Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 29 /14:11

Ministrė: pradėtas tyrimas dėl melagienos apie kuriamas migrantų stovyklas

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras pradėjo tyrimą dėl melagienos apie kuriamas migrantų stovyklas.
Pirmieji migrantai apsigyveno palapinių miestelyje
Pirmieji migrantai apsigyveno palapinių miestelyje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Kibernetinio saugumo centras šiuo metu atlieka tyrimą. Manau, kad policija aiškinsis ir priims atitinkamus sprendimus“, – ketvirtadienį viešėdama Druskininkų pasienio užkardoje žurnalistams sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Ji teigė besitikinti, kad bus išsiaiškinta, kas yra melagienos autoriai. Ministrė taip pat sako, kad tai patvirtina, jog prieš Lietuvą vykdoma hibridinio karo ataka.

„Aš labai tikiuosi, kad tai bus išsiaiškinta, nes tokie dalykai tik parodo, kad kai mes kalbame, kad tai yra hibridinis karas, hibridinio karo ataka, tai nėra tik žodžiai.

Viena atakos priemonių yra neteisėta migracija, kitos priemonės – tie neteisėti veiksmai, kurie šiandien atliekami prieš mūsų pareigūnus, tos akcijos, kurios kelia destrukciją, ta informacija, kuri pasirodo portaluose ar kituose šaltiniuose skleidžiant melagieną arba dezinformaciją. Visa tai rodo, kad tai yra hibridinis karas arba hibridinio karo ataka“, – teigė ministrė.

Prienų rajono savivaldybė trečiadienį feisbuke pranešė apie internete plintančią melagingą informaciją apie Lietuvoje kuriamas stovyklas neteisėtiems migrantams.

Melagienoje teigiama, kad migrantų stovyklos kuriamos Alytuje, Kelmėje, Prienuose, Radviliškyje ir Telšiuose, šia informacija dalinamasi siunčiant žmonėms nuorodas, kurias paspaudus atsiverčia Prienų rajono savivaldybės puslapis su tokia informacija.

Prienų rajono savivaldybė teigė šią informaciją vertinanti kaip kibernetinį incidentą ir norą kelti visuomenėje sumaištį.

Vietų – iki 1,5 tūkst. žmonių

Incidentas įvyko trečiadienį. Kaip pranešė portalas 15min, interneto įsilaužėliai Prienų savivaldybės tinklalapyje paskelbė melagingą informaciją, esą keli tūkstančiai migrantų bus apgyvendinti įvairiose šalies mokyklose.

Nieko keisto, kad šita situacija ir šita įtampa bus pasinaudota dezinformacinėse kampanijose – kurti savotišką informacinį chaosą.

„Lietuvoje bus sukurtos naujos neteisėtiems migrantams stovykla“ (kalba netaisyta – red. past.) – tokią žinutę trečiadienį buvo galima rasti puslapyje prienai.lt.

Žemiau paaiškinta, kad pagal Vyriausybės liepos 21 d. nutarimą rugpjūčio pradžioje keliuose Lietuvos miestuose bus sukurtos „stovyklos neteisėtiems migrantams“.

Stovyklos 750–1430 žmonių tariamai atsiras Alytaus, Prienų, Telšių, Kelmės ir Radviliškio mokyklų pastatuose.

Už stovyklų organizavimą ir gyventojų saugumą esą bus atsakingi kariai.

Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas 15min patvirtino trečiadienį apie pietus gavęs pranešimą, kad oficialiame savivaldybės puslapyje įkelta tiesos neatitinkanti informacija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pasienio užkardoje apgyvendinti pabėgeliai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pasienio užkardoje apgyvendinti pabėgeliai

„Mes greitai reagavome ir informatikai ją pašalino, tačiau dar ne iš karto pavyko rasti, kurioje vietoje buvo ji įkelta“, – teigė A.Vaicekauskas.

Panaikinus „naujieną“ savivaldybės puslapyje buvo paskelbta, kad ji neatitinka tikrovės. Mero spėjimu, kibernetinė ataka buvo atlikta norint sukelti sumaištį ir pakenkti, jo manymu, tai nepanašu į pokštą.

Jis patvirtino, kad informacija apie mokyklas ir jų kontaktai buvo tikri. Tačiau kalbų apie migrantų perkėlimą bent į Prienų mokyklą esą nebuvo.

Prienų merą apie kibernetinę ataką informavo Radviliškio rajono tarybos narys Gediminas Lipnevičius.

Panašu į ataką prieš G.Landsbergį

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo dr. Nerijaus Maliukevičiaus teigimu, panašūs atvejai tokiose situacijose, kokioje yra atsidūrusi Lietuva, nestebina.

„Nieko keisto, kad šita situacija ir šita įtampa bus pasinaudota dezinformacinėse kampanijose – kurti savotišką informacinį chaosą“, – 15min sakė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Maliukevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Maliukevičius

Dabartinę sudėtingą situaciją esą galima išspręsti valstybinėmis logistinėmis priemonėmis. Tačiau ją bandoma komplikuoti tokiu informaciniu triukšmu, bandant paversti į gigantišką krizę.

Informaciniais karais besidomintis N.Maliukevičius šią kibernetinę ataką palygino su nesenu atveju, kai viename Lenkijos naujienų portalų pasirodė dezinformacija apie šios šalies prezidentą Andrzejų Dudą bei Lietuvos užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį.

Vasarį, įsilaužus į vieną Lenkijos naujienų portalų, buvo paskelbta melaginga žinia, esą A.Duda kartu su G.Landsbergiu naudojosi Lenkijos karės tariamai teiktomis prostitucijos paslaugomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius