Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 16

Mokinės tėvas įtaria klastą: nustačius COVID-19, vaiką ne siunčia namo, o vėl tiria

Kauno rajono gyventojo šeima jau mėnesį neatsikrato COVID-19, o viskas prasidėjo nuo teigiamo dukros testo mokykloje, kuomet, jo nuomone, nebuvo sureaguota tinkamai – atliktas antras testas, pareikšta, kad viskas gerai, tėvai neinformuoti. Kitas mokinys tirtas net 4 kartus iš eilės, nors jau pirmasis testas rodė užsikrėtimą. Darius nesuvokia, kodėl mokykla nepatiki pirmu testu ir nesiunčia vaiko namo.
Ugnės Karvelis gimnazijos sporto aikštynas
Ugnės Karvelis gimnazijos sporto aikštynas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į redakciją besikreipęs Kauno rajono gyventojas Darius (vardas pakeistas) papasakojo, kad vaikai Noreikiškėse veikiančioje Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ugnės Karvelis gimnazijoje dėl COVID-19 testuojami dukart per savaitę.

Maždaug prieš mėnesį jo 7 klasę lankančios dukros testas buvo teigiamas. Tuomet, mergaitės pasakojimu, medicinos specialistas nusivedė ją į kabinetą, padarė dar vieną testą ir, neparodęs atsakymo, paprašė mokinę eiti į klasę, aiškindamas, kad viskas yra gerai. Tačiau gerai nebuvo.

Tokia pat istorija pasikartojo ir kito testavimo mokykloje metu.

„Po savaitės jau sirgo visa mūsų šeima. Kai žmona prarado skonį ir uoslę, dukra prisipažino, kvapo ir skonio nejaučianti visą savaitę. Tuomet tik išaiškėjo, kad keli testai mokykloje jai buvo teigiami, tačiau niekas nefiksavo koronaviruso atvejo, specialistė pasakė, kad viskas gerai. Dukra gal tik 3 dienas mūsų iniciatyva nėjo į mokyklą, nes prastai jautėsi“, – gana keistą istoriją nupasakojo Darius.

Iki šiol šeima nenusikrato COVID-19 simptomų, nors PGR tyrimas jam ir žmonai viruso nerodė, nes jis buvo atliktas, kaip mano pašnekovas, pavėluotai – iš pradžių dėl šventinio savaitgalio nepavyko susisiekti su šeimos gydytoju, o vėliau 4 dienas teko laukti eilėje, kol mobiliajame patikrų punkte bus paimtas mėginys.

„Šeimos gydytoja pasakė, kad tikimybė, jog po tiek laiko testai parodys, kad sergu – nulinė. Esame „iškirsti“ mėnesiui, o, išeina, net nesergame koronavirusu“, – stebėjosi pašnekovas.

Vienam mokiniui atliko 4 testus iš eilės?

Darius gal būtų ir tylėjęs, jei nebūtų išgirdęs daugiau tokių istorijų – dukra papasakojo, kad praėjusią savaitę jos klasės draugas sulaukė teigiamo testo, tačiau nusivedusi į kabinetą medicinos specialistė jam atliko dar tris testus ir, pasakiusi, kad rytoj mokykloje patikrins vėl, atsisveikino.

„Iš keturių testų trys buvo teigiami ir liepė ateiti kitą dieną į mokyklą? Kalbėjau pats tiek su tuo dukros klasės draugu, tiek su jo tėvais (su žiniasklaida jie tiesioginiai bendrauti nepanoro – aut. past.). Kadangi grįžęs berniukas pasisakė apie teigiamus testus tėvams, šie suskubo jį tikrinti ir kitą dieną – lapkričio 11-ąją, į mokyklą vaiko neišleido.

Tą dieną TAMO sistemoje įrašų apie galimą COVID-19 atvejį klasėje neatsirado. Viskas puiku, ideali tvarka. O tai ką tuomet nustatė tas specialistas? Pasitikėjo 1 iš 4 testų? Kokiu tuomet pagrindu tą vaiką galiausiai išsiuntė į namus? Keista situacija“, – stebėjosi Darius.

Jis nesuvokia, kokia tvarka mokykla vadovaujasi testuodama mokinius. Juk fiksavus pirmą teigiamą testą, vaikas turi būti siunčiamas namo, o toliau tėvai jau rūpinasi PGR tyrimu, nuo kurio rezultato priklauso, mokinys bus izoliuojamas ar ne.

Iki šiol šeima nenusikrato COVID-19 simptomų.

Darius ėmė ieškoti teisybės, skambino į ministerijas, ekstremalių situacijų centrą, klausė, kokiu pagrindu vaikai testuojami keletą iš eilės kartų, kodėl taip žaidžiama su jų sveikata, tačiau niekas nereagavo.

„Pradėjau jau tikėti visokiomis neaiškiomis teorijomis. Juk didžiausi protrūkiai fiksuojami mokyklose. Gal dabar tokia politika – imunizuoti visur per mokyklų sistemą? Lengviausias būdas, nes vaikai juk – neskiepyti. Bajeriai – imt mėginius tol, kol parodys neigiamą?“, – retorinį klausimą kėlė mokinės tėvas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Greitieji testai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Greitieji testai

Vis dėlto, lapkričio 11 dienos popietę įrašas apie galimą COVID-19 atvejį, anot Dariaus, TAMO sistemoje atsirado.

„Toje žinutėje pripažįstama, kad net keletą kartų vaikas tikrintas, keliais testais, o ne iškart siųstas į namus po pirmojo. Beje, prieš mėnesį dar viena dukros klasės draugė sulaukė teigiamo testo rezultato. Istorija buvo lygiai tokia pat – pakartotinis testavimas, viskas gerai, tik mergaitė prasirgo. Kyla klausimų, ar nepiktybiškai tai daroma“, – svarstė Darius.

Per 1,5 mėnesio – 111 susirgusių

15min redakcijai atsiųstame komentare VDU Ugnės Karvelis gimnazijos direktorius Rolandas Kučiauskas paaiškino, kokia yra testavimo dėl COVID-19 tvarka.

Anot jo, mokinių savikontrolės testavimas vyksta kiekvienos savaitės pirmadienį ir ketvirtadienį, pirmos pamokos metu. Gimnazijoje parengti sutikusiųjų testuotis mokinių sąrašai, kuriame mokytojas pažymi prie mokinio: (+) kas testavosi ir (n) kurių nebuvo tą dieną gimnazijoje.

Rugsėjį, prieš pirmąjį testavimą, visi gimnazijos mokytojai buvo supažindinti su vaizdo filmuku, kaip atlikti savikontrolės tyrimą. Testavimo tvarka išsiųsta mokinių tėvams per TAMO e–dienyną.

Visiems mokytojams buvo išsiųsta COVID-19 testavimo žingsnių atmintinė. Joje nurodoma, kad jeigu mokinio testo rezultatas – teigiamas, jis turi ateiti į 103 kabinetą pas sveikatos priežiūros specialistę, kuri skubiai informuoja mokinio tėvus. Su jų žinia mokinys išleidžiamas į namus.

Tėvams yra rekomenduojama atlikti PGR tyrimą. Kol laukiama atsakymo, mokinys turi izoliuotis.

Klasėje, kurioje mokiniui buvo nustatytas teigiamas greitasis antigenų testas (GAT), visiems mokiniams, kurių tėvai yra pasirašę sutikimą dalyvauti savikontrolės tyrime, įvedamas papildomas testavimas. Vakcinuotiems ir persirgusiems mokiniams – testuotis nebereikia.

Esant patvirtintam COVID-19 atvejui, izoliuojasi klasės mokiniai, kurių tėvai nesutiko, kad jų vaikas testuotųsi.

COVID-19 gimnazijoje serga 10 mokinių ir 2 mokytojai.

Nuo spalio 1 iki lapkričio 11 dienos VDU Ugnės Kalvelis gimnazijoje patvirtintas COVID-19 (NVSC duomenimis) 103 mokiniams (iš jų 93 jau pasveikę) bei 8 mokytojams (6 jau pasveikę).

Lapkričio 11 dienos duomenimis, COVID-19 gimnazijoje sirgo 10 mokinių ir 2 mokytojai.

Nuo spalio 1 iki lapkričio 11 dienos dėl sąlyčio su COVID-19 liga turėjusiais asmenimis buvo saviizoliuoti 47 mokiniai.

„Pakartotinas testavimas atliekamas dėl nekokybiškų ir netikslių pirminių testų duomenų. Pakartotinai panaudotus testus sveikatos priežiūros specialistė fiksuoja Kauno rajono Visuomenės sveikatos biuro aktyvioje nuorodoje“, – patikino R.Kučiauskas, daugiau apie Dariaus minimus konkrečius atvejus neužsiminęs.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) 15min patikino, kad testavimo tvarka ugdymo įstaigose nenumato savikontrolės testo kartojimo.

„Teigiamą savikontrolės testo rezultatą gavęs mokinys turi atlikti patvirtinamąjį PGR tyrimą arba mokyklos vadovo nustatyta tvarka ugdymą tęsti nuotoliniu būdu, likusi klasė – turi testuotis savikontrolės būdu dažnesniu periodiškumu“, – rašoma SAM komentare.

Per mėnesį mokyklose – 916 atvejų

Kaip 15min paaiškino Rasa Žičkuvienė, Kauno rajono Visuomenės sveikatos biuro Vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros skyriaus vedėja, pastarąjį mėnesį (laikotarpiu nuo spalio 12 iki lapkričio 11 dienos) Kauno rajono ugdymo įstaigose buvo fiksuota 916 COVID-19 atvejų, iš jų – 810 mokiniams ir 106 darbuotojams.

Su šiais atvejais buvo siejami 9015 artimą kontaktą turėjusių asmenų, iš kurių izoliavosi (dalis vis dar izoliuojasi ir šiandien) 1320 asmenų.

Kauno rajono ugdymo įstaigose vykdomi du testavimo metodai: ugdymo įstaigos bendruomenės sutikimą davusiose ugdymo įstaigose – aplinkos paviršių ėminių tyrimas ir ugdymo įstaigose, vykdančiose pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas bei pirminį profesinį mokymą, atliekama savikontrolė greitaisiais antigeno testais mokiniams, kurie raštiškai yra davę sutikimą dalyvauti šiame tyrime.

„Šiuo metu savikontrolės tyrime dalyvauja 54,42 proc. Kauno rajono ugdymo įstaigų mokinių iš 34 testuojamųjų taškų. Pagal sudarytą testavimo grafiką dalis ugdymo įstaigų savikontrolės testavimą vykdo pirmadieniais ir ketvirtadieniais, dalis – antradieniais ir penktadieniais, išlaikant 3 dienų testavimo periodiškumą bei atsižvelgiant į visuomenės sveikatos priežiūros specialisto etatų išsidėstymus ugdymo įstaigose“, – paaiškino R.Žičkuvienė.

Nustačius įtariamą COVID-19 ligos atvejį ugdymo įstaigoje (po atlikto savikontrolės tyrimo), visuomenės sveikatos priežiūros specialistas, anot jos, vadovaujasi sveikatos apsaugos ministro įsakymu V-352 bei jo pakeitimais.

„Ši situacija yra žinoma, nes vaiko tėtis man skambino. Manau, kad sureagavo pernelyg emocionaliai, nors tai suprantama, kai suserga vaikas. Keli pakartotiniai testai buvo atlikti todėl, nes pasitaiko brokuotų testų. Ketvirtas testas labai neryškiai rodė teigiamą atsakymą, todėl vaikas buvo išsiųstas namo, jam buvo duotas dar vienas greitasis testas į namus, kurį turėjo pakartotinai atlikti namie kitą rytą ir, jei testas teigiamas, registruotis PGR tyrimui. Apie situaciją specialistė informavo vaiko mamą telefonu.

Gimnazijos specialistė dar vakar buvo susisiekusi su besikreipusiu tėčiu ir viską jam paaiškino. Taigi, situacija buvo paaiškinta abiem tėvams“, – vertinimą, tiesa, ne dėl Dariaus dukros atvejo, o pastarosios jos klasės draugo situacijos, 15min lapkričio 12 dieną pateikė Kauno rajono savivaldybės gydytojas Paulius Žvinakis.

123RF.com nuotr./Pamoka
123RF.com nuotr./Pamoka

Ministerija situaciją aiškinasi

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija oficialaus kreipimosi dėl situacijos VDU Ugnės Karvelis gimnazijoje teigia negavusi. Praėjusią savaitę sulaukta tik skambučio dėl panašios situacijos minėtoje mokykloje.

Savikontrolės tyrime dalyvauja 54,42 proc. Kauno rajono ugdymo įstaigų mokinių.

„Apie gautą nusiskundimą informavome mokyklos steigėją – Kauno rajono savivaldybę, situaciją aiškinamės. Iš savivaldybės gavome informaciją, kad septintokui visuomenės sveikatos specialistė kartojo testą savo kabinete, nes jis atėjęs pasakė, jog jo pirmasis savikontrolės testas teigiamas, bet paties testo nebeturėjo.

Gavus neaiškų pakartotinio testo atsakymą, specialistė susisiekė su mokinio mama, informavo apie situaciją ir mokinys išvyko namo. Taip pat specialistė davė mokiniui papildomą antigeno testą ir rekomendavo jį atlikti kitos dienos rytą. Informavo mamą, kad jeigu rezultatas bus neigiamas, mokinys galės grįžti į ugdymo procesą, o jeigu rezultatas bus teigiamas – mokinys turėtų registruotis atlikti PGR tyrimą.

Kitą dieną sveikatos specialistė sulaukė žinių iš mokinio tėvų, kad antigeno testas teigiamas ir mokinys užregistruotas PGR tyrimui“, – apie Dariaus minėtą pastarąjį įvykį gimnazijoje teigiama ministerijos komentare 15min.

Ministerijos atstovai pakartojo galiojančią tvarką: kai klasėje nustatomas teigiamas savikontrolės testas, teigiamą testą gavusiam mokiniui rekomenduojama toliau nebedalyvauti kontaktiniame ugdyme (susisiekus su mokinio tėvais, jis vyksta namo) ir registruotis bei atlikti PGR testą.

Likusieji klasės mokiniai (jei tėvai sutinka), atlieka greituosius testus iškart po to, kai bendraklasis gauna teigiamą savo testo atsakymą, tada kartoja testus praėjus 48–72 val. ir atlieka trečią savikontrolės testą praėjus dar 48 val.

„Testavimo ugdymo įstaigose proceso koordinavimas yra pavestas ugdymo įstaigos vadovui, kuris turi užtikrinti OV sprendimuose įvardintų nuostatų vykdymą. Mokiniai antigeno testus atlieka savarankiškai, prieš tai juos instruktavus visuomenės sveikatos specialistui ir vėliau prižiūrint atsakingam ugdymo įstaigos paskirtam asmeniui“, – rašoma ministerijos komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius