-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 09

Nauja įstaiga Santariškėse laukiančiųjų vietos Vilniaus darželiuose eiles sumažino 240 vaikų

Vilniuje – išskirtinis įvykis. Per 25-erius Nepriklausomybės metus Lietuvos sostinėje antrą kartą perkirpta juostelė atidarant naują vaikų darželį. Nors jau ne vienerius metus tūkstančiai Vilniaus tėvų yra priversti ieškoti kažkokių išeičių, nes jų atžaloms paprasčiausiai nėra vietos valstybinėje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje.
Naujas vaikų darželis Santariškėse
Naujas vaikų darželis Santariškėse / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Santariškėse iškilusį darželį galės lankyti iki 240 vaikų. Paklausta, kiek laiko laukė eilėje, viena mama, pirmą kartą vesdama savo sūnų į darželį, sakė, kad dvejus metus. Kito būsimojo Santariškių darželinuko tėvai pasakoja, kad nepatyrė to ilgojo laukimo – norėjo į darželį eiti nuo 2014 metų rugsėjo, tad tebuvo priversti sulaukti atidarymo sausį.

Tilpo ne visi norintys

Pasisekė ne visiems. Čia savo vaikus leisti norėtų dar apie pusantro šimto šeimų, deja, jiems vietos nebeliko.

Santariškės, Baltupiai, Balsiai, netoliese esančios sodų bendrijos Molėtų plente yra tie Vilniaus rajonai, kur vietų ikimokyklinėse įstaigose itin trūksta. Tad verčiasi kas kaip gali. Vieni lanko privačius darželius ir moka kelis kartus didesnes sumas, kiti samdosi aukles ar naudojasi močiučių pagalba, jeigu tik tokias šalia turi.

Ir juos vargu ar guodžia Vilniaus savivaldybės pateikiami skaičiai, kad per pastaruosius ketverius metus (skaičiuojamas šios kadencijos valdančiųjų laikas) mieste sukurta 3400 naujų vietų darželiuose. Bet vis dar per tūkstantis vaikų neturi tos vietos. Kaip ir apie 3000 lankančiųjų privačius darželius, nors dalies šių vaikų tėvai kur kas mieliau rinktųsi valstybines įstaigas.

Šiemet – dar trys darželiai

Netrukus viskas keisis, jau kurį laiką kartoja Vilniaus meras Artūras Zuokas, nors šiuo metu tai skamba labiau kaip rinkimų pažadas. Vis dėlto yra konkrečių planų. Tarkim, dar šiemet išsikrausčius Šalomo Aleichemo gimnazijai Viršuliškėse patalpos atiteks darželiui.

„Šis darželis žymi įkurtuvių pradžią, nes dar iki šių metų pabaigos turėtume atidaryti tris rekonstruotus darželius – Viršuliškėse, Žirmūnuose ir Antakalnyje. Taip pat šiemet turėtume paskelbti konkursą ir pradėti dar vieno darželio statybas Bajoruose, Visorių rajone. Pastačius šiuos darželius galėtume drąsiai sakyti, kad Vilniaus mieste eilių į darželius nebeliks, gal net galėsime kalbėti apie vaikų skaičiaus grupėse mažinimą“, – teigė A.Zuokas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Naujas vaikų darželis Santariškėse
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Naujas vaikų darželis Santariškėse

Santariškių darželis išties išskirtinis. Beveik 3,5 tūkst. kv.m ploto įstaigą galės lankyti apie 240 vaikų. Moderniame, aukščiausią energetinio efektyvumo A klasę atitinkančiame pastate įrengtas geoterminis šildymas, investuota į inovatyvias technologijas, todėl jis bus šiltas ir naudos mažai energijos išteklių, vaikams bus užtikrintas kuo geriausias patalpų mikroklimatas.

Kainavo arti 4 mln. eurų

Grupes formavome ne pagal amžių, o skirstėme jas į lopšelinukus (nuo 1,5 iki 3 metų) ir darželinukus (nuo 3 iki 6 metų), – sakė Aleksandra Remeikienė.

„Grupes formavome ne pagal amžių, o skirstėme jas į lopšelinukus (nuo 1,5 iki 3 metų) ir darželinukus (nuo 3 iki 6 metų). Tai paprastesnė tvarka tėvams, o vaikams – tik geriau“, – sakė Santariškių vaikų lopšelio-darželio direktorė Aleksandra Remeikienė.

Kad naujas darželis atsirastų būtent Santariškėse, labai stengėsi šiame mikrorajone gyvenančių ir dirbančių iniciatyvių vilniečių bendruomenė, darželis buvo pastatytas tik savivaldybės lėšomis, kainavo 3,8 mln. eurų (13,636 mln. Lt). Mokestis už vaiko išlaikymą šiame darželyje yra toks pats, kaip ir kituose sostinės valstybiniuose darželiuose.

Iš viso Vilniaus mieste yra 118 valstybinių vaikų darželių. Sostinės savivaldybė teigia kasmet skirianti 19,6 mln. eurų (68 mln. Lt) subsidijuoti vaikų darželius, nes vieno vaiko buvimo darželyje kaina per metus siekia 6 tūkst. Lt. Trečdalį sumos moka tėvai, dalis gaunama iš vadinamojo vaiko krepšelio lėšų, o 40 proc. sumokėti privalo miestas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Naujas vaikų darželis Santariškėse
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Naujas vaikų darželis Santariškėse

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius