Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 17 /11:58

Naujieji Vilniaus valdantieji jau aiškūs – dvi partijos, tačiau vicemerai vis dar paslaptyje

Vilnių valdys sena nauja koalicija. Pastaruosius ketverius metus valdančiųjų branduolį sudariusios Laisvės partija ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) pasirašė naują sutartį ir taryboje bendrai turės 28 mandatus – atitinkamai 19 ir 9. Abi partijos deleguos po du vicemerus.

Koalicijos sutartį pasirašė išrinktasis meras Valdas Benkunskas, konservatorius, TS-LKD frakcijos seniūnas Liutauras Kazlavickas ir Laisvės partijos frakcijos seniūnas Tomas Gulbinas. Taip pat dalyvavo ir dabartinis meras Remigijus Šimašius.

Jau iš anksto skelbta, kad savivaldybės administracijai vadovaus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Adomas Bužinskas, dabar dirbantis administracijos direktorės pavaduotoju.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Adomas Bužinskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Adomas Bužinskas

Kas bus vicemerai, kol kas dar neskelbiama, tik tiek, kad abi politinės jėgos sutarė turėsi po du mero pavaduotojus. Iki šiol Vilniuje buvo trys vicemerai.

Daugumą naujos sudėties Vilniaus taryboje sudarys 28 nariai – 19 TS-LKD frakcijos atstovų ir devyni Laisvės partijos frakcijos nariai.

Tvirtina, kad programa stipri

Iš viso taryboje yra 51 narys.

Apie pačią programą daugiau skaitykite čia: Naujoji Vilniaus valdžia: imsis daugybės darbų ir net kurs „dainyklas“.

„Jau turime bendro darbo su Laisvės partija patirtį ir sukauptą pasitikėjimo kreditą, todėl tikimės ir sklandaus kuruojamų sričių perėmimo, ir efektyvaus darbo ateinančią kadenciją. Daugelį iššūkių ir ideologinių skirtumų pavyko išspręsti derybų formate, tad finale turime stiprią, aktualią programą“, – savivaldybės pranešime cituojamas išrinktasis Vilniaus meras Valdas Benkunskas, pranešė BNS.

TS-LKD iškart deleguos du vicemerus, tuo metu Laisvės partija darbą pradės su vienu vicemeru, antrąjį paskirs įsigaliojus naujai savivaldybės administracijos struktūrai. Kol kas kandidatai į šias pareigas neįvardijami.

Pasak pranešimo, TS-LKD frakcijos deleguoti vicemerai bus atsakingi už energetikos (šilumos, atliekų tvarkymo, daugiabučių namų administravimo, vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo), infrastruktūros, miesto planavimo, transporto, saugaus miesto, sveikatos, socialinės apsaugos, naktinės ekonomikos ir kultūros klausimus.

Už ikimokyklinio, bendrojo ir neformaliojo ugdymo sritis, jaunimo reikalus bei sporto ir sveikatinimo klausimus bus atsakingi Laisvės partijos frakcijos deleguoti vicemerai.

Spaudos konferencijoje po sutarties pasirašymo kalbėjęs R.Šimašius sakė, kad darbai mieste turi tęstis, tad jį džiugina, jog susitarti dėl jų pavyko.

„Tikiuosi, kad Laisvės partija dirbs kartu su konservatoriais tam, kad miestas judėtų į priekį. Tikiuosi, galėsime labai konstruktyviai vesti miestą į priekį“, – sakė kadenciją baigiantis meras, pabrėždamas, kad jis pats ketina būti tik tarybos narių – nepretenduos užimti ne tik vicemero, bet ir komiteto pirmininko posto.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Remigijus Šimašius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Remigijus Šimašius

Vicemerus skelbs po savaitės

Anot V.Benkunsko, pirmaisiais metais didesnis dėmesys bus skiriamas transporto sričiai – pirmiausia tvarkant ir gerinant judėjimo infrastruktūrą, gerinant viešąjį transportą. Taip pat jis minėjo švietimo sritį, kurią kuruos laisviečiai.

Susitarta yra dėl komitetų ir jų pirmininkų, penkiems (Ekonomikos ir finansų, Ateities Vilniaus, Socialinių reikalų, Kultūros ir turizmo reikalų, Švietimo reikalų) vadovaus TS-LKD frakcijos atstovai, trims (Aplinkos ir miesto paslaugų, Miesto plėtros, Sveikatos ir sporto reikalų) – Laisvės frakcijos. Pavardės ir sudėtys bus skelbiamos vėliau.

Kas bus vicemerais, nei R.Šimašius, nei pats V.Benkunskas nenorėjo pasakyti. Esą ne viskas iki galo sutarta, tačiau tikimasi pirmojo tarybos posėdžio metu jau tris kandidatūras turėti ir galbūt patvirtinti.

Anot V.Benkunsko, kai kurios kandidatūros jau yra aiškios, tačiau norima visas atskleisti vienu kartu: „Norime visą paketą įvardinti ir turėti iš jūsų papildomo dėmesio truputį vėliau.“

Jis tik pakartojo, kad tai nebebus politikai, kadangi pasikeitus Savivaldos įstatymui vicemerai nebegalės būti ir tarybos nariais. Tad žadama, jog mero pavaduotojais dirbs tam tikrų sričių specialistai, valstybės tarnautojai, nors ir skiriami politinio pasitikėjimo pagrindu.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdas Benkunskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdas Benkunskas

Be grandiozinių revoliucijų

Kalbėdamas apie visus darbus išrinktasis meras sakė, kad „grandiozinių revoliucijų nebus, skirsis tam tikri politiniai prioritetai“, tai esą natūralu, nes politinės jėgos skirtingos ir jos turi savus prioritetus, kurie nebūtinai sutampa.

„Iš esmės pačią programą galime suskirstyti į tris dalykus – ką mes tęsime, ką naujai inicijuosime ir ką galbūt stabdysime. Tai dėl šito mes sutarėme. O dėl gatvių siaurinimo – kaip minėjau, judėjimo infrastruktūra yra labai svarbi ir mums kaip politikams, ir vilniečiams tema, tą matome iš visų diskusijų, sociologinių apklausų.

Tada darysime viską, kad mūsų gatvių vaizdas būtų kuo panašesnė į Vakarų Europos miestus, kuo mažiau Minsko ir kuo daugiau Berlyno arba Briuselio.

Dėmesys bus didelis, bet pirmiausia mes skirsime dėmesį tam, kad ta gatvių infrastruktūra atitiktų bent jau minimalų kokybinį lygmenį. Tada darysime viską, kad tas mūsų gatvių vaizdas, bendrai žiūrint – visa infrastruktūra būtų kuo panašesnė į Vakarų Europos miestus, kuo mažiau Minsko ir kuo daugiau Berlyno arba Briuselio“, – kalbėjo V.Benkunskas.

Paprašytas sukonkretinti, ką turi omeny – ką tęs, kas bus naujo, ką stabdys, V.Benkunskas nusijuokė, kad to yra septyni puslapiai surašyta. Vis dėlto tęsti ketinama tokius didžiuosius objektus kaip Nacionalinė koncertų salė, nacionalinis stadionas, Stoties rajono konversija, švietimo projektai.

Tačiau ką stabdys, jis nepasakė, esą koalicijos sutarties pasirašymo dieną norėtų likti pozityvus.

R.Šimašius sakė, kad derinant sutartį jis nepamatęs dalykų, kurių bus ketinama atsisakyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius