-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 26 /20:18

Ne, Lenkija netrukdė Rusijai skraidinti humanitarinę pagalbą į Italiją

Feisbuke dalijamasi informacija, neva Lenkija nesuteikė leidimo humanitarinę pagalbą gabenantiems Rusijos lėktuvams kirsti šalies teritorijos. Tiesa ta, kad tokio leidimo Maskva net neprašė.
Feisbuke skelbiami klaidinantys pranešimai, neva Lenkija trukdė Rusijos „IL-76“ lėktuvams kirsti šalies oro erdvę
Feisbuke skelbiami klaidinantys pranešimai, neva Lenkija trukdė Rusijos „IL-76“ lėktuvams kirsti šalies oro erdvę / 15min.lt koliažas

„Lenkija trukdė Rusijai tiekti Italijai humanitarinę pagalbą ir uždraudė skrydžius virš Lenkijos?“ – klausia tinklalapio bukimevieningi.lt antraštė.

Tinklalapio publikacija bei panašaus motyvo įrašai socialiniame tinkle sulaukė šimtų pasidalijimų ir triženklio komentarų skaičiaus.

15min nuotr./Klaidinanti publikacija
15min nuotr./Klaidinanti publikacija

Pagrindinė įrašų mintis – žadėjusi netrukdyti pagalbos tiekimui Lenkija neįsileido lėktuvų iš Rusijos, todėl šie į Italiją turėjo skristi darydami dviejų tūkstančių kilometrų ilgio apylanką. Teiginiai įrodomi pateikiant iš Maskvos skridusių lėktuvų skrydžio maršrutus.

„Tai kodėl Rusijai teko papildomai įveikti 1000 kilometrų, kad pasiektų Italiją? Pagrindinė versija yra ta, kad Lenkija neleido IL-76 lėktuvams skristi virš jos teritorijos“, – skelbia bukimevieningi.lt.

Siekiant pasinaudoti trintimi tarp Lietuvos ir Lenkijos dėl anksčiau kilusių keblumų namo per Lenkiją automobiliu norintiems grįžti lietuviams, kuriamas priešiškai nusiteikusios Varšuvos įvaizdis.

Žinią apie „lenkų elgesį“ itin aktyviai transliavo rusiška žiniasklaida. Teoriją, neva lenkai neleido lėktuvams kirsti jų oro erdvės, iškėlė Kremliaus kontroliuojamos televizijos „Centr“ laidų vedėjas Aleksėjus Puškovas.

Tačiau defence24.pl žurnalistai susisiekė su Lenkijos krašto apsaugos ministerija ir sužinojo, kad draudimų kirsti oro erdvę nebuvo.

„Iš Rusijos pusės nesulaukėme jokių prašymų kirsti Lenkijos oro erdvę. Skrydžio maršrutas buvo planuotas Rusijos, Turkijos, Graikijos, Albanijos ir Italijos oro erdvėmis“, – teigiama Lenkijos krašto apsaugos ministerijos viešųjų ryšių skyriaus atsakyme.

Lenkijos oro navigacijos paslaugų agentūra (PANSA) defence24.pl žurnalistus taip pat patikino, kad teiginiai, neva Lenkija neįsileido iš Rusijos skrendančių lėktuvų, yra klaidingi.

Teiginiai, esą Lenkijos oro erdvė lėktuvams iš Rusijos buvo uždaryta, yra neteisingi.

„Teiginiai, esą Lenkijos oro erdvė lėktuvams iš Rusijos buvo uždaryta, yra neteisingi. Oro erdvė virš Lenkijos yra atvira, efektyviai valdoma ir saugi. Oro transportas virš Lenkijos nėra ribojamas“, – teigė PANSA atstovas Pawelas Lukaszewiczius.

Kitaip tariant, humanitarinės pagalbos teikimą Italijai Rusija panaudojo dvejopai. Transliuojama žinia apie gelbėjančią Rusiją, tuo pat metu siekiant parodyti, neva Lenkija trukdo teikti pagalbą NATO sąjungininkei.

Italijos žiniasklaida pranešė, kad didžioji dalis pagalbos – bevertė.

„80 proc. Rusijos siuntinių yra visiškai beverčiai ir Italijai mažai reikalingi. Trumpiau tariant, tai tik šiek tiek daugiau nei pretekstas“, – vienas šaltinis teigė „La Stampa“.

Jo teigimu, Rusija į Italiją atsiuntė dezinfekavimo įrangos, karo lauko laboratoriją sterilizavimui ir cheminei apsaugai, kitų panašių dalykų.

Praėjusią savaitę Europos Sąjungos (ES) kovos su dezinformacija ekspertai skelbė, kad Kremlius aktyviai platina melagingą su COVID-19 protrūkiu susijusią informaciją.

Keliamos abejonės viruso kilme, skleidžiama žinia apie „pasaulio elito sukurtą virusą, skirtą pasiekti slaptų tikslų“, skatinamas nepasitikėjimas mokslu, Europos sveikatos apsaugos sistemomis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius