Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 16

Muziejininkų rasta ruoniukė stiprėja

Velykų išvakarėse Lietuvos jūrų muziejuje pasipylė skambučiai apie Melnragės paplūdimyje pastebėtą vienišą nusilpusį ruoniuką. Į pakrantę nuvykęs Jūrų paukščių ir žinduolių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas parsivežė išsekusį gyvulėlį į muziejų.
Rasta ruoniukė
Rasta ruoniukė / Jūrų muziejaus nuotr.
Temos: 1 Ruonis

„2–3 savaičių ruoniukė buvo tiek nusilpusi, kad nei priešinosi, nei gąsdino šnypštimu, – pasakojo Arūnas. – Kraujo tyrimai rodo, kad gyvūnėlis tikrai paliegęs. Labai seniai valgiusi, jos skrandukas visiškai susitraukęs.“

Jūrų muziejaus nuotr./Ruoniukė
Jūrų muziejaus nuotr./Ruoniukė

Arūnas pirmosiomis dienomis nuogąstavo, kad ruoniukė gali ir neišgyventi, nes svėrė vos 11,7 kg. Anot biologo, normalus tokio amžiaus jauniklio svoris turėtų būti apie 14 kilogramų. Ruoniukė jau turi ir vardą – Melnė. Tradiciškai ruoniai, patekę į muziejų iš pakrantės, pavadinami pagal radimvietę.

Melnei iš karto buvo skirtas gydymas antibiotikais, vitaminų. Penkias dienas maitinta pro zondą trinta silke, šiandien Melnė jau pati nurijo šviežią strimelę. O trečiadienį buvo išmaudyta ir pusvalandį plaukiojo vonioje.

Jūrų muziejaus nuotr./Ruoniukė
Jūrų muziejaus nuotr./Ruoniukė

Kiekvienais metais Lietuvos pajūryje pavasarį pasirodo ruoniukų našlaičių, per anksti ledo ar srovės atskirtų nuo motinos. Jei nesugeba patys išgyventi, dažniausiai patenka į Arūno Grušo rankas.

Vieno laukinio ruonio reabilitacija Jūrų muziejui kainuoja apie 4 tūkstančius litų. Šiemet pirmą kartą Aplinkos ministerija skyrė lėšų – 10 tūkstančių litų.

Pernai muziejus priglaudė ir išslaugė keturis ruoniukus. Išgydyti ir paauginti ruoniukai, jeigu sustiprėja tiek, kad gali išgyventi laisvėje, paleidžiami atgal į Baltiją. Taip šiemet į gimtąją vandens stichiją grįžo rastinukai Girulė ir Marius. Dar dviejų ruoniukų – Moncės ir Plazės – laukia kelionė į Hanoverio zoologijos sodą.

Pilkieji Baltijos ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus) – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų, dabar daugiausia jų yra Botnijos, Suomių ir Rygos įlankų pakraščiuose bei prie pietinių Švedijos krantų. Į Lietuvos pakrantes užklysta atsitiktinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius