Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 17

Nelaimės Šiaulių ligoninėje tyrimas: SAM nemato pagrindo nušalinti įstaigos vadovus, direktorius pats nesitrauks

Praėjusį savaitgalį iš gyvenimo pasitraukus jaunai gydytojai, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pradėjo faktinių aplinkybių tyrimą. Medikės kolegų teigimu, ji darbe patyrė mobingą. Psichologiniu spaudimu darbe Valstybinei darbo ispekcijai (VDI) anksčiau skundėsi ir kiti ligoninės darbuotojai. Praėjusią savaitę Lietuvos medikų sąjūdis (LMS) pareikalavo tyrimo metu nušalinti nuo pareigų šios ligoninės vadovus, tačiau SAM sprendimu jie lieka savo postuose. Ligoninės direktorius Remigijus Mažeika šiandien pareiškė, kad savo noru nesitrauks.

Praėjusią savaitę SAM ministras Arūnas Dulkys pranešė sudaręs darbo grupę, kuri aiškinsis situaciją Šiaulių ligoninėje po šios įstaigos medikės mirties.

Pasak ministerijos, pokyčių inicijavimo grupė iki rugpjūčio 1-osios turės įvertinti situaciją ir parengti siūlymus, kaip galėtų būti užtikrinama saugi darbo aplinka ir psichologinė darbuotojų gerovė.

Sveikatos apsaugos viceministro Aurimo Pečkausko teigimu, konkretūs įtarimai ligoninės vadovybei kol kas nėra pareikšti.

Lietuvos medikų sąjūdžio reikalavimai tyrimo metu nušalinti ligoninės vadovus nuo pareigų liko neišgirsti: įvykių kontekste minimi asmenys ir toliau lieka vykdyti savo pareigų.

„Kalbant apie nušalinimą, turbūt reikėtų suprasti, kad šiuo metu nėra pagrindo nušalinti ligoninės vadovą, nes tyrimas nėra pradėtas, nėra atliktas. Natūralu, kad vienas iš mūsų dirbančios grupės uždavinių bus išsiaiškinti visas tas aplinkybes ir tada tik priimti kokius nors sprendimus“, – žurnalistams pareiškė viceministras.

Jo manymu, tai, kad vadovai nenušalinami nuo pareigų, netrukdys SAM vykdomo tyrimo objektyvumui.

Išplatino viešą kreipimąsi

Lietuvos medikų sąjūdis (LMS) kreipėsi į šalies sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį ir socialinės apsaugos ir darbo ministrę Moniką Navickienę dėl padėties Respublikinėje Šiaulių ligoninėje ir paprašė nušalinti šios ligoninės vadovus nuo pareigų, kol bus vykdomas tyrimas.

Rašte reikalaujama nušalinti RŠL direktorių, Širdies ir kraujagyslių centro, Anesteziologijos ir intensyvios terapijos centro vadovus, taip pat kitus minimus įvykio kontekste vadovaujančius asmenis.

Taip pat prašoma į SAM sudarytą pokyčių inicijavimo grupę įtraukti LMS deleguotą RŠL gydytoją Liną Skučienę bei LR seimo narę Jurgitą Sejonienę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Sejonienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Sejonienė

15min primena, kad praėjusią savaitę visuomenę sukrėtė žinia apie jaunos medikės netektį. Kai kurių kolegų teigimu, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbusi moteris patyrė mobingą.

Plačiau skaitykite čia: Iš gyvenimo pasitraukus jaunai medikei vėl prabilta apie mobingą gydymo įstaigose: įsisenėjusios problemos niekaip nesprendžiamos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Mažeika
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Mažeika

Ligoninės direktorius trauktis neketina

Respublikinės Šiaulių ligoninės administracija šiandien surengė spaudos konferenciją, kurioje buvo pateikti komentarai dėl padėties įstaigoje.

Konferencijos metu ligoninės direktorius Remigijus Mažeika pripažino, kad buvo gauti 5 tarnybiniai pranešimai dėl įtampos Anesteziologijos ir intensyviosios terapijos centre, kuriame dirbo iš gyvenimo pasitraukusi gydytoja.

„Aš, kaip vadovas, visais atvejais siekiau išsiaiškinti problemas, todėl buvo sudaromos darbo grupės, komisijos, išklausomos visos suinteresuotos šalys ir pateikiamos kolegialios išvados“, – apie gautus pranešimus kalbėjo R.Mažeika.

Jis teigė neketinantis atsistatydinti.

„Aš esu samdomas vadovas. Taigi, tol, kol aš dirbu, aš dirbsiu taip, kad kiekvieną dieną atlikčiau pareigas taip, kaip aš suprantu geriausiai. Toks būtų mano atsakymas“, – paklaustas, ar neketina trauktis, pareiškė R.Mažeika.

„Kol aš dirbu ir turiu pasitikėjimą iš vadovybės, aš tikrai dirbsiu“, – pridūrė Šiaulių ligoninės direktorius.

VIDEO: 15/15: kodėl Lietuvos medikai ryžtasi atimti sau gyvybes?

Buvo atliktas patikrinimas

Praėjusių metų rugpjūtį grupė Respublikinės Šiaulių ligoninės darbuotojų raštu kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją (VDI). Skunde nurodyta, kad darbuotojai patiria psichologinį smurtą iš Širdies ir kraujagyslių centro vadovės.

Plačiau apie tai skaitykite čia: Prieš tragediją Šiaulių ligoninėje medikė ieškojo pagalbos: Darbo inspekcijos prašė ją apginti nuo mobingo.

Darbo inspekcijos atlikto patikrinimo metu, remiantis darbuotojų paaiškinimais ir atsakymais į anketų klausimus, nustatyta, kad jiems galimai neužtikrinama tinkama, saugi ir sveikatai nekenksminga psichosocialinė aplinka darbe.

Inspekcija įpareigojo ligoninės administraciją iki sausio 6 dienos atlikti psichosocialinių rizikos veiksnių vertinimą, sudaryti priemonių planą problemoms spręsti ir pristatyti jį darbuotojams. Tačiau plano įgyvendinimas, ligoninės prašymu, buvo atidėtas pusei metų.

Ligoninė nurodė, kad metiniame 2021 m. pirkimo plane I–II ketvirtyje numatytas ligoninės visų darbuotojų psichosocialinės rizikos veiksnių darbo vietose vertinimo paslaugos pirkimas.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius