Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 12 /13:36

Teisingumo ministerija: pataisos namų statybos Šiauliuose pakvipo kriminalu

Ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimai iššvaistytų valstybės biudžeto lėšų. Teisingumo viceministras Elanas Jablonskas specialios spaudos konferencijos metu pirmadienį atskleidė naujųjų Šiaulių pataisos namų statybos projekto užkulisius, kuriuose tenka ieškoti galbūt iššvaistytų bent 0,5 milijono eurų. Įvardijama ir konkreti bendrovė, atsakinga už atliktus arba neatliktus darbus.

Kodėl nuo 2015-ųjų metų Šiauliuose mes neturime pastatytos įkalinimo įstaigos? Anot E.Jablonsko, būtent toks iškeltas klausimas dabar leidžia sužinoti realią situaciją ir po truputį ieškoti atsakymų, kas už tai atsakingas. „Deja, turime tiktai gražią tvorą“, – apgailestavo viceministras.

Negeroves atskleidė auditas

Teisingumo ministerija (TM), atlikusi auditą Kalėjimų departamentui prie Teisingumo ministerijos pavaldžiame Šiaulių tardymo izoliatoriuje dėl statybos darbų ir lėšų panaudojimo pagrįstumo ir teisėtumo, sulaukė išvadų, jog perkant ir vykdant statybos darbus, galimai netinkamai atlikta arba neatlikta darbų už 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų. Dėl šios situacijos ministerija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas, pranešė Teisingumo ministerija.

Teisingumo viceministro Elano Jablonsko teigimu, darbą pradėjusiai naujajai Teisingumo ministerijos vadovybei, kilo įtarimų dėl Šiaulių tardymo izoliatoriuje vykdytų viešųjų pirkimų ir veiklų, susijusių su statybos darbais pagrįstumo, objektyvios būtinybės, ekonomiškumo bei racionalumo.

„Buvo matyti balos, pastoliai, netvarkinga statybvietė“, – pasakojo viceministras E.Jablonskas.

„Tikimės, kad ikiteisminis tyrimas padės atskleisti tikrąją situaciją ir galimai padarytos žalos valstybei mastą, ir paaiškėjus netinkamų valstybės lėšų panaudojimo ar iššvaistymo faktams, imsimės skubių priemonių tiek atsakomybės už galimai netinkamą pareigų atlikimą bei neteisėtą veiklą taikymui, tiek tokios ydingos praktikos užkardymui ateityje“, – pabrėžia teisingumo viceministras E.Jablonskas.

Dar šių metų pradžioje naujajai teisingumo ministerijos vadovybei aplankius Šiaulių tardymo izoliatorių ir įvertinus statybvietę, kilo įtarimų dėl statybos darbų pagrįstumo, kokybės bei atitikties teisės aktų nuostatoms. Todėl gegužės mėnesį ministerija, pasitelkusi nepriklausomą statybos ir statybos darbų organizavimo ekspertą, inicijavo atliktų darbų vertinimą.

Vertinimo metu buvo analizuojama Šiaulių tardymo izoliatoriaus pateikti duomenys bei dokumentai, gilinamasi ar pateikta informacija ir duomenys yra teisingi, dokumentai yra išsamūs ir galutiniai, ar atlikti projektuose numatyti statybos darbai.

Sudarė išskirtines sąlygas

Tyrimas atskleidė, jog inicijuojant ir įsigyjant statybos darbų projekto rengimo bei ekspertizės atlikimo paslaugas, darbų sampratos ir turinio neatitinkančius darbus, galimai buvo sudarytos išskirtines sąlygos privačiam juridiniam asmeniui valstybės biudžeto sąskaita išvengti atsakomybės už netinkamai atliktų darbų taisymą, o Kalėjimų departamento ir Šiaulių tardymo izoliatoriaus atstovai galimai netinkamai vykdydami pareigas ar jų nevykdydami, valstybės biudžetui padarė daugiau nei 519 tūkst. eurų žalą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Elanas Jablonskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Elanas Jablonskas

E.Jablonskas atskleidė, kad Šiauliuose jau seniai turėjo būti pastatyta nauja įkalinimo įstaiga, tačiau suplanuoti, užsakyti darbai, švelniai tariant, neatlikti.

Viceministras sakė nuvykęs apžiūrėti situacijos Šiauliuose, ir matęs ten tik tvorą.

„Man natūraliai kilo nemažai klausimų dėl atliktų darbų, jų kokybės. Buvo matyti tiktai balos, pastoliai, pamatai, tokia netvarkinga statybvietė“, – pasakojo E.Jablonskas.

Minima konkreti bendrovė

Jo teigimu, dokumentai rodė, kad keli šimtai tūkstančių eurų esą buvo panaudoti konservavimo darbams. Tačiau paaiškėjo, kad lėšos realiai galėjo būti panaudotos statybų broko slėpimui. Rezultatas: jei ant tokių pamatų, polių, vėliau būtų pastatyti pataisos namai – jie netgi galėtų sugriūti.

„Labiausiai užkliuvo, užstrigo konservavimo darbai ir jų suma. Jiems buvo skirta 200 tūkstančių eurų – tai yra, sustabdytoje statybvietėje užkonservuoti jau atliktus darbus. Tai turėtų būti pastato konservavimo darbai. Deja, to nebuvo“, – pasakojo viceministras.

Viena iš bendrovių, aktyviausiai dalyvavusių šiame projekte, yra „Versina“.

Statyba buvo sustabdyta, negavus tolimesnio finansavimo šiam projektui iš Vyriausybės.

Teigiama, kad pagal pirminį sumanymą, šiam projektui planuota skirti apie 8 milijonus eurų. Realiai spėta išleisti, įsisavinti, apie 2 milijonus eurų. Būtent dėl to esminis klausimas dabar ir iškilo: ar lėšos panaudotos ūkiškai, teisėtai, ar nukeliavo „į balą“.

Pasak E.Jablonsko, kuris remiasi eksperto pateiktais vertinimais, tai, kas buvo įvardinta kaip „konservavimo darbai“, realios padėties neatitiko. „Šiaip darbais buvo galimai paslėptas taisytinas ankstesnės statybos brokas“, – minėjo viceministras. Jo žodžiais tariant, tam tikri atlikti darbai buvo nereikalingi, netikslinti, o dalį jų tenka įvardinti terminu „brokas“.

Pataisos namų poreikis nedingo

Liepos mėnesį gautos audito išvados paskatino Teisingumo ministeriją kreiptis į Generalinę prokuratūrą siekiant įvertinti, ar audito metu nustatyti pažeidimai neturi Baudžiamajame kodekse numatytų nusikalstamų veikų požymių.

Paaiškėjus ikiteisminio tyrimo išvadoms ir nustačius pažeidimus, ministerija vertintų už juos atsakingų asmenų veiklą bei imtųsi priemonių, kad valstybės biudžetui padaryta žala būti atlyginta teisės aktų nustatyta tvarka. Kalėjimų departamentas būtų įpareigotas nustatyti papildomas vidaus kontrolės priemones, užtikrinančias tinkamą bausmių vykdymo sistemos įstaigų ūkinės ir finansinės veiklos priežiūrą bei kontrolę, kuri sudarytų sąlygas bausmių vykdymo sistemos įstaigų turtą valdyti, naudoti ir juo disponuoti teisėtai.

Pasak viceministro, pataisos namai Šiauliuose Lietuvai vis dar reikalingi. „Taip, Lietuvai reikia naujos įkalinimo įstaigos, ji turi šiuolaikiškai atlikti savo funkciją, tai yra laikyti įkalintus asmenis taip, kaip tai yra numatyta“, – BNS cituoja E.Jablonską. Kodėl valstybė nutraukė finansavimą svarbiam projektui, viceministras sakė greito atsakymo neturintis, tačiau tvirtino tikintis, kad šių pataisos namų statybos esant privataus verslo partnerystei bus sėkmingai, iki galo užbaigtos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius