Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 15

Ne, PSO nepripažino, kad COVID-19 ne ką pavojingesnis už sezoninį gripą

Feisbuke beveik 3 tūkst. kartų pasidalinta klaidinanti žinia, neva Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažino, kad pandemiją sukėlęs koronavirusas pavojingas tiek pat, kiek ir gripas. Tačiau pasitelkus publikacijos autorių skaičiavimo logiką to paties pasakyti nepavyksta.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„PSO netyčia prasitarė, jog koronavirusas ne ką pavojingesnis žmonių gyvybei nei sezoninis gripas“, – skelbia tinklalapio infa.lt antraštė. Tekstas – vertimas iš tinklalapio off-guardian.org publikacijos anglų kalba.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Tekste remiamasi PSO nepaprastųjų situacijų vadovo Michaelo Ryano žodžiais, pasakytais spalio 5–6 dienomis vykusio organizacijos vadovybės susitikimo metu. Originalią citatą galima išklausyti paspaudus šią nuorodą, pasirinkus „Session 1“ vaizdo įrašą ir prasukus jį iki 1:01:33.

„Geriausi mūsų turimi vertinimai rodo, kad 10 proc. pasaulio gyventojų gali būti užsikrėtę šiuo virusu. Tai priklauso nuo valstybės, gyvenama kaime ar mieste bei žmonių grupių. Tačiau tai reiškia, kad didžioji dalis pasaulio yra pavojuje“, – kalbėdamas apie COVID-19 teigė M.Ryanas.

Naujausiais duomenimis, šiuo metu pasaulyje yra 38 mln. patvirtintų COVID-19 atvejų, o liga pareikalavo kiek daugiau nei milijono gyvybių. M.Ryano įvardijami skaičiai – PSO vertinimas, ne koronaviruso testais patvirtinti duomenys.

Citata turėtų reikšti, kad yra aibė nenustatytų COVID-19 atvejų, kurie gali paskatinti ligos plitimą, o kartu padidinti mirčių skaičių bei prailginti pandemiją.

Ką tikrai žinome apie koronavirusą?
Ką tikrai žinome apie koronavirusą?

Tačiau infa.lt ir off-guardian.org publikacijų autoriai daugiausia dėmesio skyrė pirmajam citatos sakiniui. Autorių nuomone, teiginys įrodo, kad COVID-19 tiek pat pavojingas, kiek ir gripas. Reikėtų pastebėti, kad PSO atstovai apie gripą nekalbėjo, tai off-guardian.org autorių kūrinys.

Bet kuriuo atveju, skaičiavimo logika paprasta: jei užsikrėtę 10 proc. žmonijos, reiškia, kad koronavirusu serga apie 780 mln. žmonių. Kadangi nuo viruso mirė kiek daugiau nei milijonas, tai, anot off-guardian.org, reiškia, kad 0,14 proc. sirgusių liga nuo jos miršta.

Nors nė vienas tinklalapis nepateikia informacijos apie mirtis nuo sezoninio gripo, konstatuojama, kad tai reiškia, jog COVID-19 tėra toks pat pavojingas kaip gripas.

Kiek mirtinas gripas?

Pabandykime remtis tokia pat logika, kokia remiasi skaičiavimus atlikę off-guardian.org publikacijos autoriai. Tai suteikia galimybę naudoti skaičius, nepaisant jokių aplinkybių ir papildomų veiksnių. Išvestinius rodiklius galima skaičiuoti remiantis PSO mokslininkų vertinimu bei daugmaž patvirtintais skaičiais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankų dezinfekavimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankų dezinfekavimas

Taigi, PSO skaičiuoja, kad pasaulyje sezoniniu gripu kasmet serga apie 1 mlrd. žmonių, o jis nusineša nuo 290 tūkst. iki 650 tūkst. gyvybių. Tai reiškia, kad nuo sezoninio gripo miršta nuo 0,029 proc. iki 0,065 proc. juo užsikrėtusių.

Jei pavasarį skelbti duomenys, kad kiek daugiau nei 3 proc. užsikrėtusių COVID-19 nuo viruso miršta, nėra tiesa, o išties miršta 0,14 proc. užsikrėtusių, tai vis tiek yra 2–5 kartus daugiau nei nuo sezoninio gripo.

Kokia situacija Lietuvoje? Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2015–2016 m. gripo sezono metu Lietuvoje nuo ligos mirė 22 žmonės. 2016–2017 m. liga pareikalavo 3 gyvybių, 2017–2018 m. – 14, 2018–2019 m. – 26, o 2019–2020 m. – 11.

Per paskutinius penkerius metus nuo sezoninio gripo mirė 73 žmonės, o COVID-19 per 9 šių metų mėnesius Lietuvoje nusinešė 106 gyvybes. Vien 2020 m. COVID-19 nusinešė daugiau gyvybių nei sezoninis gripas per penkerius metus.

15min vertinimu, infa.lt publikacija yra klaidinanti. PSO atstovai nekalbėjo apie gripą ir koronaviruso su juo nelygino. Dar daugiau, remiantis tokia pat skaičiavimo logika, kuri taikoma publikacijoje, negauname, kad gripo mirštamumo rodikliai prilygtų COVID-19.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius