-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 12 /13:39

Mokytojai streikuoja dėl etatinio darbo apmokėjimo – Vilniuje prisidėjo viena mokykla

Streiką pirmadienį pradedančių kelių Lietuvos mokyklų pedagogai ragina peržiūrėti šiemet įvestą etatinio mokytojų apmokėjimo sistemą. Iš viso streikuojančių mokyklų pirmąją streiko dieną yra šešios, viena iš jų – Vilniaus Žemynos progimnazija. Taip pat Klaipėdos, Panevėžio rajono, Kalvarijos, Zarasų ir Kuršėnų darželiai bei mokyklos.
Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje
Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prie protesto prisidedančių ugdymo įstaigų skaičius turėtų didėti.

„Dejuoti užtenka“

„Mokytojai labiausiai jaučiasi įžeisti vien dėl to, kad yra neteisinga, neaiški ir neskaidriai įdiegta darbo užmokesčio sistema“, – sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Profsąjungos duomenimis, pirmadienį streikuoja penkios šalies mokyklos ir vienas lopšelis-darželis.

Viena iš streikuojančiųjų mokyklų – Vilniaus Žemynos progimnazija. Mokyklos profsąjunga teigia, kad šiuo metu streikuoja 65 iš maždaug 80-ies pedagogų.

Mes norime pasakyti, kad mes pirmi, mes nebijome. Dejuoti užtenka, – sakė J.Kiškienė.

„Mes gerai derėjomės, bet kai žiūrime visos Lietuvos mastu, kai žiūrime savo sostinės, Vilniaus, mastu, iš tikrųjų, tiek nusiskundimų, mokytojai dejuoja, streikuoti prisibijo, – teigė anglų kalbos mokytoja Jurgita Kiškienė. – Mes norime pasakyti, kad mes pirmi, mes nebijome. (...) Dejuoti užtenka.“

Vaikai užimti visą dieną

Į mokyklą atėję vaikai buvo nuvesti į aktų salę žiūrėti animacinio filmo. Kaip 15min sakė šios progimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui, laikinai direktorę pavaduojanti Irmina Veikutienė, nemažai vaikų tiesiog neatėjo į mokyklą, nes jie ir tėvai apie streiką buvo informuoti iš anksto.

„Šiuo metu mokykloje yra administracija, Streiko komitetas. Mokykla dirba normalų darbą, tik nevyksta pamokos, o tiems vaikams, kurie atėjo į mokyklą, organizuojamos įvairios veiklos, jie užimami. Mokykla yra atidaryta, visiems tėveliams yra pasakyta vesti vaikus, vaikai yra ir mokomi šiek tiek, ir žaidžia, ir piešia, paskaitas klauso ir filmus žiūri. Vaikai, kurie atėjo, yra visiškai užimti visą ugdymo proceso laiką, veiks ir pailgintos grupės“, – teigė progimnazijos direktorės pavaduotoja.

Mokykla yra atidaryta, vaikai yra ir mokomi šiek tiek, ir žaidžia, ir piešia, paskaitas klauso ir filmus žiūri, – teigė I.Veikutienė.

Vėliau šią savaitę prie streiko ketina prisidėti daugiau ugdymo įstaigų.

Iš viso streikuoti žada 80 įstaigų

Protestą organizuojančios profsąjungos duomenimis, prie streiko prisijungs apie 80 ugdymo įstaigų. Švietimo ir mokslo ministerija teigia, kad jų bus iki 30. Iš viso Lietuvoje yra daugiau nei 2000 ugdymo įstaigų.

Ministerija etatinio apmokėjimo sistemos atšaukti neketina, bet sako esanti atvira pasiūlymams ją taisyti ir spręsti problemas kiekvienoje streikuojančioje mokykloje

Luko Balandžio / 15min nuotr./Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje

„Iš principo, pati sistema tikrai stovi ant teisingų bėgių, – sakė į Vilniaus Žemynos progimnaziją atvykęs švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas. – Dabar mes bandome fokusuotis į kiekvienos mokyklos konkrečią problematiką.“

Pasak jo, didžiojoje dalyje šalies mokyklų situacija yra gera, o į problemiškas įstaigas vėliau vyks ir ministrė Jurgita Petrauskienė.

Ministerijos duomenimis, po įvykdytos mokytojų apmokėjimo reformos jų algos augo beveik visoje Lietuvoje. Vidutiniškai darbo užmokestis didėjo 14 procentų.

Ministerija siekė suklaidinti?

Tačiau streiką organizuojanti profsąjunga sako, kad realiai atlyginimai mokytojams augo tik pavieniais atvejais, o didelei daliai pedagogų rugsėjį algos pakeltos dirbtinai, išmokėjus pinigus už egzaminų vykdymą ar mokymą namuose.

Pasak A.Navicko, taip ministerija siekė suklaidinti žmones, kad įvedus naują algų sistemą mokytojų atlyginimai augo.

Jo teigimu, reforma yra ydinga, nes Lietuvos mokytojai už tą patį darbą gauna skirtingą užmokestį, o ministerija jau metus esą sabotuoja derybas dėl naujos sistemos peržiūrėjimo.

„Todėl mes esame priversti skelbti streiką“, – teigė profsąjungos lyderis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Streikas Vilniaus Žemynos progimnazijoje

„Labai skaudina tas faktas, kad mokytojai turi tapti tarsi derybininkais, bet neatlikti savo tiesioginės funkcijos – vesti pamokų“, – kalbėjo mokytoja J.Kiškienė.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra išspręsti kiekvienos konkrečios mokyklos problematiką“, – sakė į Vilniaus Žemynos progimnaziją atvykęs švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas.

Premjeras pagrindo nemato

Premjeras Saulius Skvernelis tvirtino nematantis pagrindo pedagogų streikui. Anot jo, vidutinio mokytojų atlyginimo augimas įvedus etatinį apmokėjimą yra „pakankamai solidus“.

Rugsėjį pradėjus galioti naujam mokytojų darbo apmokėjimui modeliui, pamokinį mokytojų apmokėjimą pakeitė valandinis apmokėjimas – mokytojo etatą sudaro 1512 valandų per metus. Jo darbo laikas skirstomas į tris dalis: kontaktinės valandos, tai yra pamokos, pasirengimas joms bei darbas bendruomenei.

Streikuojančių įstaigų sąrašas

Be Vilniaus Žemynos progimnazijos nuo pirmadienio streikuoja Klaipėdos lopšelis-darželis „Želmenėlis“, Panevėžio r. Velžio, Kalvarijos ir Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos bei Kuršėnų Pavenčių mokykla-daugiafunkcis centras. Antradienį streikuos Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokykla, Panevėžio r. Paįstrio Juozo Zikaro, Panevėžio r. Smilgių, Raseinių r. Nemakščių Martyno Mažvydo, Panevėžio r. Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos, Švenčionių pradinė mokykla.

Nuo lapkričio 14 d. streikuos Marijampolės Jono Totoraičio, Kaišiadorių Vaclovo Giržado, Skuodo Bartuvos progimnazijos, Panevėžio r. Naujamiesčio, Kaišiadorių r. Žiežmarių, Skuodo Pranciškaus Žadeikio, Šaulių r. Meškuičių gimnazijos, Vilniaus lopšelis-darželis „Aušrelė“ ir Šiaulių r. Kuršėnų Stasio Anglickio bei Kaišiadorių r. Žaslių pagrindinės mokyklos.

Nuo lapkričio 15 d. streikuos Panevėžio „Šaltinio“, Zarasų Pauliaus Širvio progimnazija, Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų, Panevėžio muzikos mokyklos, Panevėžio r. Ramygalos, Kaišiadorių Algirdo Brazausko, Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos, Šiaulių Centro pradinė mokykla.

Nuo lapkričio 16 d. prisijungs Panevėžio Mykolo Karkos, Klaipėdos „Gilijos“ pagrindinės mokyklos, Panevėžio „Vyturio“, Vilniaus Simono Daukanto, Lazdijų Motiejaus Gustaičio progimnazijos, Vilniaus lopšeliai-darželiai „Drevinukas“ ir „Lakštingala“ bei Klaipėdos „Vyturio“ gimnazija

Nuo lapkričio 19 d. streike dalyvaus dar daugiau mokyklų: Klaipėdos Vydūno, Visagino Atgimimo, Švenčionių Zigmo Žemaičio, Klaipėdos „Žemynos“, Klaipėdos „Vėtrungės“, Kėdainių šviesioji gimnazijos, Panevėžio Saulėtekio, Visagino „Žiburio“, Švenčionių, Panevėžio Vilties, Klaipėdos „Smeltės“, „Verdenės“, Gedminų, Liudviko Stulpino, „Versmės“ ir „Santarvės“ progimnazijos, Panevėžio lopšeliai-darželiai „Vyturėlis“, „Vaikystė“ ir „Voveraitė“, Visagino Česlovo Sasnausko menų mokykla, Alytaus Dzūkijos pagrindinė mokykla, Zarasų ir Kaišiadorių meno mokyklos, Klaipėdos laivininkų mokykla ir Marijampolės sav. Sasnavos pagrindinė mokykla

Nuo lapkričio 20 d. prisijungs ir Vilniaus Martyno Mažvydo ir Jono Pauliaus II bei Raseinių Šaltinio progimnazijos, Raseinių Viktoro Petkaus ir Pagėgių sav. Piktupėnų pagrindinės mokyklos, Vilniaus Joachimo Lelevelio inžinerijos ir Elektrėnų „Versmės“ gimnazijos.

Dar dvi įstaigos streiką skelbia nuo lapkričio 21 d. Kėdainių Juozo Paukštelio progimnazija ir Kaišiadorių lopšelis-darželis „Žvaigždutė“, keturios – nuo nuo lapkričio 22 d.: Raseinių meno mokykla ir Panevėžio Vytauto Žemkalnio, Šakių r. Griškabūdžio bei Alytaus Jotvingių gimnazijos. Nuo lapkričio 23 d. prisijungs Alytaus Putinų gimnazija bei Elektrėnų „Ąžuolyno“ ir Alytaus Panemunės progimnazijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius