Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 27 /14:22

Naujos koalicijos klausimas keliasi į kitą savaitę: alternatyva – mažumos Vyriausybė

Klausimas dėl koalicijos sutarties pasirašymo keliasi į kitą penktadienį, sako „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Sutartis, anot jo, bus pasirašyta net ir tada, jei kuri politinė jėga iš derybų pasitrauks.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

14.22 val. papildyta G.Kirkilo komentaru.

„Dabar planuotumėm kitą penktadienį, tikiuosi, antrą valandą [pasirašyti sutartį]“, – žurnalistams Seime teigė R.Karbauskis.

Teiraujantis, kodėl sutartis nebus pasirašoma šiandien, kaip žadėta, jis atsakė: „Visi klausimai, kurie yra programiniai ir kiti klausimai, jie nėra iki galo išspręsti. Kitas klausimas, kad yra susiję ir su fiziniu žmonių buvimu Lietuvoje. Tai yra, tų žmonių, kurie pasirašinės.“

Galima mažumos Vyriausybė

Anot Seimo nario, „viską pavyksta sutarti, dėl ko tariamasi, tiesiog reikia daugiau laiko“.

R.Karbauskis reiškė viltį, kad sutartis bus pasirašoma tarp keturių partijų. Bet jei sutarti nepavyktų, galėtų būti pasirašoma ir tarp trijų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Būtų pasirašoma tarp trijų, jeigu nepavyktų susitarti su kuria nors“, – nurodė jis ir patikslino, kad sutartis tokiu atveju numatytų mažumos Vyriausybės formavimą.

Trečiadienį ministras pirmininkas Saulius Skvernelis perspėjo: jei kuri nors iš keturių partijų paliks derybas dėl naujos valdančiosios koalicijos, galbūt jis turės „iššūkį kalbėti apie mažumos Vyriausybės formavimą“.

Į klausimą, ar realu, kad sutartis bus pasirašyta tarp trijų partijų, ketvirtadienį premjeras atsakė: „Labai realu.“

Jis sakė pirmadienį susitiksiąs su derybininkais ir aptarsiąs programines nuostatas, dėl kurių nesutariama, ir kiek jų įgyvendinimas kainuotų valstybei.

„Pirmadienį Vyriausybėje galutinai pasižiūrėsime, kokie ten tie poreikiai yra dar atsiradę, nes čia vis kasdien naujas atsiranda. Tada sugrąžinsim visus į realybę ir bus tokia realybė.

Lūkesčiai visą laiką būna. Jeigu paklaustų, ar norėtumėte, kad vaiko pinigai būtų 150 eurų, tai aš norėčiau, kad būtų 250 eurų. Bet yra galimybės ir realybė“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Nepasidalina Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos

„Valstiečiai“ ir „socialdarbiečiai“, anot S.Skvernelio, nesutaria, kam turėtų atitekti socialinės apsaugos ir darbo ministro portfelis.

„Kadangi dvi pusės nenusileidžia, tai laimi didesnė“, – su šypsena kalbėjo S.Skvernelis. Šiuo atveju didesnė pusė – „valstiečiai“, Seime turintys 50 atstovų. 11 narių frakcijoje turi „socialdarbiečiai“.

Kad derybos nusitęsė dėl „socialdarbiečių“ reikalavimų, patvirtino ir „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis.

„Darbo frakcija nusprendė, matomai, tęsti derybas, netinka sąlygos, kurios buvo susiderėtos dar šiandien ryte. Daro kitą savaitę prezidiumo posėdį, kiek aš supratau, ten priims sprendimą, – kalbėjo jis.

– Kitas dalykas, kitą savaitę Europos Parlamente prasideda sesija, Valdemaro Tomaševskio nebus, grįžta tik ketvirtadienį vakare, matomai dėl to penktadienį ir planuoja pasirašyti.“

Nors buvo skelbta, kad į koaliciją siekiančios jungtis partijos susiderėjo dėl programinių nuostatų, trečiadienį po partijos prezidiumo posėdžio „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas pareiškė, kad partija reikalaus tolimesnių derybų. Esą derėtis dar reikia dėl vaiko pinigų, valstybės remiamų pajamų didinimo, nemokamo maitinimo pradinukams, valstybės valdymo išlaidų mažinimo – bent 15 proc., miškų kirtimo normos mažinimo.

Sutarties pasirašymą sustabdė „socdemai“

Ketvirtadienį R.Karbauskis teigė, kad daugelį aukščiau įvardytų „socialdarbiečių“ reikalavimų į koalicinę sutartį įtraukti ketinama, tik didinimas ar mažinimas esą numatytas ne toks, kokio prašoma.

R.Žemaitaičio manymu, būtų buvę gerai šiandien pasirašyti koalicinę sutartį. Tokiu atveju kitą savaitę jau būtų kalbėtasi apie kandidatus į ministrus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Jeigu mes nepajudame iš taško A, kuris yra dabar, aš siūlau pasirašyti koalicinį susitarimą be „socdarbiečių“. Ir jeigu jie nuspręstų po mėnesio, po savaitės, ar po kiek, kad vis dėlto jiems naudinga būti koalicijoje, tai jie galėtų prisijungti [...]. Dėl vienų negali trys politinės partijos trypčioti“, – nurodė Seimo narys.

Mažumos Vyriausybė, anot jo, įmanoma ir būtų prasminga. Esą tokiu atveju balsais pagelbėtų Seimo nariai iš Mišrios Seimo narių grupės ar sprendimo pasitraukti iš derybų nepalaikantys „socialdarbiečiai“.

V.Tomaševskis: būtina vaiko pinigus didinti iki 100 eurų

R.Žemaitaičio minėtas Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas Valdemaras Tomaševskis lankėsi Seime.

Gavom pasiūlymą kitą penktadienį pasirašyti koalicinį susitarimą.

„Esame derybose programinių nuostatų. Kol kas galutinio sprendimo nėra. Dabar turėjome konsultaciją su Ramūnu Karbauskiu, „valstiečių-žaliųjų“ lyderiu, gavom pasiūlymą kitą penktadienį pasirašyti koalicinį susitarimą“, – dėstė jis.

LLRA-KŠS, anot politiko, koncentruojasi į programines nuostatas, o apie portfelius ministerijose esą nekalba.

Šiai partijai pagal kvotą greičiausiai tektų dviejų ministrų postai.

V.Tomaševskis pažymėjo, kad sutarimo, kaip didinti vaiko pinigus, nėra, o partija savo noro šįmet juos didinti iki 100 eurų visiems vaikams neatsisako.

„Aš manau, kad būtina šituos pinigus didinti iki 100 eurų, jei yra galimybių – didinti daugiau daugiavaikėms šeimoms [...]“, – nurodė jis ir reiškė viltį, kad klausimas iki kito penktadienio bus išspręstas.

„Bus fiksuotas tam tikras skaičius. Tada rinksim savo tarybą ir taryba gaus įgaliojimus derėtis su „valstiečiais“, su koalicija potencialia, kitais klausimais“, – kalbėjo V.Tomaševskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis, Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis, Ramūnas Karbauskis

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paskaičiavimais, vaiko pinigų didinimas iki 100 eurų metams iš biudžeto pareikalautų 635 mln. eurų.

„Valstiečiai“ vaiko pinigus siūlo auginti iki 70 eurų, o nepasiturintiems ir vaikams iš gausių šeimų – iki 100 eurų. Tai valstybei metams iš viso atsieitų 492,5 mln. eurų.

G.Kirkilas: Teisingumo ministerijos nereikalaujam

„Socialdarbiečių“ lyderis G.Kirkilas, reaguodamas į teiginį, kad sutarties pasirašymas stoja dėl jų, sakė, kad tai nėra svarbu.

„Kol nesutarėm dėl visko, tol nepasirašom. Kai sutarsim, pasirašysim. Dėl mūsų ar ne dėl mūsų, neturi reikšmės“, – nurodė jis ir patikino, kad „valstiečiai“ Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos portfelio kol kas neatiduoda.

„Kol kas ne“, – teigė G.Kirkilas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Jei susiderėti nepavyks, anot jo, problemos dirbti be valdžios nebus.

„Irgi ne problema. Visokiose situacijose esam buvę – ir opozicijoje, kur tik nori“, – dėstė politikas.

Kalbėdamas apie kitas ministerijas, kurioms šiuo metu vadovauja „socialdarbiečių“ deleguoti atstovai, tai yra Užsienio reikalų ir Teisingumo ministeriją, G.Kirkilas patikino, kad pastarosios portfelis – ant derybų stalo.

Jeigu duodi pažadą, reikia laikytis.

„Užsienio reikalų ministrą, aš manau, mes labai gerą delegavom – Liną Linkevičių. Jis mūsų frakcijos narys, mūsų pozicija jo atžvilgiu pozityvi. O Teisingumo ministerijos mes nereikalaujam. Ministrui buvo pasiūlyta, jis pažadėjo, stoti į partiją. Neįstojo, tai dabar partijos nariai nenori. Ar aš čia kaltas, ar ministras? Jeigu duodi pažadą, reikia laikytis“, – dėstė partijos lyderis.

„Socialdarbiečiai“, „valstiečiai“, LLRA-KŠS ir partija „Tvarka ir teisingumas“, formuodami naują koaliciją, derasi Vyriausybės programos rėmuose, dalinasi postus Vyriausybėje ir Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius