Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 12

Prieš tragediją Šiaulių ligoninėje medikė ieškojo pagalbos: Darbo inspekcijos prašė ją apginti nuo mobingo

Jaunos gydytojos mirtis sukrėtė ir šalies visuomenę, ir medikų bendruomenę. Pasirodo, medikė pagalbos ieškojo, kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją (VDI), savo skunde prašė inspekciją įpareigoti ligoninės administraciją jos nepersekioti. Psichologiniu smurtu Respublikinėje Šiaulių ligoninėje (RŠL) skundėsi ir kiti darbuotojai.
Gydymo įstaigos
Gydymo įstaigos / A.Primost/15min nuotr.

Istorija apie nusižudžiusią jauną gydytoją nepaliko abejingų. Kai kurių kolegų teigimu, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbusi moteris patyrė mobingą. Vis dar garsiai apie patyčias vengiantys prabilti medikai puse lūpų kalba apie sistemines problemas. Gydytojų darbo krūvis, ypač išaugęs pandemijos metu, bei sudėtingas psichologinis klimatas šalies ligoninių kolektyvuose esą gali lemti ir daugiau nelaimių.

Plačiau skaitykite čia: Iš gyvenimo pasitraukus jaunai medikei vėl prabilta apie mobingą gydymo įstaigose: įsisenėjusios problemos niekaip nesprendžiamos.

Grupinis skundas

Kaip aiškėja, problemų šioje ligoninėje netrūksta. Praėjusių metų rugpjūtį grupė Respublikinės Šiaulių ligoninės darbuotojų raštu kreipėsi į VDI. Skunde nurodyta, kad darbuotojai patiria psichologinį smurtą iš Širdies ir kraujagyslių centro vadovės.

Taip pat skaitykite: Konfliktu su centro vadove kolegai skundėsi ir iš gyvenimo pasitraukusi medikė.

Darbo inspekcijos atlikto patikrinimo metu, remiantis darbuotojų paaiškinimais ir atsakymais į anketų klausimus, nustatyta, kad jiems galimai neužtikrinama tinkama, saugi ir sveikatai nekenksminga psichosocialinė aplinka darbe.

Inspekcija įpareigojo ligoninės administraciją iki sausio 6 dienos atlikti psichosocialinių rizikos veiksnių vertinimą, sudaryti priemonių planą problemoms spręsti ir pristatyti jį darbuotojams.

Tačiau ligoninei paprašius, šis terminas buvo pratęstas iki birželio.

Administracija tuomet aiškino, kad tokį vertinimą atlikti būtų sudėtinga dėl tuo metu ligoninės valdymo struktūroje vykusių pokyčių. Taip pat buvo teigiama, kad tyrimą apsunkintų karantino reikalavimai.

Ligoninė nurodė, kad metiniame 2021 m. pirkimo plane I–II ketvirtyje numatytas ligoninės visų darbuotojų psichosocialinės rizikos veiksnių darbo vietose vertinimo paslaugos pirkimas.

VIDEO: 15/15: kodėl Lietuvos medikai ryžtasi atimti sau gyvybes?

Prieštaravo pokyčiams

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje šios Šiaulių ligoninės darbuotojai vėl kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją. Buvo siekiama sustabdyti vykdomus struktūrinius pokyčius.

Pasak pašnekovų, jungiant skyrius, buvo keičiamos darbo sutartys – nutraukiamos senos ir pasirašomos naujos. Dėl šios priežasties ypač vyresnio amžiaus darbuotojai jautė spaudimą.

15min pavyko gauti ligoninėje dirbančių medikų komentarą dėl šios situacijos. Medikai prašė išsaugoti anonimiškumą.

Pasak pašnekovų, tuo metu jungiant skyrius, buvo keičiamos darbo sutartys – nutraukiamos senos ir pasirašomos naujos. Dėl šios priežasties ypač vyresnio amžiaus darbuotojai jautė spaudimą.

Pašnekovų teigimu, vykdant šiuos pokyčius trūko informacijos, dalis medikų ją laikė skubota, nes buvo vykdoma pačiu pandemijos įkarščiu, kuomet ligoninėje buvo daugybė pacientų.

Darbo inspekcija dėl šio rašto atliko patikrinimą. Jo metu pažeidimų nenustatyta.

Dėl struktūrinių pokyčių 331 darbuotojui buvo pasiūlyta keisti darbo sutarties sąlygas. Septyniems atsisakiusiems tą padaryti pateikti įspėjimai apie darbo sutarties nutraukimą.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė

Kreipėsi ne kartą

Iš gyvenimo pasitraukusi medikė ne kartą kreipėsi į VDI dėl nesutarimų su Šiaulių ligoninės administracija. Su jai siūlomomis darbo sąlygomis nesutikusi gydytoja pirmąjį skundą VDI Šiaulių skyriaus Darbo ginčų komisijai (DGK) pateikė praėjusių metų rudenį.

Jame gydytoja nurodė, kad pageidautų gauti daugiau nei 1 etato darbo krūvį. Galiausiai tarp jos ir ligoninės buvo pasirašyta taikos sutartis.

15min pašnekovų tvirtinimu, ši taikos sutartis jai gerokai atsirūgo – vadovaujantis personalas ėmė nuolat ieškoti klaidų ir priekabių, gydytoja darbe patyrė mobingą.

15min nuotr./Valstybinė darbo inspekcija
15min nuotr./Valstybinė darbo inspekcija

Prašė apginti nuo mobingo

Dar kartą medikė į DGK kreipėsi šių metų kovą. Tuomet ji pateikė prašymą panaikinti jai skirtą tarnybinį įspėjimą. Komisijai gydytoja atvirai deklaravo patirianti mobingą ir prašė nuo to apginti.

„DGK nuotoliniame posėdyje buvo išnagrinėtas pareiškimas atsakovei VšĮ Respublikinei Šiaulių ligoninei dėl ligoninės direktoriaus įsakymo 2012-01-22 „Dėl įspėjimo“ pripažinimo neteisėtu ir panaikinimo bei įpareigojimo, kad ieškovė nebūtų diskriminuojama, persekiojama, kad nebūtų imtasi neigiamo poveikio priemonių“, – apie paskutinį gydytojos pateiktą pareiškimą rašoma VDI komentare.

DGK kovo 9 d. sprendimu, ieškovės pareiškimą nagrinėti atsisakyta, nes jis DGK kompetencijai nepriskirtinas.

Tačiau medikė nieko nepešė. „DGK 2021 m. kovo 9 d. sprendimu, išnagrinėjus aplinkybes, ieškovės pareiškimą nagrinėti atsisakyta, nes jis nepriskirtinas DGK kompetencijai“, – komentavo VDI.

Tyrimų nekomentavo

Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė Sonata Tenytė atsiųstame komentare nepateikė informacijos, ar Širdies ir kraujagyslių centro vadovė, dėl kurios elgesio darbuotojai pateikė skundą VDI, tebeina šias pareigas. Taip pat ligoninės atstovė nekomentavo, ar dėl to buvo skirtos tarnybinės nuobaudos, atliktas vidinis patikrinimas.

Pateikiame ligoninės atstovės komentarą:

„Suprantame žiniasklaidos ir visuomenės susidomėjimą šio atvejo aplinkybėmis. Užtikriname, kad Respublikinės Šiaulių ligoninės administracija yra suinteresuota, jog būtų išsiaiškinta situacija ir objektyvi tiesa, tad teiks informaciją ir bendradarbiaus su visomis institucijomis, atliksiančiomis tyrimus.

Ligoninėje jau yra gautas Sveikatos apsaugos ministerijos paklausimas dėl faktinių aplinkybių ir papildomos informacijos, galimai susijusios su situacija, pateikimo – informacija nedelsiant renkama ir bus pateikta.

Neabejojame, kad su tyrimų išvadomis Jus supažindins tyrimus atlikusios institucijos.“

Vida Press nuotr./Mobingas
Vida Press nuotr./Mobingas

Situaciją ligoninėje aiškinsis ministerija

Po Šiaulių medikės mirties Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) žada sudaryti komisiją, kuris aiškinsis sąlygas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

„Paaiškėjus situacijai, SAM kreipėsi į gydymo įstaigą dėl faktinių aplinkybių ir papildomos informacijos, galimai susijusios su įvykiu, pateikimo. Jos vertinimui bus sudaroma komisija, sprendžianti dėl ligoninės aplinkos saugumo ir darbuotojų psichologinės gerovės užtikrinimo“, – rašoma antradienį ministerijos išplatintame pranešime.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius