Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 06 28 /20:18

Ieškoma galimybių kelti sraigtasparnį durpyno gaisrui gesinti, į pagalbą atskrido latviai

Gesinti dideliam gaisrui Šilutės rajone ieškoma galimybių pakelti vieną iš Lietuvos kariuomenės Mi-8 sraigtasparnių. O tuo metu buvo susitarta, kad į pagalbą ateis latviai.
Karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8
Karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8 / KAM nuotr.

„Bandome pakelti ir nežinia kaip, bet gal pakelsime vieną iš Mi-8, o jeigu bus poreikis ir paprašysime, į pagalbą atskubės latviai“, – BNS sakė krašto apsaugos ministro patarėja viešiesiems ryšiams Vita Ramanauskaitė.

Pasak jos, tokią galimybę ministras Raimundas Karoblis penktadienį aptarė su Latvijos atstovais.

„Jeigu bus poreikis, ministras susitarė, kad latviai padės“, – sakė ji.

19.38 val. pranešta, kad prie Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnio AS-365 („Dauphin“), kuris vykdo gaisro žvalgybą ir padeda ugniagesiams geriau koordinuoti veiksmus, apie 19.00 val. prisijungė Latvijos karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8 su gaisro gesinimo įranga.

Pagalba skirta tarpininkaujant Lietuvos krašto apsaugos ir Latvijos gynybos ministerijoms. Gaisro gesinimo operacijai ir toliau vadovauja Lietuvos Respublikos Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

„Latviai atvyko su sraigtasparniu Mi-8 su gesinimo įranga. Maždaug apie septintą vakaro jie jau buvo vietoje ir jau keletą kartų pylė vandenį ant gaisro židinio“, – BNS sakė Lietuvos kariuomenės atstovas majoras Gintautas Ciunis.

VIDEO: Ugniagesiai kovoja su ugnimi durpyne – situacija labai sudėtinga

Lietuvos kariuomenė turi tris sraigtasparnius Mi-8, galinčius vykdyti gaisrų gesinimą, tačiau, kaip BNS anksčiau informavo kariuomenės atstovai, šiuo metu vienam jų po 100 valandų darbo ore atliekama privaloma techninė apžiūra, o kiti du yra remontuojami.

Nors kariuomenė taip pat turi sraigtasparnius „Dauphin“, o pasieniečiai – „Eurocopter“, jie negali atlikti gaisrų gesinimo funkcijos.

Mi-8 yra aprūpinti „Bambi Bucket“ tipo vandens paėmimo įranga, kuria vienu kartu galima pasemti daugiau nei 2,5 tūkst. litrų vandens.

Šilutės rajone penktadienį užsidegus 12 hektarų Traksėdžių durpyno, telkiama ugniagesių technika iš visos Lietuvos. Ugniagesiai teigia, jog situacija sudėtinga ir dėl didžiulio vėjo.

Pernai Lietuvos kariuomenės sraigtasparniai padėjo gesinant miškų gaisrus Latvijoje ir Švedijoje.

2016 metais Mi-8 padėjo gesinti didelius gaisrus Radviliškio rajone ir Šiauliuose, 2014 metais gesino miško gaisrą Kuršių nerijoje.

Pernai Lietuvos kariuomenės sraigtasparniai padėjo gesinant miškų gaisrus Latvijoje ir Švedijoje.

2016 metais Mi-8 padėjo gesinti didelius gaisrus Radviliškio rajone ir Šiauliuose, 2014 metais gesino miško gaisrą Kuršių nerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius