Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 06

Ne tik „Agrokoncernas“: Ramūno Karbauskio teises perėmęs advokatas priglaudė ir Gretos Kildišienės verslą

Advokatas Evaldas Valčiukas turi ne tik Ramūno Karbauskio pasitikėjimą. Ir pasitiki jis, matyt, ne tik Ramūnu Karbauskiu. Oficialūs duomenys rodo, kad R.Karbauskį „Agrokoncerno“ akcininko pareigose „pavaduojantis“ advokatas priglaudė ir „valstiečių“ lyderio globotine tituluotos Gretos Kildišienės verslą.
Kęstutis Mažeika, Ramūnas Karbauskis, Evaldas Valčiukas, Greta Kildišienė
Kęstutis Mažeika, Ramūnas Karbauskis, Evaldas Valčiukas, Greta Kildišienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gretos Kildišienės įmonė „Amatas“ (ankstesnis pavadinimas – „Greta Gretos“) demonstruoja nemenką aktyvumą. Dar neseniai skareles R.Karbauskio „valstiečiams“ nėrusi įmonė pasinėrė į knygos „Atvirai“ leidybą, o netrukus ėmėsi ir persikraustymo. Nuo įkūrimo Panevėžyje registruota bendrovė pernai oficialiai persikėlė į sostinę. Ir ne bet kur. Oficialiai G.Kildišienės „Amatas“ veikia E.Valčiuko advokatų kontoros patalpose.

E.Valčiukas, savo ruožtu, daug ir plačiai pasakoja apie tai, kaip tapo R.Karbauskio neturtinių teisių į „Agrokoncerno“ akcijas valdytoju. Bet kai kalba pasisuka apie G.Kildišienės verslą – advokatas tikina negalintis nieko komentuoti.

G.Kildišienės verslas – advokatų kontoros patalpose

Advokatas E.Valčiukas penktadienį netikėtai atsidūrė dėmesio centre. Paaiškėjo, kad būtent jam, o ne kam nors iš savo artimųjų ar giminaičių, R.Karbauskis perleido savo neturtines teises į „Agrokoncerno“ akcijas. Ką tai reiškia? Paprastai tariant, E.Valčiukas turi teisę atleisti „Agrokoncerno“ vadovus ir priimti kitus sprendimus – visai kaip tikrasis koncerno savininkas. Bet advokatas negali net pasvajoti apie dividendus iš R.Karbauskio verslo.

E.Valčiukas 15min pakankamai atvirai pasakojo apie savo galias disponuojant „Agrokoncerno“ akcijomis. Advokatas teigė sprendimus galintis priimti visiškai savarankiškai, nederindamas jų su R.Karbauskiu. Kaip pavyzdį jis nurodė savo jau priimtą sprendimą dėl vienos koncerno įmonės likvidavimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evaldas Valčiukas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evaldas Valčiukas

Taigi apie santykius su savo klientu R.Karbauskiu ir disponavimą jo turtu E.Valčiukas kalbėti sau leido. Visai kitaip kalba pasisuko palietus kitą klientę – G.Kildišienę ir jos bendrovę „Amatas“.

Čia E.Valčiukas iškart pareiškė nekomentuojantis savo santykių su klientais. Tą patį jis pakartojo dar kelis kartus – paprašytas pakomentuoti jo kontoros „Leximum“ ir G.Kildišienės „Amato“ glaudžius ryšius patvirtinančius dokumentus.

O istorija gana paprasta.

Pernai žiemą G.Kildišienė pasitraukė iš Seimo, kai 15min atskleidė vieną jos jaunystės nuodėmių – vagystę iš buvusio darbdavio. Tada Seimo nario mandatą garsi „valstietė“ padėjo raginama paties R.Karbauskio. Panevėžietė išsinešė daiktus iš Seimo kabineto, o sostinėje buvo matoma retai – pavyzdžiui, dideliu triukšmu pasibaigusiame susitikime su R.Karbauskiu ir tuomečiu kultūros ministrės patarėju Linu Kontrimu. Bet į Vilnių G.Kildišienė sugrįš – ir tiesiai pas „Agrokoncerno“ valdytoju tapusį E.Valčiuką.

15min nuotr./Gretos Kildišienės knyga „Atvirai“
15min nuotr./Gretos Kildišienės knyga „Atvirai“

Į pirmus puslapius G.Kildišienė sugrįžo pasirodžius jos knygai „Atvirai“ ir netylant klausimams, iš kokių pinigų finansuota politikės memuarų leidyba. Kuo čia dėtas E.Valčiukas? Paprasta. Knygą „Atvirai“ leido ta pati bendrovė „Amatas“. O ši įmonė per keletą mėnesių glaudžiai susisaistė su E.Valčiuko advokatų kontora „Leximum“.

Nuo 2017 m. rugpjūčio 25 d. galioja „Amato“ ir „Leximum“ sutartis dėl teisinių paslaugų teikimo. Ją savo parašais įtvirtino G.Kildišienė ir E.Vaičiukas. Čia advokatas ryžosi kukliam komentarui ir patikino G.Kildišienės verslui teikiantis teisines paslaugas – esą tai tikrai nepanašu į disponavimą akcijomis, kokį advokatui patikėjo R.Karbauskis. Bet teisinės paslaugos – ne vienintelis ryšys tarp „Amato“ ir „Leximum“.

Registrų centro duomenimis, pernai rudenį „Amatas“ oficialiai persikraustė iš Panevėžio į Vilnių. Nuo spalio G.Kildišienės verslas oficialiai registruotas verslo centre, esančiame Geležinio Vilko g. 18A – ten pat, kur „Leximum“. O tiesioginį ryšį tarp G.Kildišienės verslo ir E.Valčiuko kontoros patalpų rodo 15min turimas sutikimas suteikti patalpas juridinio asmens buveinei.

Šį sutikimą suteikė verslo centrą valdanti bendrovė „Prime Location Property Fund“. Tačiau sutikimas „priglausti“ G.Kildišienės verslą tiesiogiai susietas su E.Valčiuko advokatų kontoros patalpomis.

„Šis sutikimas galioja šešis mėnesius nuo jo išdavimo dienos, tačiau ne ilgiau, kol galioja tarp (...) „Prime Location Property Fund“ ir advokatų profesinės bendrijos „Leximum“ 2017 m. rugpjūčio 21 d. pasirašyta Nuomos sutartis“, – teigiama dokumente.

Be to, sutikime nurodyta dar viena sąlyga. Jei G.Kildišienės verslo registravimo terminas šiose patalpose pasibaigs, o oficialus adresas nebus pakeistas – reikės mokėti simbolinį mokestį už kiekvieną pradelstą dieną. Tiesa, mokestis bus taikomas ne „Amatui“ – jį mokėti turės „Leximum“.

Šio „Leximum“ ir „Amato“ santykių aspekto E.Valčiukas komentuoti nepanoro. Advokatas pakartojo negalintis aptarinėti savo santykių su klientais.

Lydėjo ir per „Range Rover“ skandalą

Prabėgo vos metai nuo Gretos Kildišienės „Range Rover“ skandalo, privedusio iki šios politikės pasitraukimo iš Seimo. Jau tada į spaudos konferenciją ją lydėjo „Agrokoncerno“ ir paties R.Karbauskio advokatas E.Valčiukas. Tiesa, tada jis buvo pristatomas visiškai kitaip.

„Advokatas byloje Seimo narės su jos buvusiu vyru“, – taip E.Valčiuko pareigas spaudos konferencijoje apibūdino pats R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Kildišienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Kildišienė

Apie advokato santykį su „Agrokoncernu“, kaip dabar matyti, vertą paties R.Karbauskio pavadavimo, tuomet nutylėta. 15min atskleidus šiuos ryšius, advokatas nebuvo itin kalbus.

R.Karbauskis suklydo

Visa tai vyko pernai sausį. Jau po poros mėnesių E.Valčiukas oficialiai tapo R.Karbauskio akcijų „Agrokoncerne“ valdytoju. Koncerno finansiniuose dokumentuose nurodyta, kad neturtinių teisių perleidimo sutartis sudaryta praėjusių metų kovo 10 d. Tai 15min patvirtino ir pats E.Valčiukas.

Tiesa, R.Karbauskio versija ir čia prasilenkia su tikrove. Penktadienį „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis naujienų agentūrai BNS tvirtino, esą akcijų kontrolę E.Valčiukui jis perleido prieš 3-4 mėnesius.

E.Valčiuko žodžiais, čia R.Karbauskis tiesiog suklydo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius