Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 24

N.Venckienę palaikantys laiškai į JAV skrieja su pasisavintomis tapatybėmis ir padirbtais parašais – tetos teta tikina, kad tai rusų provokacija

JAV sulaikytos Neringos Venckienės rėmėjai griebiasi net ir tapatybės vagysčių bei parašų klastojimo. Kaunietis netikėtai sulaukė savo sugrįžusio laiško, adresuoto dar nepatvirtintam JAV valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo. Ant voko buvo jo buvusių namų adresas, o laiške – nežinia iš kur atsiradęs vyro parašas.
Neringa Venckienė
Audronė Skučienė ir Neringa Venckienė / 15min nuotr.

Balandžio 10 d. iš Balstogės Lenkijoje išsiųstame ir jo vardu pasirašytame laiške prašoma užkirsti kelią N.Venckienės sugrąžinimui į Lietuvą, o Lietuvos valstybė kaltinama nesusitvarkanti su prekyba žmonėmis bei korupcija.

Svetimu vardu ir pavarde pasirašytame laiške sklandžia anglų kalba nupasakojama skandalingoji Garliavos istorija, „Drąsos kelio“ partijos susikūrimo aplinkybės ir N.Venckienės pabėgimas su sūnumi į Jungtines Valstijas.

15min nuotr./N.Venckienę palaikantis laiškas, adresuotas JAV valstybės sekretoriui
15min nuotr./N.Venckienę palaikantis laiškas, adresuotas JAV valstybės sekretoriui

Laiško pabaigoje dar kartą pabrėžiama, kad Lietuva turi ilgalaikių problemų prekybos žmonėmis srityje ir raginama leisti N.Venckienei pasilikti JAV.

Pasirašė politinio judėjimo steigimo pradžioje

Tiesa, nepaisant sklandžios paties laiško kalbos, adresuojamas jis su didele klaida, neteisingai parašant originalų valstybės pavadinimą – „United States of Amerika“.

Jei laiškas po trijų dienų nebūtų sugrąžintas atgal į Lietuvą, Ignas net ir nebūtų sužinojęs, kad kreipėsi į naująjį JAV valstybės sekretorių, tariamai patvirtindamas laišką savo parašu.

15min nuotr./N.Venckienę palaikantis laiškas, adresuotas JAV valstybės sekretoriui
15min nuotr./N.Venckienę palaikantis laiškas, adresuotas JAV valstybės sekretoriui

„Kaip supratau, tai pasinaudota mano vardu ir išsiųstas tas laiškas“, – teigė kaunietis. „Kažkada geras draugas paprašė, kai reikėjo įsisteigti partijai „Drąsos kelias“, jis rinko parašus, manęs paprašė ir man atrodo, kad tada pasirašiau“, – apie galimą duomenų nutekėjimą pasakojo Ignas.

„Niekur kitur tų duomenų negalėjo būti, nes aš jau prieš septynerius metus esu registruotas kitu adresu“, – pasakojo jis.

Ignas pripažino, kad parašas tikrai panašus į jo, tad svarstė, kad kas nors galėjo parašą tiesiog nuskenuoti iš sąrašų ir perkelti ant laiško. Tokiu būdu bandoma sukurti įvaizdį, kad N.Venckienę palaiko ir į JAV teisėsaugos bei politines institucijas kreipiasi daug lietuvių.

Į JAV valstybės sekretorių, buvusį Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovą M.Pompeo praėjusią savaitę lietuvių kalba parašytu laišku kreipėsi ir Seimo narys Petras Gražulis.

Jis dėstė, kad N.Venckienės byla turi politinį atspalvį, o ši istorija primena jam sovietinius laikus, kuomet jis, kaip disidentas, kovojo už Lietuvos laisvę. „Šiuo metu jaučiu pareigą apginti N.Venckienę“, – laiške porino P.Gražulis.

A.Skučienė apie laiškų siuntimą JAV institucijoms: „Jeigu siunčia, tai labai gerai daro“

15min susisiekus su „Drąsos kelio“ partijos pirmininko pavaduotoja ir N.Venckienės teta Audrone Skučiene, ši dievagojosi, kad nieko nežino apie į JAV siunčiamus laiškus, o duomenų pasisavinimą vadino galima rusų provokacija.

„Nežinau, gal žmonės ir kreipiasi“, – kalbėjo A.Skučienė, pabrėždama, kad su šia N.Venckienės palaikymo forma nei ji, nei politinė partija neturi nieko bendro.

„Niekuo aš nesusijusi. Nieko nežinau. Jeigu siunčia, tai labai gerai daro“, – dėstė „Drąsos kelio“ atstovė.

„Gal čia rusų provokacija“, – svarstė A.Skučienė, išgirdusi apie svetima tapatybe pasirašyto laiško istoriją. „Dabar įprasta pas mus taip“, – aiškino ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audronė Skučienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audronė Skučienė

Paklausta, kas atsakingas už partijos narių duomenų tvarkymą ir jų saugumą, N.Venckienės teta tikino nežinanti. „Teisininkė ar kas“, – sakė ji.

A.Skučienė teigė, kad partija niekaip nesusijusi su laiškų siuntimu ir nepažįsta jos organizatorių. Ji pati jokių laiškų nėra rašiusi.

„Kam man vogt kažkokio žmogaus duomenis, kam jie reikalingi“, – dievagojosi mergaitės tetos N.Venckienės teta.

Jos teigimu, istorijai dėmesio ir taip netrūksta, nes apie N.Venckienės teisines problemas ir sugrąžinimo į Lietuvą procesą rašo bei rodo JAV ir Vokietijos žiniasklaida, nuolat vyksta negausios palaikymo akcijos.

2009 metų spalio 5 dieną Kaune nušautas teisėjas Jonas Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė. Prokurorai nustatė, kad žmogžudystes įvykdė garliaviškis Drąsius Kedys, kaltinęs grupę asmenų seksualiniais nusikaltimais prieš jo ir Laimutės Stankūnaitės dukterį.

D.Kedys nuo teisėsaugos pasislėpė ir vėliau buvo rastas negyvas. Jo ir L.Stankūnaitės dukros globėja tapo N.Venckienė. Jai nevykdant teismo sprendimo perduoti mažametę motinai, 2012 metais mergaitė iš namų Garliavoje paimta dalyvaujant gausioms policijos pajėgoms.

Vėliau į Seimą išrinkta N.Venckienė paspruko iš Lietuvos parlamentams panaikinus jos teisinę neliečiamybę 2013 metais, netrukus paskelbta jos paieška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius