Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 14

Ministerijų perkėlimas į Kauną – realūs planai ar politikavimas?

Kol kas nei „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, nei šios partijos kandidatas į premjero postą Saulius Skvernelis idėjos perkelti į Kauną Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų neatsisako. Buvę ir esantys šių institucijų vadovai skeptiškai vertina tokius planus, o darbuotojai netiki, kad jie bus įgyvendinti. Manoma, kad jei ministerijos į Kauną neperkėlė konservatoriai, neperkels ir „valstiečiai“.
Žemės ūkio ministerija
Žemės ūkio ministerija / Dainiaus Labučio/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu Aplinkos ministerijoje (AM) dirba 267 darbuotojai, o kartu su jai pavaldžiomis įstaigomis, kurios veikia miestuose ir rajonuose, priskaičiuojama beveik 2 tūkst. darbuotojų.

Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) dirba 340 darbuotojų, nors etatų yra 344. Visoje ministerijos sistemoje, kuriai priklauso daugybė įstaigų, yra apie 2 tūkst. darbuotojų.

V.Baltraitienė: finansiškai neapsimoka

Darbą žemės ūkio ministro poste bebaigianti žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, kalbėdama apie nuotaikas ministerijoje, po to, kai pasklido žinia, kad „valstiečių“ vadovybė planuoja perkelti ministeriją į Kauną, sakė, jog kol kas tuo nelabai tikima: „Žmonės kalba, kad vieną kartą bandė iškelti, bet neiškėlė, tai ir dabar belieka dirbti ramiai, laukiant naujos valdžios sprendimų.“

Pasak V.Baltraitienės, iškelti ministeriją į Kauną finansiškai visiškai neapsimoka. Toks sprendimas nepritrauks daugiau kompetentingų specialistų. Ministrė įsitikinusi, kad, jeigu kas nors susidomės darbu ministerijoje ar jai pavaldžiose įstaigose, tai ryšis įsidarbinti, nesvarbu, ar ministerija bus Vilniuje, ar – Kaune.

„Pritarčiau praėjusią savaitę nuskambėjusiam S.Skvernelio siūlymui iškelti visas ministerijas iš Vilniaus centro kur nors į vieną vietą, o jų užimamus prestižinius pastatus parduoti arba išnuomoti“, – svarstė V.Baltraitienė.

Gal geriau sostinę perkelti į Kauną?

„Kvailystė“, – vertindamas planus perkelti ministerijas į Kauną, pareiškė buvęs aplinkos ministras, europarlamentaras Valentinas Mazuronis.

Jis įsitikinęs, kad tokiai vyriausybės pertvarkai nėra jokio pagrindo. Tai tik apsunkintų perkeltų ministerijų vadovų, jų pavaldinių ir ministerijoms priklausančių institucijų darbą.

„Juk kiekvieną savaitę ministrai, viceministrai ir kai kurių departamentų vadovai privalo po kelis kartus dalyvauti vyriausybės posėdžiuose. Gerai, ministrai būtų vežiojami iš Vilniaus į Kauną ir atgal. O kaip keliautų žemesnio rango pareigūnai, kuriems nepriklauso valdiški automobiliai? Važinėtų traukiniais? Tarkim, galima būtų kai kuriuos reikalus sutvarkyti internetu, bet juk bent jau Aplinkos ministerijoje vykdoma daugybė projektų, tai kaip juos reikėtų suderinti?“ – galimas ministerijų darbo Kaune problemas vardijo V.Mazuronis.

Jis taip pat abejojo, ar ministerijų atsiradimas Kaune pagyvintų šio miesto darbo rinką ir ar darbo jose galėtų tikėtis aplinkinių rajonų gyventojai. Buvęs ministras mano, kad greičiausiai ministerijose liktų dirbti visi šiuo metu ten dirbantys žmonės, tik nemažai savo laiko būtų priversti skirti kelionėms į darbą ir namo.

„Gal geriau sostinę perkelkim į Kauną?“ – šyptelėjo buvęs aplinkos ministras.

Dabar laikas reformai – palankesnis

Buvusios konservatorių vyriausybės žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius 2008 m. taip pat buvo užsimojęs ministeriją perkelti į Kauną.

Jis teigė manąs, kad šiuo metu tokiai pertvarkai laikas – kur kas palankesnis: „Mano ministravimo metu buvo finansų krizė. Todėl viso ministerijos valdomo turto vertė buvo žymiai mažesnė, o šiuo metu ministeriją, pardavus visą jos valdomą nekilnojamąjį turtą, galima būtų į Kauną perkelti dar ir pelningai. Be to, visų partijų programose numatyta stiprinti regionus, todėl ministerijų perkėlimas būtų vienas iš realių žingsnių šio tikslo link. Ir ūkininkams būtų lengviau pasiekti ministeriją, nes Kaunas – Lietuvos centre.“

Vis dėlto K.Starkevičius abejojo, ar „valstiečiams“ pavyks įgyvendinti planus perkelti ministerijas į Kauną. Jis mano, kad, kaip ir jo darbo ministru laikais, tam priešinsis įvairaus rango valdininkai ir politikai.

„Kai pasiūliau perkelti ministeriją į Kauną, jos darbuotojų nuotaikos buvo prastos, mano idėjai niekas nepritarė. Neturėjau palaikymo ir savo partijoje, nors ministerijos atsiradimas Kaune net buvo įrašytas į mūsų vyriausybės programą“, – prisiminė K.Starkevičius.

Bet, jei ministerijų perkėlimui būtų ryžtasi, jis įsitikinęs, kad tik pirmus metus būtų sunkiau, o po to visi pamirštų, kad ministerijos dirbo Vilniuje: „Ir važinėjimo iš Kauno į Vilnių nereikėtų baimintis. Traukiniu Kaunas–Vilnius 6 val. 24 min. važiuoja visi valdininkai. Ir aš pats, būdamas ministru, juo važinėjau. Ir kas čia tokio – sėdi ir važiuoji.“

Viešąjį sektorių būtina pertvarkyti

„Valstiečių“ kandidatas į premjerus S.Skvernelis įsitikinęs, kad viešasis sektorius šiuo metu per daug išpūstas ir dirba neefektyviai. Jis tvirtina, kad būtina priimti sprendimus, kurie leistų mažinti biurokratiją ir efektyvinti jos darbą

Kalbėdamas apie „valstiečių“ programoje numatytus planus stiprinti šalies regionus, jis užsiminė, kad galbūt kai kurios ministerijos galėtų atsirasti ne tik Kaune, bet ir Klaipėdoje, o likusias reikėtų iš Vilniaus centro perkelti į vieną vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius