Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 19

Naujos detalės „Start Vilnius“ aferoje: Rimantas Jurkšas – pats sau pirkėjas ir sekretorius

Aiškėja vis daugiau detalių Vilnių drebinančiame savivaldybės bendrovės „Start Vilnius“ skandale. Ir vis daugiau įrodymų jau buvusio šios bendrovės direktoriaus pavaduotojo Rimanto Jurkšo nenaudai.
Rimantas Jurkšas
Rimantas Jurkšas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip jau skelbėme, R.Jurkšo verslas iš „Start Vilnius“ pernai rudenį įgijo sprogimo sugriautą pirtį Subačiaus gatvėje. Dabar aiškėja, kad R.Jurkšas pats dalyvavo organizuojant šį sandorį. Taip pabaigtas dviejų Vilniaus savivaldybės įmonių jungimo procesas, 2013 m. prasidėjęs mero Artūro Zuoko kabinete.

Pats pardavinėjo – pats ir nusipirko

R.Jurkšo su partneriu valdomos įmonės „NT koncernas“ rankose pirtis atsidūrė palaiminus tuomečiui Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriui, artimam A.Zuoko bendražygiui Valdui Klimantavičiui.

Savo įsakyme, kuriuo leido „Start Vilnius“ parduoti šį turtą, V.Klimantavičius nurodo rėmęsis „uždarosios akcinės bendrovės „Start Vilnius“ valdybos 2013 m. rugsėjo 18 d. posėdžio protokolu Nr. 14“. Pasirodo, šis dokumentas daugiau nei įdomus.

15min.lt prašymu, Vilniaus savivaldybė pateikė protokolą, kuriuo rėmėsi V.Klimantavičius. Posėdyje dalyvavo šį trečiadienį darbą mesti nutaręs „Start Vilnius“ vadovas Simas Ramutis Petrikis bei kiti valdybos nariai, tarp jų – tuometis V. Klimantavičiaus pavaduotojas Jonas Urbanavičius, vėliau ėmęsis sklypo reorganizavimo bei paskirties keitimo, ir neseniai iš Vilniaus savivaldybės atleistas Virginijus Dastikas.

Diskusija dėl pirties aprašoma lakoniškai: S.R.Petrikis atsakė į keletą neįvardintų klausimų, o valdyba vienbalsiai nusprendė, kad pastatą galima parduoti.

Ir menka detalė – ant dokumento pasirašo ir posėdžio sekretorius... Rimantas Jurkšas. Žinoma, tas pats R.Jurkšas, kurio verslas netrukus ir tapo naujuoju pirties savininku bei įgijo pirmumo teisę į po pastatu esančią valstybinę žemę.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Įvykęs sprogimas stipriai apgadino vienintelę Vilniuje viešąją pirtį Subačiaus gatvėje.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Įvykęs sprogimas stipriai apgadino vienintelę Vilniuje viešąją pirtį Subačiaus gatvėje.

Startas Artūro Zuoko kabinete

Pirtis į „Start Vilnius“ rankas nukeliavo prie šios bendrovės prijungus kitą savivaldybės įmonę „Pylimo pirtis“. Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Aleksandras Zubriakovas 15min.lt teigė, jog įmonių jungimo procesas, žvelgianti į dokumentus, prasidėjo tuomečio mero A.Zuoko kabinete.

Anot A.Zubriakovo, „Start Vilnius“ ir „Pylimo pirties“ sujungimas atliktas miesto tarybos sprendimu, priimtu vykdant „buvusio miesto mero Artūro Zuoko pasitarimo ekonomikos ir investicijų departamento klausimais“ valią. Šis pasitarimas, anot mero patarėjo, vyko 2013 m. gegužės 29 d.

„Tame pasitarime ir buvo priimtas sprendimas perduoti pirtį „Start Vilnius“, – teigė A.Zubriakovas.

Pirtis „Start Vilnius“ rankose neužsibuvo – po pusmečio priimtas sprendimas ją parduoti, o 2014 m. rugsėjį pirties savininku tapo „NT koncernas“.

Su A.Zuoku 15min.lt nepavyko susisiekti. Vis dėlto pasitarimas mero kabinete sąlygojo tik įmonių jungimą, o jokios R.Jurkšo ar jo verslų gijos iki buvusio mero kol kas neatvedė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Artūras Zuokas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Artūras Zuokas

Sumokėjo tik dalį sumos

Vilniaus savivaldybės 15min.lt pateiktais duomenimis, R.Jurkšo „NT koncernas“ pirtį įgijo per aukcioną. Ar prie aukciono organizavimo prisidėjo „Start Vilnius“ direktoriaus pavaduotojo pareigas ėjęs R.Jurkšas arba „Start Vilnius“ taip pat dirbantis jo sūnus, kol kas nežinoma.

Savivaldybės pateikiamais duomenimis, pirtį ir prie jos esančių statinių kompleksą „NT koncernas“ įgijo pasiūlydamas 2,85 mln. litų (kiek daugiau nei 825 tūkst. eurų) kainą. Tiesa, nuo sandorio praėjo gerokai daugiau nei pusmetis, o didelė dalis sutartos sumos vis dar nesumokėta.

Primename, jog kita R.Jurkšo įmonė iš „Start Vilnius“ įgijo ir statinius (ir pirmumo teisę į valstybinę žemę) Geležinio Vilko g. 21. Ten pat, kitoje sklypo dalyje, „NT koncernas“ stato devynių aukštų daugiabutį.

Nei S.R.Petrikis, nei R.Jurkšas į 15min.lt žurnalisto skambučius neatsiliepė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantas Jurkšas ir Simas Ramutis Petrikis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantas Jurkšas ir Simas Ramutis Petrikis

Po 15min.lt žurnalistinio tyrimo be darbo liko abu „Start Vilnius“ istorijos herojai. Pirmadienį S.R.Petrikis paaukojo R.Jurkšą, priimdamas sprendimą dėl jo atleidimo. O trečiadienį „Start Vilnius“ direktorius nutarė trauktis ir pats. Dėl S.R.Petrikio ir R.Jurkšo veiklos meras R.Šimašius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Meras buvusių „Start Vilnius“ vadovų veikloje įžvelgia piktnaudžiavimo, turto iššvaistymo ir prekybos poveikiu požymių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius