus, bet ne nurodymus?

Klausiamas, kokius Rusijos atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamo Jevgenijaus Kostino nurodymus, kuriuos jis vykdė, aprašo VSD, M.Bastys tikina nelaikęs pažįstamo asmens prašymų nurodymais.

„Jokių nurodymų nėra vykdyta. Tai yra interpretacijos. Ir man labai gaila, kad tokios interpretacijos vyksta. Taip, aš profesorių J.Kostiną pažįstu. Jis dirbęs Vilniaus universitete, aš jį pažįstu kaip akademinės visuomenės atstovą. Jis kalbėjęs kaip Lietuvos pilietis, norintis kurti akademiją. Tik tiek. Kad aš kažkokius nurodymus vykdyčiau? Net mano kompetencijoje tuo metu tokių dalykų nebuvo ir negalėjo būti“, – sakė M.Bastys.

Vis dėlto M.Bastys pripažino, kad „Rosatom“ atstovą Aleksandrą Merteną pas Seimo pirmininką Vydą Gedvilą buvo atvedęs būtent J.Kostino prašymu.

Tačiau jis teigia, kad tai nebuvo nurodymas.

VSD pažymoje rašoma, kad M.Bastys vykdė J.Kostino prašymus tarpininkauti Rusijos piliečiams pratęsiant leidimą gyventi Lietuvoje, domėjosi J.Kostino nurodyto piliečio žemės susigrąžinimo Trakų rajone klausimais ir net padėjo J.Kostinui apgyvendinti jo motiną senelių globos namuose.

Nuotr. iš twitter.com/Jevgenijus Kostinas
Nuotr. iš twitter.com/Jevgenijus Kostinas

„Tai yra ne nurodymas. Tai yra Lietuvos Respublikos piliečio pokalbis su manimi ir konstatavimas problemos, kad reikia galvoti, kaip tinkamai uždaryti Lietuvos atominę elektrinę“, – aiškino jis.

„Aš manau, kad inicijavau susitikimą, kad tie klausimai būtų sprendžiami tinkamai, kad Lietuvos valstybė neturėtų savo lėšomis uždaryti atominės elektrinės. Aš manau, kad aš kaip tik padariau labai gerą dalyką“, – pridūrė M.Bastys.

Gynė E.Mackevičių

M.Bastys tikino, kad su VSD išvadoje minimais Rusijos interesų gynėjais bendravo taip pat, kaip ir su kitais eiliniais Lietuvos piliečiais.

„Kiekvienas Lietuvos pilietis turi teisę kreiptis į mane, kaip Seimo narį, įvairiais klausimais ir aš negaliu neigti. Tų susitikimų būna šimtais“, – teigė M.Bastys.

Pasiteisindamas M.Bastys tikino, kad RTR žurnalistas Ernestas Mackevičius „Lietuvos ryte“ buvo pristatomas, kaip „puikią karjerą padaręs“. „Jo istorija tuo metu Lietuvos visuomenei buvo pristatoma kaip teigiama“, – aiškinosi M.Bastys.

Ernestas Mackevičius
Ernestas Mackevičius

S.Dubininkas „padėjo agituoti“

Jis tikino, kad buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamas Saturnas Dubininkas per rinkimus jį rėmęs ne finansiškai, o padėdamas agituoti.

Anot jo, jis gali bendrauti su kuo nori ir nemato dėl to grėsmės Lietuvos valstybei.

„Aš žinau, kad tarnauju Lietuvos valstybei, Lietuvos piliečiams ir nėra jokio pagrindo galvoti, kad aš neturiu teisės su įvairiais žmonėmis bendrauti ar kalbėti“, – teigė M.Bastys.

Vis dėlto, nors ir nemano, kad bendrauti su Rusijos piliečiais nėra nusikaltimas, M.Bastys tikino senokai su VSD išvadoje išvardintais asmenimis nebendravęs.

„Su kai kuriais gal jau daugiau kaip keleri metai. Kai pradėjau eiti Seimo pirmininko pavaduotojo pareigas nė su vienu nesu bendravęs“, – gynėsi M.Bastys.

Paklaustas, kodėl nebendravęs, jei nematęs tame nieko įtartina, M.Bastys sakė, kad to reikia klausti ne jo, nes pats kontaktų su jais esą neieškantis.

„Tiesiog žmonės, kada nori kokiais tai klausimais kalbėti, tai ir kalba. Aš tikrai žmogus užimtas ir man nėra laiko ieškoti, su kuo susitikinėti ir kaip kalbėti“, – teigė M.Bastys.

VSD susidomėjo tik dabar?

Seimo narys aiškino, kad VSD iki šiol juo nesidomėjo, o VSD vadovas Darius Jauniškis nenorėjo susitikti, kai M.Bastys jam paskambino pats.

„Aš pats kreipiausi į VSD kai kuriais klausimais, bet tokį mačiau kaip ir nenorą bendrauti. VSD vadovas, čia buvo sausio-vasario mėnesį, aš skambinau jam ir, na, nematė reikalo su manimi kalbėti. Tai mane irgi labai stebina“, – teigė M.Bastys.

Jis tikino skambinęs VSD vadovui dėl Registrų centro, nes jam esą kyla abejonių, kad lobistai šiuo klausimu formuoja neigiamą nuomonę ir šiomis mintimis jis norėjęs pasidalinti.

„Aš ir raštu kreipiausi į VSD“, – sakė Seimo narys.

Ilgametis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, buvęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pripažino, kad jam VSD pažymose M.Basčio pavardės anksčiau matyti neteko.

Taip pat jis atkreipė dėmesį, kad M.Bastys anksčiau yra turėjęs leidimą dirbti su įslaptinta informacija, tai buvo 2007–2008 m., kai dirbo Vyriausybėje premjero Gedimino Kirkilo patarėju.

J.Olekas sako, kad M.Bastys jo paties niekada nebandė suvesti su jokiais įtartinais asmenimis.

VSD išvada: M.Bastys pažeidžiamas

Išvadoje, kurią matė 15min, rašoma apie M.Basčio nederamus ir artimus ryšius su Rusijos verslo atstovais, įtariamais Rusijos interesų gynėjais Lietuvoje ir net mafijos autoritetais laikomais asmenimis.

Medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Nurodoma, kad jis nuolat vykdė J.Kostino prašymus ir pavedimus, prašė finansinės paramos iš P.Vojeikos, įdarbino S.Dubininko sūnų savo padėjėju Seime.M.Bastys pripažįsta, kad rinkimų į Seimą kampanijos metu S.Dubininkas jam suteikė paramą.

Būtent J.Kostino prašymu M.Bastys 2012-2013 m. organizavo „Rusatom overseas“ direktoriaus Rytų Europai A.Merteno susitikimus su tuomečiu premjeru socialdemokratų lyderiu Algirdu Butkevičiumi ir energetikos ministru. Premjeras atsisakė susitikimo, tuomet M.Bastys A.Merteną atvedė pas tuometį Seimo pirmininką Vydą Gedvilą.

Ne apie visus kontaktus M.Bastys prisipažino pats.

Dėl šių faktų VSD pareiškė prieštaraujantis, kad M.Basčiui būtų išduotas leidimas dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Visiškai slaptai“.

Gavęs VSD pateiktą informaciją Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paragino M.Bastį kuo greičiau trauktis iš Seimo vadovybės, nes jo veiksmai gali daryti didelę žalą Seimui.

Penktadienį Seimo pirmininkas pareiškė, kad M.Basčiui turėtų būti surengta apkalta, kad jis netektų ir Seimo nario mandato.

M.Bastys savo interesų deklaracijoje taip pat nenurodė turįs verslo ryšių su V.Pachomovu bei asmeninių ryšių su J.Kostinu ir S.Dubininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius